Eredményt hirdettek a Pannon Bormustrán

(MTI) - Szinte csak magyar fajták kerültek a a XIII. Pannon Bormustra Top 50-es listájának fehérborai közé, míg a vörösboroknál kiegyenlítettebb volt a mezőny; a legnagyobb presztízsű hazai borverseny eredményét a rendezvény szombati budapesti közönségnapján hirdették ki.

Az idei Pannon Bormustrára 113 hazai bortermelő 299 borral nevezett: az előző évhez hasonlóan idén is furmintból érkezett a legtöbb, a vörösborok között a cabernet-k dominálnak, de nőtt a kékfrankosok aránya is. A borvidékeket illetően ismét Tokaj-Hegyaljáról nevezték a legtöbb bort.
A hazai borok rangos mezőnye szerdától péntekig méretett meg a Pannonhalmi Főapátságban, világhírű szaktekintélyek előtt: a nemzetközi zsűribe ezúttal Wojciech Bonkowski (Lengyelország), Jamie Goode (Egyesült Királyság), Kató András (Magyarország), Isabelle Legeron (Franciaország), Mészáros Gabriella és Romsics László (Magyarország), John Szabo (Kanada), valamint Tara Q. Thomas és Alder Yarrow (Egyesült Államok) kapott meghívást.
Idén először a Pannon Bormustrához a zárt körű versenynapokat követően szombaton közönségnap kapcsolódott, ennek során került sor a borverseny díjátadó gálájára. A nevezett borokból 17 vörös, 15 fehér, 15 édes csúcsbor készítője vette át az elismerést jelző oklevelet. A Legjobb vétel kategóriában is hirdettek eredményt, és három különdíjat is kiosztottak.
A Legjobb vétel kategóriába a Dereszla Pincészet Dorombor Száraz 2011, a Konyári Pincészet Szerecsen 2011, a Laposa Badacsony Pinot Gris Friss 2011, a Nyakas Pince Budai Irsai Olivér 2011 és a Tokaj Kereskedőház Tokaji Késői Arany 2010 került be.
A fehér csúcsborok listáján a zsűri a Bott Frigyes Vinculum 2009, a Balassa István Tokaji Szt. Tamás Furmint 2009, a Borpalota Borászat és Szőlőbirtok Hárslevelű 2008, a Holdvölgy Pincészet Tokaji Becsek Hárslevelű 2009, a Laposa Badacsony Rizling 2010, a Pannonhalmi Apátsági Pincészet Olaszrizling 2011, a Royal Tokaji Borászat Szent Tamás Furmint 2010, a Somlói Apátsági Pince Nagy-Somlói Hárslevelű 2010, a Somlói Apátsági Pince Nagy-Somlói Juhfark 2010, a Somlói Apátsági Pince Nagy-Somlói Furmint 2010, a Tokaj Nobilis Szőlőbirtok Barakonyi Hárs 2009, a Tokaj Oremus Mandolás Furmint 2010, a Tornai Pincészet Top Selection Grófi Hárslevelű 2009, a Varga Pincészet Aranymetszés Badacsonyi Rózsakő 2009 és a Villa Sandahl The Stamp 2010 kapott helyet.
Magyar és világfajták, valamint ezek házasításai egyaránt elnyerték a zsűri tetszését a kékszőlőből készült tételek között. A Pannon Bormustra idei vörös csúcsborai a Baron Von Twickel Szőlőbirtok Chateau Kajmád Szekszárdi Cuvée 2009, a Bott Frigyes Kékfrankos 2010, a Feind Borház Shiraz Premium 2009, a Gajdos Pincészet Egri Bikavér 2009, a Günzer Tamás Pincészete Villányi Syrah 2009, a Juhász Testvérek Pincészete Cabernet Sauvignon Grand Selection 2009, a Konyári Pincészet Loliense vörös 2009, a Kreinbacher Birtok Syrah 2009, a Liszkay Mihály Borászat Cabernet Franc 2009 és a Liszkay Mihály Borászat Liszkay Cuvée 2008, a Mészáros Pál Borház és Pince Bikavér reserve 2009 és a Mészáros Pál Borház és Pince Hidaspetre Cabernet Franc Reserve 2009, a Posta Borház Kadarka 2009, a Sauska Borászat Villányi Kékfrankos 2010 és a Sauska Borászat Villányi Cuvée 5 2007, valamint a St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet Hangács Egri Bikavér Superior 2009 és a St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet Áldás Egri Bikavér 2009 lettek.
Az Édes csúcsborok közé a Barta Pince Tokaji Szamorodni 2008, a Béres Szőlőbirtok és Pincészet 6 puttonyos Aszú 2007, a Demeter Zoltán Eszter 2008, a Dereszla Pincészet Tokaji 6 puttonyos Aszú 2006, a Holdvölgy Pincészet Signature Édes Birtokválogatás 2007 és a Holdvölgy Pincészet Tokaji 6 puttonyos Aszú 2006, a Lenkey Pincészet Tokaji 6 puttonyos Aszú 2003, a Pannon Tokaj Szőlőbirtok és Kereskedőház Tokaji Aszúesszencia 2006, a Patricius Borház Tokaji Késői Szüretelésű Katinka 2008, a Pelle Pince 6 puttonyos Aszú 2008 és a Pelle Pince Zsófia Cuveé 2010, a Sauska Borászat Tokaji Aszú Esszencia 2003, a Szent Tamás Pincészet 3909 Édes Furmint-Sárgamuskotály 2010, a Tokaj Kikelet pince Tokaji Szamorodni 2007 és a Tokaj Oremus 5 Puttonyos Aszú 2006 kerültek.
Figula Mihály-emlékdíjjal a zsűri a Bott Frigyes Vinculum Juhfark 2009-et jutalmazta, míg a Gál Tibor-emlékdíjat a St. Andrea Hangács Egri Bikavér Superior 2009, a Champion-díjat a Tokaj Oremus 5 puttonyos Aszú 2006 nyerte el.
A Pannon Bormíves Céh 1999-ben Gál Tibor és Heimann Zoltán borászok kezdeményezésére indította útjára a Pannon Bormustra névre keresztelt borversenyt elsősorban azzal a szándékkal, hogy lehetőséget biztosítson a kiemelkedő minőségű magyar borok nemzetközi színvonalú megméretésére. A rendezvény szervezését 2011-ben vette át a Sziget Szervezőiroda a jogtulajdonos Pannon Bormíves Céh megbízásából. (MTI)


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.