MAGYAR TERMÉK - veszed?

Felfelé ívelő pályán a tanúsító védjegyek -derült ki a  „MAGYAR TERMÉK” Nonprofit Kft. negyedik alakalommal rendezett tavaszi szakmai napján. A „MAGYAR TERMÉK” Nonprofit Kft.  és a Coop Hungary Zrt. stratégiai megállapodást írt alá.

Mi sem bizonyítja jobban a közösségi marketingben rejlő potenciált, mint az, hogy a „MAGYAR TERMÉK” Nonprofit Kft. tanúsító védjegyeinek népszerűsége kimagasló, sőt egyre szélesebb, míg a többi eredetjelölő védjegy ismertsége lényegesen kisebb, és inkább csökkenő tendenciát mutat, mindez a Debreceni Egyetem 2015-ös független kutatásából derül ki.

Idén a Danubius Hotel Hélia**** adott otthont az immár 4. alkalommal megrendezett tavaszi szakmai napnak. A 100 főt meghaladó részvételi szám bizonyítja, hogy továbbra is sokan kísérik figyelemmel a civil szervezet munkáját, a védjegyhasználók mellett szakmai szervezetek, hatóságok és üzleti partnerek is részt vettek a konferencián.

Az eseményen Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár mondott köszöntőt, melyben kifejtette, hogy a magyar élelmiszerek vásárlásával a fogyasztók azon kívül, hogy hozzájárulnak a hazai gazdaság fejlesztéséhez, munkahelyek megtartásához, támogatják saját egészséges táplálkozásukat, javítják a környezeti fenntarthatóságot. A Kormány nagy jelentőséget tulajdonít annak, hogy a magyar élelmiszeripar minél előbb ismét megerősödhessen és a mezőgazdaságunkban megtermelt értékekből magasabb feldolgozottsági fokú, egészséges élelmiszereket állítson elő. Ennek elősegítése érdekében a jelenlegi uniós költségvetési ciklusban mintegy 300 milliárd Ft támogatás áll rendelkezésre a piaci szereplők részére.

A folytatásban Kecskeméti Attila, a szervezet ügyvezetője elmondta, hogy a védjegyhasználók száma a tavalyi évhez képest 23%-al nőtt (140 cég), amely csaknem 3200 védjegyes terméket jelent 2015 májusában. Mindezt annak ellenére sikerült elérni, hogy 1169/2011/EU rendelettel kapcsolatos bizonytalanságok jelentős gátat szabtak tavaly a bővülésnek. Az ügyvezető felvázolta az elmúlt időszak eseményeit, az aktualitásokat és terveket. Ez utóbbiak közül kiemelendő, hogy a civil szervezet a Nemzetgazdasági Minisztériumnál kezdeményezte - az élelmiszerek példájából kiindulva - a non-food termékeket is érintő eredetjelölést szabályozó környezet megteremtését.

Az elmúlt néhány évben a Nonprofit Kft. számos üzletlánccal partneri viszonyt alakított ki. A szakmai programot gazdagította az ünnepélyes keretek között aláírásra kerülő stratégiai megállapodás, ezúttal a CO-OP Hungary Zrt.-vel. A cég képviseletében, Csongovai Tamás kereskedelmi igazgatóhelyettes kifejezte szándékát arra, hogy jelentős hangsúlyt kívánnak fektetni az itthon készült termékek védjegyekkel történő megkülönböztetésére és kommunikációs támogatására.

Dr. Soós Mihály ismertette a résztvevőkkel a Debreceni Egyetem Marketing és Kereskedelem Intézetének legfrissebb - védjegyismertséget felmérő - független kutatási eredményét. Kiemelkedő jelentőségű a megállapítás, hogy amíg az eredetjelölő védjegyek ismertsége az előző mérés óta javarészt csökkent, addig a Nonprofit Kft. védjegyrendszerének népszerűsége és az iránta tanúsított fogyasztói bizalom töretlenül nő.

A védjegyek ismertségét támogatja, így a kutatási eredményhez is kétségkívül hozzájárul, a szervezet közösségi marketing és kereskedelmi aktivitása, mely az idei évben új lendületet kapott. Avramucz Attila, elnökségi tag látványos prezentáció keretében tájékoztatott a 2015-ös fejleményekről, melyek közül a legmeghatározóbb az őszre tervezett, 4 hónapon át tartó országos nyereményjáték 9 védjegyhasználó cég összefogásával.

Szintén példaértékű a közelmúltban csatlakozott Duna-Dráva Cement Kft. kommunikációs stratégiája, mely a magyar és hazai termék védjegyek elnyerésére épít az idei évben, tájékoztatott Guth Zoltán, a cég kommunikációs vezetője.

Az esemény támogatója, a Budapest Bank vállalati üzletágának vezetője, Tóth Viktor a konferencia záróelőadásában elmondta: a pénzintézet elkötelezett a magyar kkv-k fejlődése mellett, ügyfélkörük döntő többségét ezek a cégek adják. Miközben tavaly a kkv hitelpiac 5,5 százalékkal visszaesett, addig a Budapest Bank 10 százalékkal növelte kkv hitelállományát. A szakember kiemelte: a hazai piac kiaknázásán túl a magyar vállalkozások versenyképessége szempontjából fontos a külpiacra lépés, amit az évek óta gyenge forint, és a rendelkezésre álló források is támogatnak. A bankoknak kiemelt szerepük van az exportpiacokra lépő cégek támogatásában, amelyeket kedvező refinanszírozási konstrukciókkal, tanácsadással, a vevői nemfizetési- illetve árfolyam kockázatok kezelésére szolgáló eszközökkel is segíteni tudnak.

Aki pedig közelebbről is meg szeretett volna ismerkedni a védjegyes termékekkel, az ízelítőt kaphatott a szakmai nap keretében felsorakoztatott kiállítóktól.


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.