Ezek ma a legjobb hazai borok

Ismét rekordszámú nevezés érkezett, így 16 országból összesen 960 tétel versenyzett idén a VinAgora Nemzetközi Borverseny díjaiért.

Noha a járványhelyzet számos beutazási és szervezési nehézséget okozott idén, ennek ellenére végül 2021-ben is sikerült megrendezni a Közép-Európa egyik legrangosabb nemzetközi borversenyeként számon tartott VinAgorát - emlékeztetett az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében a szervező Borkult - Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft.

A borversenyre érkezett nevezések száma idén is - ahogy négy éve folyamatosan - felülmúlta a korábbi évek legmagasabb mintaszámát. A 16 országból érkező 960 tétel átlagos színvonala is az évek óta stabilan tapasztalt magas szintet hozta, hiszen a borok  közel 80%-a ért el legalább ezüstéremnek megfelelő pontszámot. A VinAgora azonban követi a meghatározó nemzetközi szervezetek (OIV és VINOFED) szigorú versenyszabályait, melyek értelmében minden főkategóriában csak a borok legjobb 30%-a részesülhet éremben, így minden egyes kiosztott érem kimagasló minőséget tükröz.



A 22. VinAgorán végül 7 főkategória győztes Champion érem, 13 nagyarany-, 169 arany-, és 108 ezüstérem, valamint további 23 különdíj született.

A Csendes fehérborok főkategóriát az egri Kovács Nimród Winery 2017-es Nagy-Eged-hegy Sky Furmintja nyerte, a csendes rosék közül a kunsági Szentpéteri Borpince 2020-as Néró Roséja kapott Champion-díjat, a Csendes vörösborok főkategória legjobbjának pedig a szekszárdi Fritz Borház 2018-as Szekszárdi Primus Cuvée-jét választotta a zsűri.

A Gyöngyözőborok főkategória első helyezettje a szigetcsépi Gál Szőlőbirtok és Pincészet 2020-as Anna Rosa Gyöngyözőbora lett, a Törley Pezsgőpincészet Törley Chardonnay Brut tétele a pezsgők között szerzett első helyet, a Természetes édes borkülönlegességek főkategóriában pedig külföldi győzelem született: a morvaországi Znovín Znojmo 2017-es Tramín cerveny Vyber z Cibéb bora kapott Champion-díjat. A botritiszes borok közül ezúttal a tokaji Palkó Borok 2017-es Tokaji Aszúját találta a legjobbnak a zsűri.

Forrás: MTI


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.