Esélyegyenlőségi étterem Székesfehérváron

Sérült és megváltozott munkaképességű embereknek kínál munkát az év végén megnyíló székesfehérvári Hatpöttyös étterem. Ehhez az akadálymentesítésen túl több speciális feltételnek is eleget kell tenni - cikkezik a Népszabadság.

Magyarországon jelenleg a szekszárdi Ízlelő étterem az egyetlen olyan hely, ahol kizárólag megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztatnak. Hermanné Nagy Vera, a Hatpöttyös Kft. ügyvezetője szerint alapos piackutatást végeztek Székesfehérváron, mielőtt belevágtak a projektbe. Elsősorban a belvárosban dolgozó hivatalnokréteget célozzák majd meg

szolgáltatásaikkal.

 

A Hatpöttyös Kft.-t három család hozta létre, mindegyikben egy-egy sérült fiatalt nevelnek a szülők. A cégtulajdonos családokat részben az is motiválta, hogy egy működőképes vállalkozás felépítésével néhány éven belül munkalehetőséget biztosítsanak a saját fogyatékkal élő gyermekeik számára is. A Hatpöttyös étteremben a tervek szerint a nyitáskor 16-18 sérült embernek tudnak majd munkát adni.

A jogszabályok szerint szakácsként, cukrászként, konyhai kisegítőként, pincérként illetve takarítóként alkalmazhatnak megváltozott munkaképességű embereket. Az akadálymentesítésen túl pedig speciális feltételeket kell megteremteniük. Így például a pincérek nem kézben, hanem kis zsúrkocsikon tolva szolgálják majd fel az ételeket, a szervírozásnál pedig borulásbiztos, négyszögletű tányérokat fognak használni. Várhatóan egy siketnéma cukrászt is alkalmaznak, akinek olyan speciális konyhai berendezéseket vásárolnak, amelyek fényjelzésekkel segítik a munkáját.

A távlati terv, hogy az étterem a megváltozott munkaképességűek számára szervezett szakképzésben gyakorlati helyként is működhessen. (forrás: Népszabadság / HR Portál)

 


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.