És elért hozzánk is a lóhús-balhé...

Magyarország is érintetté vált a lóhúsbotrányban. Egy marhaburgernek álcázott szállítmány még a nyáron elfogyott egy étteremben, a zömmel lóhúsból álló marhahúsos lasagnéről még nincs részletes információ - írja az atv.hu.

Pillanatnyilag nem kapható a sokak által kedvelt húsgolyó sem az IKEA-áruházakban, mert már a Svédországban készülő termék sem áll minden gyanú felett.Magyarországra is visszavonhatatlanul begyűrűzött a lóhúsbotrány. Az európai gyorsriasztási rendszerben két tételnél is feltüntetik hazánkat, mint érintettet. Az egyik esetben 5-30 százaléknyi - feltehetően lengyel - lóhúst tartalmazó Írországban készült fagyasztott marhaburgerről derült ki, hogy még a múlt nyáron Magyarországon is megettek belőle 10 kilót. 

Csak „beetetésről” volt szó, a termék kostolóba érkezett, egy étterem vendégei ették meg, aztán az üzleti kapcsolat megszakadt. Legalábbis ezt közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a napidoktor.hu megkeresésére. A Nébih vizsgálatai mindeddig nem mutattak ki lóhúst hazai, nem lóhúsként árult termékekben, 

De az uniós riasztási rendszer szerint Magyarországra is juthatott egy gyaníthatóan 60 százaléknál is nagyobb arányban román lóhúst tartalmazó francia fagyasztott marhahúsos lasagne. 

Az IKEA is azt mondja, hogy eddig nem talált lóhúst idehaza árult húsgolyóiban, ennek ellenére az újabb vizsgálati eredmények megszületéséig megszüntette ezek árusítását. Mint ismeretes, Csehországban mutattak ki lóhúst a közkedvelt húsgolyókban. Az ottani állategészségügyi hatóság szerint 760 kg termék már nem kerül a polcokra. Az IKEA a terméket összesen 14 európai országban vonta ki a forgalomból, köztük Magyarországon, Szlovákiában, Nagy-Britanniában és Franciaországban. 

A cseh hatóságok egyébként Lengyelországból importált hamburgerpogácsákban is kimutattak lóhúst az ellenőrzések során. 

A lóhúsbotrány kezeléséről tárgyaltak az európai uniós agrárminiszterek is Brüsszelben. A franciák és németek szerint kötelezővé kellene tenni az egységes címkézést és az alapanyagok útjának nyomon követését. „Közösen kell kezelnünk a téves címkézés problémáját: azt, hogy lóhúst adnak el marhahúsként a haszon reményében, ami csalás, és pontosan ez történt. Egy időre unió-szerte DNS-vizsgálatokat kell végrehajtani, hogy felmérjük a probléma nagyságát” – vélekedett Simon Coveney ír agrárminiszter. 

Közben a Nestlé svájci élelmiszergyártó óriáscég bejelentette: spanyol beszállítójától származó alapanyagokban mutattak ki lóhúst. Az eredetileg Írországban és Nagy-Britanniában kitört botrány már mintegy egy tucat uniós tagországot érint. Szakemberek szerint félő, hogy a lóhús olyan lovakból származik, amelyek gyógyszeres kezelést kaptak, ezért emberi fogyasztásra veszélyes lehet. Annyi azonban bizonyos, hogy a lóhús nem véletlenül, hanem szándékosan került marhahúsként címkézve az európai üzletekbe. (illusztráció: Pieter Aertsen)

Forrás: ATV


Nyári ízek újrahangolva  – bemutatkozott a Kozmo Hotel új szezonális étlapja

Nyári ízek újrahangolva – bemutatkozott a Kozmo Hotel új szezonális étlapja 

Feith Attila executive séf vezetésével a szálloda nyári étlapja idén is ízutazásra hívja a vendégeket.
Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc

Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc 

A most induló Women in Coffee program célkitűzései között szerepel a női baristák szakmai fejlesztése.
Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.