Erőteljes áremelésre kényszerültek a bortermelők

(MTI) - Kétszámjegyű áremelésre kényszerültek az idei évben a bortermelők a szőlő felvásárlási árának és termelési költségének emelkedése miatt - mondta Varga Péter, a badacsonyörsi Varga Pincészet tulajdonosa az MTI-nek.

Hozzátette: az elmúlt 10 évben nem volt példa olyan mértékű áremelésre, mint amilyet 2011-ben és 2012-ben kellett végrehajtaniuk. Tavaly 15 százalékkal, idén 10 százalékkal drágultak a borok, elsősorban a szőlőtermelés költségeinek és az alapanyag felvásárlási árának növekedése miatt.
Kiemelte, hogy míg két éve egy kilogramm szőlőt átlagosan nettó ötven forintért vásároltak, addig 2011-ben 85-90 forintot kellett fizetni a szőlő kilójáért. "Ez olyan jelentős változás, amelyet az áremeléskor figyelembe kellett vennünk" - mondta.
Hozzátette: a pincészet nyereségét az alapanyag drágulása a felére csökkentette, az eredményváltozás hatását az értékesítés növelésével ellensúlyozták.
A Varga Pincészet elmúlt két évét összességében sikeresnek nevezte: az eladott palackok számát a 2009-es évi 9,7 millió darabról 2010-ben 10,9 millió palackra, míg 2011-ben 11,4 millióra növelték. A legjelentősebb az export növekedése volt, 2009-ben még 1,1 millió palack bort exportáltak, tavaly ez a szám 1,8 millióra emelkedett. Az elmúlt két évben belföldön egymillió palackkal több bort adtak el, mint 2009-ben, összesen 9,6 millió üvegnyit. A pincészet részesedése a magyar piacon 10 százalékra tehető - fűzte hozzá.
Véleménye szerint a borászat maximális kihasználtsággal sem tud 12 millió palacknál többet értékesíteni, ezért a jövőben a fő hangsúlyt nem a növekedésre, hanem az átlagár növelésére, és a termékek magasabb piaci pozícionálására helyezik.
Varga Péter kifejtette: az értékesített mennyiség a borokat és a pezsgőket egyaránt tartalmazza, de míg a borokból növelték az eladást, addig a pezsgőértékesítés visszaesett. A szakember a magyarországi pezsgőfogyasztás visszaesését abban látja, hogy a pezsgőn rendkívül nagy az adóteher: az italt az áfa és a forgalomba hozatali díj mellett jövedéki adó is terheli. Ez utóbbi palackonként több mint 100 forint. A másik ok az alacsonyabb európai átlagfogyasztáshoz való igazodás - tette hozzá.
Szólt arról is, hogy 2011-ben többéves fejlesztési folyamatot zártak le a badacsonyörsi üzemben: 2005 és 2011 között összesen 2,5 milliárd forintot fordítottak az egykori állami gazdaság borászati üzemének megújítására, új palackozóüzemet építettek, és fejlesztették a szőlőfeldolgozás folyamatát is.
A badacsonyi pincészet több mint 150 féle bor és pezsgő értékesítéséből 2011-ben nettó 2,8 milliárd forintos árbevételt realizált, amely 4 százalékkal magasabb az előző évinél. A cég adózott nyeresége tavaly 130 millió forintot tett ki. (MTI)


A hétvégére tervezett Food Truck Show-t is később tartják meg

A hétvégére tervezett Food Truck Show-t is később tartják meg 

A mostani hétvégére tervezett rendezvény az árvíz miatt kialakult helyzetre való tekintettel nem az eredeti időpontban, hanem 2 héttel később, október 5-6. között lesz megtartva.
Fedezzük fel újra a zöldségeket!

Fedezzük fel újra a zöldségeket! 

Napjainkban mind többen hagyják el a húst, és köteleződnek el a vegetáriánus vagy a vegán táplálkozás mellett, akár átmeneti jelleggel (pl. a veganuár alatt), akár véglegesen.
Jön a Kávé Napja az Akváriumban

Jön a Kávé Napja az Akváriumban 

Korlátlan kávékóstolás, versenyek és csúcskávék otthonra is a kávé világnapján, szeptember 29-én, Budapesten.
Bezár a Balaton térségének első vegán étterme

Bezár a Balaton térségének első vegán étterme 

Hét év után bezár az ikonikus étterem.
Vége a strandidénynek - a balatoni fagylaltosok összegezték az idei szezont

Vége a strandidénynek - a balatoni fagylaltosok összegezték az idei szezont 

Legtöbbjüknél az idei forró nyáron jelentősen megnőtt a forgalom.
Betiltanák a vendéglátóhelyek teraszain a dohányzást

Betiltanák a vendéglátóhelyek teraszain a dohányzást 

Az új szabályozást azzal magyarázzák, hogy a korábbi, 2009-es szabályozás óta sokat változott a dohánypiac.
Újabb étteremben húzzák le a rolót - ezúttal Szolnokon

Újabb étteremben húzzák le a rolót - ezúttal Szolnokon 

A megemelkedett költségek, a sok bizonytalanság és nehézség arra késztette őket, hogy meghozzák ezt a fájdalmas döntést.
Athén a világ egyik legmenőbb gasztronómiai úti célja

Athén a világ egyik legmenőbb gasztronómiai úti célja 

Annak ellenére, hogy mindössze 627 ötcsillagos étteremmel és 31 Michelin-besorolású helyszínnel rendelkezik, úgy tűnik, Athén megnyerte magának a felmérés résztvevőit.
Jön a Nápolyi Pizzériák Éjszakája

Jön a Nápolyi Pizzériák Éjszakája 

 A kezdeményezés idén még több pizzériával/étteremmel folytatódik - az ország számos pontján. 
Tokaji borok sikerét hozta az idei borverseny

Tokaji borok sikerét hozta az idei borverseny 

Tokaji borok bizonyultak a legjobbnak a 3. Winelovers Wine Awards nemzetközi borversenyen, amelynek eredményeit szombaton hirdették ki a budapesti Corinthia Hotelben megtartott Winelovers 100 Nagykóstolón.

Interjú

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.
Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén

Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén 

A Klasszis TopDesign 2024 verseny egyik zsűritagja, Ariana Grüll a tavalyi versennyel kapcsolatos tapasztalatairól mesélt, és arról, hogy mit vár az idei pályaművektől.