Étteremnyitás Szigligeten: dedikált séfre ma nincs szükség

FRISSÍTVE  A budai Gléda egyszerre házias és közben izgalmasan progresszív ízei mostantól a balatoni északi part egyik legszebb helyén, a szigligeti Vár tövében is elérhetők. A nyitás körülményeiről a ház budai-szigligeti gazdájával, Deli János tulajdonossal beszélgetünk.

Zárás, nyitás újrabrandelés

A Covid mindenkit megtizedelt, mi sem maradtunk ki ebből: amikor kellett bezártunk, ha lehetett, kinyitottuk ismét a budai Glédát, közben beszállítókat fizettünk, a kollégákat folymatosan, hogy megmaradjon a csapat, megavillanyszámlákat közben egy olyan helyen, ahol nem is működött az étterem. A bezárások idején a fesztiválokra álltunk át: Food Truck-vonalunkkal kitelepültünk. Idővel szétváltunk a társammal, ő a rendezvény-vonalat vitte tovább, én az éttermi területet. Közben szakemberekkel újrabrandeltük a Glédát, új logót kapott a hely, közben kidolgoztam a vendéglős koncepciót is, és azzal folytattuk tovább a munkát. Dedikált séfem egyik helyen sincs - sem Budán, és itt, Szigligeten sem -, én vállalom a felelősséget azért, ami a tányéron a vendég elé kerül.

Miért pont Szigliget?

Nyáron Budapest mindig kicsit kiürül, az igazán nyüzsgő élet a Balaton partjára költözik. Nem szerettük volna a vendégeinktől nyáron elbúcsúzni, ezért úgy döntöttünk, szeptember végéig biztos - utána majd meglátjuk - a budai éttermünk mellett Szigligeten, a vár lábánál is megtalálhatóak vagyunk. Úgy kerültünk ide, hogy a Várudvar projektmenedzsere megkeresett azzal, nem lenne-e kedvem egy, a budai Glédához hasonló helyet nyitni azon a két éve üresen álló vendéglátóhelyen, ahol eredetileg Palágyi Eszter nyitott volna egy fine dining helyet, azonban végül sosem nyitott ki, hanem külföldre költözött. A csopaki Márga bisztró vezetésekor már sok tapasztalatot szereztem a balatoni vendéglátásról, pontosan tudtam, mibe vágok bele. A Balatonnak van egy semmihez sem fogható, különleges vibrálása, amit nagyon szeretek, ezért is mondtam igent.

 

Szűkített, egyszerű étlap, szerethető ételekkel 

Egy felújított csárdaépület ad otthont a Glédának, amihez egy hatalmas, 100 fő leültetésére alkalmas, árnyékos terasz tartozik. Június közepén vágtunk bele az átalakításba - a fine dining-ot kiszolgáló konyha helyett egy pörgős helyet tervezve -,  a budai helyünknél kisebb étlappal dolgozunk, azonban a közönségkedvenc klasszikusainkat megtartottuk a nyárra hangolva, de vannak kifejezetten csak a Balatonnál kóstolható fogásaink is, ilyen például a bőrén sült pisztráng citrusos rizottóval. Az itallapon a legfinomabb borok mellett saját márkás pezsgőnk is helyet kapott, de aki a nyári melegben egy hűsítő koktélra vágyik, arra is van megoldás, a vendég érdekében nemigen ismerünk lehetetlent. Napi 200-300 vendéget várunk, és tudunk is itt kiszolgálni, este 9-ig nyitva a konyha, a teraszon pedig este 10-ig várjuk vendégeinket.

 

 

Forrás: Gléda / Turizmus Online


Kávé, költészet, képzőművészet

Kávé, költészet, képzőművészet 

Rendhagyó italbemutató a pesti Dorottya utcai Edison & Jupiter speciality kávézóban.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.
Százféle fánk a Fánkfesztiválon

Százféle fánk a Fánkfesztiválon 

Karneváli programokkal várják idén is a résztvevőket.
Közel száz borászat a Furmint Február Nagy Kóstolón

Közel száz borászat a Furmint Február Nagy Kóstolón 

Több mint nyolcvan pincészet kétszáznál is több, furmintból készült borával találkozhat a közönség a 15. Furmint Február Nagy Kóstolón csütörtökön Budapesten, a Hagyományok Házában.
Bepillantás egy kétszáz éves olasz malom trénerképzésébe

Bepillantás egy kétszáz éves olasz malom trénerképzésébe 

Egy 193 éves olasz malom, hagyományok, innováció és egy jó adag magyar szenvedély.
Amerikai importőrök: alaposan betáraztak proseccóból a védővámok réme miatt

Amerikai importőrök: alaposan betáraztak proseccóból a védővámok réme miatt 

Az a biztos, ami már a tárolókban van.
Valentin-nap a város felett

Valentin-nap a város felett 

Valentin-napi élmények a Matild Palotában.
Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől

Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől 

Immár hivatalosan is bejelentették: végleg eltűnik Magyarországról a Tupperware – az az amerikai cég, amelynek neve egybeforrt a konyhai műanyag tárolódobozokkal.
Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme

Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme 

A kazincbarcikai Borsod Burger étterem másfél évnyi működés után bezárja kapuit.
Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék

Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék 

A fiatal pék célja, hogy friss péksüteményeivel segítse a helyi közösséget, különösen azokat, akik nehéz anyagi körülmények között élnek.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.