A 2009 év eleji 7% után, jövő január elsejével százalékkal nő az alkoholtermékek jövedéki adója. Az olcsóbb röviditalokat gyártó cégek várhatóan nem az árak emelésével, hanem az üvegek térfogatának csökkentésével, és az italok alkoholtartalmának mérséklésével fogják a terheket a fogyasztókra hárítani. A ma még 40 fokos termékek jövőre mindössze 37-38 fokosak lehetnek - írja a Napi Gazdaság.
Az ágazat forgalmának többségét adó magas hozzáadott értékű "minőségi piák" ugyanakkor még elbírják a jövedéki adó emelését, és a gyártók nagy forgalomeséssel sem számolnak.
A söripar is megszenvedi a jövedéki adó emelést. A Magyar Sörgyártók Szövetsége nem tartja kizártnak, hogy az idei évben akár 10 százalékkal is zuhanhat a fogyasztás Magyarországon, és a fogyasztás 2010-ben tovább eshet.
A folyamatos adóemelés helyett célravezetőbb lenne a Vám- és Pénzügyőrség fokozottabb ellenőrzési tevékenysége, mivel így lehet igazán hatékonyan visszaszorítani a fekete importot és növelni a hazai eladások forgalmát, az adóemelések azonban épp ellentétes hatást váltanak ki a piacon - panaszkodnak a szeszgyártók.
Ezért iszunk jövőre kevesebb sört!
A drágább italokat gyártók várhatóan áremeléssel tovább tudják hárítani a terheket a fogyasztókra, az olcsóbb szegmensben megpróbálják elrejteni a magasabb árakat - írja a szabadfold.hu.
Újdonság: pizza és bor egy palackban
Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás
A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak
Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely
A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj
A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja
Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán
A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?
A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?
Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban
Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.
Interjú
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket
Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.