És elért hozzánk is a lóhús-balhé...

Magyarország is érintetté vált a lóhúsbotrányban. Egy marhaburgernek álcázott szállítmány még a nyáron elfogyott egy étteremben, a zömmel lóhúsból álló marhahúsos lasagnéről még nincs részletes információ - írja az atv.hu.

Pillanatnyilag nem kapható a sokak által kedvelt húsgolyó sem az IKEA-áruházakban, mert már a Svédországban készülő termék sem áll minden gyanú felett.Magyarországra is visszavonhatatlanul begyűrűzött a lóhúsbotrány. Az európai gyorsriasztási rendszerben két tételnél is feltüntetik hazánkat, mint érintettet. Az egyik esetben 5-30 százaléknyi - feltehetően lengyel - lóhúst tartalmazó Írországban készült fagyasztott marhaburgerről derült ki, hogy még a múlt nyáron Magyarországon is megettek belőle 10 kilót. 

Csak „beetetésről” volt szó, a termék kostolóba érkezett, egy étterem vendégei ették meg, aztán az üzleti kapcsolat megszakadt. Legalábbis ezt közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a napidoktor.hu megkeresésére. A Nébih vizsgálatai mindeddig nem mutattak ki lóhúst hazai, nem lóhúsként árult termékekben, 

De az uniós riasztási rendszer szerint Magyarországra is juthatott egy gyaníthatóan 60 százaléknál is nagyobb arányban román lóhúst tartalmazó francia fagyasztott marhahúsos lasagne. 

Az IKEA is azt mondja, hogy eddig nem talált lóhúst idehaza árult húsgolyóiban, ennek ellenére az újabb vizsgálati eredmények megszületéséig megszüntette ezek árusítását. Mint ismeretes, Csehországban mutattak ki lóhúst a közkedvelt húsgolyókban. Az ottani állategészségügyi hatóság szerint 760 kg termék már nem kerül a polcokra. Az IKEA a terméket összesen 14 európai országban vonta ki a forgalomból, köztük Magyarországon, Szlovákiában, Nagy-Britanniában és Franciaországban. 

A cseh hatóságok egyébként Lengyelországból importált hamburgerpogácsákban is kimutattak lóhúst az ellenőrzések során. 

A lóhúsbotrány kezeléséről tárgyaltak az európai uniós agrárminiszterek is Brüsszelben. A franciák és németek szerint kötelezővé kellene tenni az egységes címkézést és az alapanyagok útjának nyomon követését. „Közösen kell kezelnünk a téves címkézés problémáját: azt, hogy lóhúst adnak el marhahúsként a haszon reményében, ami csalás, és pontosan ez történt. Egy időre unió-szerte DNS-vizsgálatokat kell végrehajtani, hogy felmérjük a probléma nagyságát” – vélekedett Simon Coveney ír agrárminiszter. 

Közben a Nestlé svájci élelmiszergyártó óriáscég bejelentette: spanyol beszállítójától származó alapanyagokban mutattak ki lóhúst. Az eredetileg Írországban és Nagy-Britanniában kitört botrány már mintegy egy tucat uniós tagországot érint. Szakemberek szerint félő, hogy a lóhús olyan lovakból származik, amelyek gyógyszeres kezelést kaptak, ezért emberi fogyasztásra veszélyes lehet. Annyi azonban bizonyos, hogy a lóhús nem véletlenül, hanem szándékosan került marhahúsként címkézve az európai üzletekbe. (illusztráció: Pieter Aertsen)

Forrás: ATV


Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Új  történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon

Új történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon  

A fesztivál hangulatáról az esti órákban zenei produkciók is gondoskodnak.
Tranzit volt - Zsiráf lesz

Tranzit volt - Zsiráf lesz 

2022 október elsején bezárt a Tranzit Art Café a Kosztolányi Dezső tér közelében, ahol most nagyszabású átépítési munkák zajlanak.
Megvan az idei Borászok Borásza győztese

Megvan az idei Borászok Borásza győztese 

A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték. 
Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál

Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál 

2024. május 3-5. között kerül megrendezésre Kovács Lázár (Lázár Chef) szervezésében a harmadik magyar Piaggio Pizza Fesztivál & Verseny a Kincsem Parkban, a tavaszi Food Truck Show keretében. 
Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében

Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében 

A cukrászdák további sorsát illetően annyit tudni, hogy a Budavári Önkormányzat - a hely tulajdonosaként - nem üzemelteti majd tovább.
Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban

Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban 

Magyar agrár-és élelmiszeripari termékek mutatkoztak be Ázsia legjelentősebb nemzetközi kiállításán.
Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.