És elért hozzánk is a lóhús-balhé...

Magyarország is érintetté vált a lóhúsbotrányban. Egy marhaburgernek álcázott szállítmány még a nyáron elfogyott egy étteremben, a zömmel lóhúsból álló marhahúsos lasagnéről még nincs részletes információ - írja az atv.hu.

Pillanatnyilag nem kapható a sokak által kedvelt húsgolyó sem az IKEA-áruházakban, mert már a Svédországban készülő termék sem áll minden gyanú felett.Magyarországra is visszavonhatatlanul begyűrűzött a lóhúsbotrány. Az európai gyorsriasztási rendszerben két tételnél is feltüntetik hazánkat, mint érintettet. Az egyik esetben 5-30 százaléknyi - feltehetően lengyel - lóhúst tartalmazó Írországban készült fagyasztott marhaburgerről derült ki, hogy még a múlt nyáron Magyarországon is megettek belőle 10 kilót. 

Csak „beetetésről” volt szó, a termék kostolóba érkezett, egy étterem vendégei ették meg, aztán az üzleti kapcsolat megszakadt. Legalábbis ezt közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a napidoktor.hu megkeresésére. A Nébih vizsgálatai mindeddig nem mutattak ki lóhúst hazai, nem lóhúsként árult termékekben, 

De az uniós riasztási rendszer szerint Magyarországra is juthatott egy gyaníthatóan 60 százaléknál is nagyobb arányban román lóhúst tartalmazó francia fagyasztott marhahúsos lasagne. 

Az IKEA is azt mondja, hogy eddig nem talált lóhúst idehaza árult húsgolyóiban, ennek ellenére az újabb vizsgálati eredmények megszületéséig megszüntette ezek árusítását. Mint ismeretes, Csehországban mutattak ki lóhúst a közkedvelt húsgolyókban. Az ottani állategészségügyi hatóság szerint 760 kg termék már nem kerül a polcokra. Az IKEA a terméket összesen 14 európai országban vonta ki a forgalomból, köztük Magyarországon, Szlovákiában, Nagy-Britanniában és Franciaországban. 

A cseh hatóságok egyébként Lengyelországból importált hamburgerpogácsákban is kimutattak lóhúst az ellenőrzések során. 

A lóhúsbotrány kezeléséről tárgyaltak az európai uniós agrárminiszterek is Brüsszelben. A franciák és németek szerint kötelezővé kellene tenni az egységes címkézést és az alapanyagok útjának nyomon követését. „Közösen kell kezelnünk a téves címkézés problémáját: azt, hogy lóhúst adnak el marhahúsként a haszon reményében, ami csalás, és pontosan ez történt. Egy időre unió-szerte DNS-vizsgálatokat kell végrehajtani, hogy felmérjük a probléma nagyságát” – vélekedett Simon Coveney ír agrárminiszter. 

Közben a Nestlé svájci élelmiszergyártó óriáscég bejelentette: spanyol beszállítójától származó alapanyagokban mutattak ki lóhúst. Az eredetileg Írországban és Nagy-Britanniában kitört botrány már mintegy egy tucat uniós tagországot érint. Szakemberek szerint félő, hogy a lóhús olyan lovakból származik, amelyek gyógyszeres kezelést kaptak, ezért emberi fogyasztásra veszélyes lehet. Annyi azonban bizonyos, hogy a lóhús nem véletlenül, hanem szándékosan került marhahúsként címkézve az európai üzletekbe. (illusztráció: Pieter Aertsen)

Forrás: ATV


Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.