A 2009 év eleji 7% után, jövő január elsejével százalékkal nő az alkoholtermékek jövedéki adója. Az olcsóbb röviditalokat gyártó cégek várhatóan nem az árak emelésével, hanem az üvegek térfogatának csökkentésével, és az italok alkoholtartalmának mérséklésével fogják a terheket a fogyasztókra hárítani. A ma még 40 fokos termékek jövőre mindössze 37-38 fokosak lehetnek - írja a Napi Gazdaság.
Az ágazat forgalmának többségét adó magas hozzáadott értékű "minőségi piák" ugyanakkor még elbírják a jövedéki adó emelését, és a gyártók nagy forgalomeséssel sem számolnak.
A söripar is megszenvedi a jövedéki adó emelést. A Magyar Sörgyártók Szövetsége nem tartja kizártnak, hogy az idei évben akár 10 százalékkal is zuhanhat a fogyasztás Magyarországon, és a fogyasztás 2010-ben tovább eshet.
A folyamatos adóemelés helyett célravezetőbb lenne a Vám- és Pénzügyőrség fokozottabb ellenőrzési tevékenysége, mivel így lehet igazán hatékonyan visszaszorítani a fekete importot és növelni a hazai eladások forgalmát, az adóemelések azonban épp ellentétes hatást váltanak ki a piacon - panaszkodnak a szeszgyártók.
Ezért iszunk jövőre kevesebb sört!
A drágább italokat gyártók várhatóan áremeléssel tovább tudják hárítani a terheket a fogyasztókra, az olcsóbb szegmensben megpróbálják elrejteni a magasabb árakat - írja a szabadfold.hu.

Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista
Június 16-án, hétfőn este rendezték a hazai gasztronómiai élet legrangosabb eseményét, a Dining Guide Év Étterme Gálát.

Hétvégén Somlói Borgála
Borkultúra, hagyomány és élmény egyetlen hétvégén.

Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak
Közös célért – 6 millió forint adomány gyűlt össze.

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben
Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.

Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség
Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány minden segítséget megad, mondta a miniszter egy csütörtöki balatoni nyitóeseményen.

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től
A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk
Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja
Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.

Legjobbak közt a magyar speciality kávé
A döntőbe a világ több százezer kávéja közül, kategóriánkként a legjobb tízet választják ki.

Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben
A Zadole parkban zajló kétnapos rendezvényen a látogatók Katowice testvérvárosainak kulináris és kulturális kínálatával ismerkedhettek meg.
Interjú

Nagybor vagy semmi
A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.