Felszámolják a milliárdos borkereskedőt

Felszámolják a borok forgalmazásával foglalkozó, milliárdos árbevételű, korábban a Lidlnek is beszállító imrehegyi Domro Borgazdaság Kft.-t, amelynek raktárában tavaly az élelmiszerbiztonsági hatóság százezer ismeretlen eredetű palackra bukkant - adta hírül a Privátbankár.hu.

Március elején elrendelte a Bács-Kiskun megyei bíróság az imrehegyi Domro Borgazdaság Kft. felszámolását, a végelszámolási eljárás ugyanis nem vezetett eredményre. Az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint a főtevékenységként bortermeléssel foglalkozó vállalkozást még az ezredforduló végén alapította egy kiskőrösi házaspár (Kudron László és Kudron Lászlóné) 3 millió forint jegyzett tőkével, de 2002 őszén a cég tulajdonjoga átkerült egy lichtensteini vállalkozáshoz, amely 2008-ban dinamikus árbevétel-növekedés után 243 millió forintra emelte az alaptőkét. Az Opten adatbázisában szereplő legutóbbi, 2010-ben leadott beszámoló szerint a vállalkozás közel 2,8 milliárd forintos árbevétel mellett több mint 52 millió forint nyereséget produkált.

A cég beszállítója volt többek között a Lidl áruházláncnak egy az interneten található katalógus szerint. Ebben a Domro úgy mutatkozik be, hogy főprofilja a külföldi borok palackozása és forgalmazása és 2007-ben új üzemet is épített, hogy nagyobb teret hódíthasson az asztali borok piacán. A bor alapjául szolgáló szőlőt elsősorban a kunsági borvidékről vásárolják fel, és ebből készítik asztali és tájbor besorolású boraikat – áll a szövegben.

A Domro Borgazdaság Kft. ellen tavaly áprilisban eljárást indított az élelmiszerbiztonsági hatóság, mivel nem tartották be a nyomonkövethetőséget biztosító dokumentációs előírásokat. Több mint 100 ezer palack olyan hazai és import bort találtak a cég raktárában egy ellenőrzésnél, amelyek papírjaival gond volt. Nem lehetett kideríteni a bor útját, ezért nem biztonságos.

Az Opten cégtárának adatai szerint tavaly februárban a Domro Borgazdaság Kft. ismét tulajdonost váltott, a lichtensteini vállalkozástól egy szerb magánszemély vette meg, majd márciusban ő is túladott rajta egy ukrán magánszemélynek. A legutóbbi, 2009-es beszámoló szerint korábban 41 alkalmazottja volt a cégnek. (forrás: Privátbankár)


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.