Étteremnyitás Szigligeten: dedikált séfre ma nincs szükség

FRISSÍTVE  A budai Gléda egyszerre házias és közben izgalmasan progresszív ízei mostantól a balatoni északi part egyik legszebb helyén, a szigligeti Vár tövében is elérhetők. A nyitás körülményeiről a ház budai-szigligeti gazdájával, Deli János tulajdonossal beszélgetünk.

Zárás, nyitás újrabrandelés

A Covid mindenkit megtizedelt, mi sem maradtunk ki ebből: amikor kellett bezártunk, ha lehetett, kinyitottuk ismét a budai Glédát, közben beszállítókat fizettünk, a kollégákat folymatosan, hogy megmaradjon a csapat, megavillanyszámlákat közben egy olyan helyen, ahol nem is működött az étterem. A bezárások idején a fesztiválokra álltunk át: Food Truck-vonalunkkal kitelepültünk. Idővel szétváltunk a társammal, ő a rendezvény-vonalat vitte tovább, én az éttermi területet. Közben szakemberekkel újrabrandeltük a Glédát, új logót kapott a hely, közben kidolgoztam a vendéglős koncepciót is, és azzal folytattuk tovább a munkát. Dedikált séfem egyik helyen sincs - sem Budán, és itt, Szigligeten sem -, én vállalom a felelősséget azért, ami a tányéron a vendég elé kerül.

Miért pont Szigliget?

Nyáron Budapest mindig kicsit kiürül, az igazán nyüzsgő élet a Balaton partjára költözik. Nem szerettük volna a vendégeinktől nyáron elbúcsúzni, ezért úgy döntöttünk, szeptember végéig biztos - utána majd meglátjuk - a budai éttermünk mellett Szigligeten, a vár lábánál is megtalálhatóak vagyunk. Úgy kerültünk ide, hogy a Várudvar projektmenedzsere megkeresett azzal, nem lenne-e kedvem egy, a budai Glédához hasonló helyet nyitni azon a két éve üresen álló vendéglátóhelyen, ahol eredetileg Palágyi Eszter nyitott volna egy fine dining helyet, azonban végül sosem nyitott ki, hanem külföldre költözött. A csopaki Márga bisztró vezetésekor már sok tapasztalatot szereztem a balatoni vendéglátásról, pontosan tudtam, mibe vágok bele. A Balatonnak van egy semmihez sem fogható, különleges vibrálása, amit nagyon szeretek, ezért is mondtam igent.

 

Szűkített, egyszerű étlap, szerethető ételekkel 

Egy felújított csárdaépület ad otthont a Glédának, amihez egy hatalmas, 100 fő leültetésére alkalmas, árnyékos terasz tartozik. Június közepén vágtunk bele az átalakításba - a fine dining-ot kiszolgáló konyha helyett egy pörgős helyet tervezve -,  a budai helyünknél kisebb étlappal dolgozunk, azonban a közönségkedvenc klasszikusainkat megtartottuk a nyárra hangolva, de vannak kifejezetten csak a Balatonnál kóstolható fogásaink is, ilyen például a bőrén sült pisztráng citrusos rizottóval. Az itallapon a legfinomabb borok mellett saját márkás pezsgőnk is helyet kapott, de aki a nyári melegben egy hűsítő koktélra vágyik, arra is van megoldás, a vendég érdekében nemigen ismerünk lehetetlent. Napi 200-300 vendéget várunk, és tudunk is itt kiszolgálni, este 9-ig nyitva a konyha, a teraszon pedig este 10-ig várjuk vendégeinket.

 

 

Forrás: Gléda / Turizmus Online


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.