Étteremnyitás Szigligeten: dedikált séfre ma nincs szükség

FRISSÍTVE  A budai Gléda egyszerre házias és közben izgalmasan progresszív ízei mostantól a balatoni északi part egyik legszebb helyén, a szigligeti Vár tövében is elérhetők. A nyitás körülményeiről a ház budai-szigligeti gazdájával, Deli János tulajdonossal beszélgetünk.

Zárás, nyitás újrabrandelés

A Covid mindenkit megtizedelt, mi sem maradtunk ki ebből: amikor kellett bezártunk, ha lehetett, kinyitottuk ismét a budai Glédát, közben beszállítókat fizettünk, a kollégákat folymatosan, hogy megmaradjon a csapat, megavillanyszámlákat közben egy olyan helyen, ahol nem is működött az étterem. A bezárások idején a fesztiválokra álltunk át: Food Truck-vonalunkkal kitelepültünk. Idővel szétváltunk a társammal, ő a rendezvény-vonalat vitte tovább, én az éttermi területet. Közben szakemberekkel újrabrandeltük a Glédát, új logót kapott a hely, közben kidolgoztam a vendéglős koncepciót is, és azzal folytattuk tovább a munkát. Dedikált séfem egyik helyen sincs - sem Budán, és itt, Szigligeten sem -, én vállalom a felelősséget azért, ami a tányéron a vendég elé kerül.

Miért pont Szigliget?

Nyáron Budapest mindig kicsit kiürül, az igazán nyüzsgő élet a Balaton partjára költözik. Nem szerettük volna a vendégeinktől nyáron elbúcsúzni, ezért úgy döntöttünk, szeptember végéig biztos - utána majd meglátjuk - a budai éttermünk mellett Szigligeten, a vár lábánál is megtalálhatóak vagyunk. Úgy kerültünk ide, hogy a Várudvar projektmenedzsere megkeresett azzal, nem lenne-e kedvem egy, a budai Glédához hasonló helyet nyitni azon a két éve üresen álló vendéglátóhelyen, ahol eredetileg Palágyi Eszter nyitott volna egy fine dining helyet, azonban végül sosem nyitott ki, hanem külföldre költözött. A csopaki Márga bisztró vezetésekor már sok tapasztalatot szereztem a balatoni vendéglátásról, pontosan tudtam, mibe vágok bele. A Balatonnak van egy semmihez sem fogható, különleges vibrálása, amit nagyon szeretek, ezért is mondtam igent.

 

Szűkített, egyszerű étlap, szerethető ételekkel 

Egy felújított csárdaépület ad otthont a Glédának, amihez egy hatalmas, 100 fő leültetésére alkalmas, árnyékos terasz tartozik. Június közepén vágtunk bele az átalakításba - a fine dining-ot kiszolgáló konyha helyett egy pörgős helyet tervezve -,  a budai helyünknél kisebb étlappal dolgozunk, azonban a közönségkedvenc klasszikusainkat megtartottuk a nyárra hangolva, de vannak kifejezetten csak a Balatonnál kóstolható fogásaink is, ilyen például a bőrén sült pisztráng citrusos rizottóval. Az itallapon a legfinomabb borok mellett saját márkás pezsgőnk is helyet kapott, de aki a nyári melegben egy hűsítő koktélra vágyik, arra is van megoldás, a vendég érdekében nemigen ismerünk lehetetlent. Napi 200-300 vendéget várunk, és tudunk is itt kiszolgálni, este 9-ig nyitva a konyha, a teraszon pedig este 10-ig várjuk vendégeinket.

 

 

Forrás: Gléda / Turizmus Online


Űzött őz és társai - a Zazie fúziós elemeket rejtő vacsorával bővítette kínálatát

Űzött őz és társai - a Zazie fúziós elemeket rejtő vacsorával bővítette kínálatát 

Friss, laza és pimasz gasztronómia. Tavalyi nyitása óta ez jellemző a Bíró Dani vezette, Kopaszi-öböl partján nyitva lévő Zazie-ra.
Ki lett az ország legjobb felszolgálója?

Ki lett az ország legjobb felszolgálója? 

A Szakma Kiváló Tanulója Versenyen a győztes Kóródi Béla lett, a Mátészalkai Szakképzési Centrum Kállay Rudolf Szakképző Iskola diákja.
Nappal hagyományos, éjjel automata - jön az első, távfelügyelt kisbolt

Nappal hagyományos, éjjel automata - jön az első, távfelügyelt kisbolt 

Tervek szerint már idén nyáron működnek az első távfelügyelt boltok Magyarországon.
Brad Pitt és Sting kedvenc borai Miskolcon

Brad Pitt és Sting kedvenc borai Miskolcon 

Idén tovább bővül az Avasi Borangolás programkínálata.
Michelin-csillagos gasztroprogram a debreceni Nagyerdőben

Michelin-csillagos gasztroprogram a debreceni Nagyerdőben 

Ízkánaán, Palya Bea és júniusi erdőillat Debrecenben.
Megvannak a pizzafesztivál győztesei

Megvannak a pizzafesztivál győztesei 

A pizzafesztiválon Magyarország legjobb pizzériái és pizzakészítő mesterei versenyeztek egymással.
Megnyílt a Dobay Cukrászda és Pékség a BudaParton

Megnyílt a Dobay Cukrászda és Pékség a BudaParton 

Harmadik cukrászdáját nyitotta a gasztronómia területén két évtizedes tapasztalattal rendelkező VakVarjú Csoport Budapest egyik legmenőbb, legdinamikusabban fejlődő részén, a festői és egyben lazulós hangulatú BudaParton.
Nagy hazai borravaló-körkép: kinek és mennyit jattolnak a magyarok?

Nagy hazai borravaló-körkép: kinek és mennyit jattolnak a magyarok?  

 A digitális fizetés és a számlába beépített szervizdíj terjedésével folyamatosan átalakul a borravaló intézménye is.
Friss felmérés növényi alapú italok fogyasztásáról

Friss felmérés növényi alapú italok fogyasztásáról 

A Danone Magyarország 2024-ben részt vett az öt kelet-közép-európai országban végzett régiós kutatásban, amely a fogyasztók étkezési szokásait mérte fel.
Megdőlt a világ leghosszabb bagettjének rekordja

Megdőlt a világ leghosszabb bagettjének rekordja 

A rekordot idáig Olaszország tartotta egy több, mint 132 méteres bagettel.  

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.