Felszámolják a milliárdos borkereskedőt

Felszámolják a borok forgalmazásával foglalkozó, milliárdos árbevételű, korábban a Lidlnek is beszállító imrehegyi Domro Borgazdaság Kft.-t, amelynek raktárában tavaly az élelmiszerbiztonsági hatóság százezer ismeretlen eredetű palackra bukkant - adta hírül a Privátbankár.hu.

Március elején elrendelte a Bács-Kiskun megyei bíróság az imrehegyi Domro Borgazdaság Kft. felszámolását, a végelszámolási eljárás ugyanis nem vezetett eredményre. Az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint a főtevékenységként bortermeléssel foglalkozó vállalkozást még az ezredforduló végén alapította egy kiskőrösi házaspár (Kudron László és Kudron Lászlóné) 3 millió forint jegyzett tőkével, de 2002 őszén a cég tulajdonjoga átkerült egy lichtensteini vállalkozáshoz, amely 2008-ban dinamikus árbevétel-növekedés után 243 millió forintra emelte az alaptőkét. Az Opten adatbázisában szereplő legutóbbi, 2010-ben leadott beszámoló szerint a vállalkozás közel 2,8 milliárd forintos árbevétel mellett több mint 52 millió forint nyereséget produkált.

A cég beszállítója volt többek között a Lidl áruházláncnak egy az interneten található katalógus szerint. Ebben a Domro úgy mutatkozik be, hogy főprofilja a külföldi borok palackozása és forgalmazása és 2007-ben új üzemet is épített, hogy nagyobb teret hódíthasson az asztali borok piacán. A bor alapjául szolgáló szőlőt elsősorban a kunsági borvidékről vásárolják fel, és ebből készítik asztali és tájbor besorolású boraikat – áll a szövegben.

A Domro Borgazdaság Kft. ellen tavaly áprilisban eljárást indított az élelmiszerbiztonsági hatóság, mivel nem tartották be a nyomonkövethetőséget biztosító dokumentációs előírásokat. Több mint 100 ezer palack olyan hazai és import bort találtak a cég raktárában egy ellenőrzésnél, amelyek papírjaival gond volt. Nem lehetett kideríteni a bor útját, ezért nem biztonságos.

Az Opten cégtárának adatai szerint tavaly februárban a Domro Borgazdaság Kft. ismét tulajdonost váltott, a lichtensteini vállalkozástól egy szerb magánszemély vette meg, majd márciusban ő is túladott rajta egy ukrán magánszemélynek. A legutóbbi, 2009-es beszámoló szerint korábban 41 alkalmazottja volt a cégnek. (forrás: Privátbankár)


Bezár a Balaton térségének első vegán étterme

Bezár a Balaton térségének első vegán étterme 

Hét év után bezár az ikonikus étterem.
Vége a strandidénynek - a balatoni fagylaltosok összegezték az idei szezont

Vége a strandidénynek - a balatoni fagylaltosok összegezték az idei szezont 

Legtöbbjüknél az idei forró nyáron jelentősen megnőtt a forgalom.
Fedezzük fel újra a zöldségeket!

Fedezzük fel újra a zöldségeket! 

Napjainkban mind többen hagyják el a húst, és köteleződnek el a vegetáriánus vagy a vegán táplálkozás mellett, akár átmeneti jelleggel (pl. a veganuár alatt), akár véglegesen.
Betiltanák a vendéglátóhelyek teraszain a dohányzást

Betiltanák a vendéglátóhelyek teraszain a dohányzást 

Az új szabályozást azzal magyarázzák, hogy a korábbi, 2009-es szabályozás óta sokat változott a dohánypiac.
Újabb étteremben húzzák le a rolót - ezúttal Szolnokon

Újabb étteremben húzzák le a rolót - ezúttal Szolnokon 

A megemelkedett költségek, a sok bizonytalanság és nehézség arra késztette őket, hogy meghozzák ezt a fájdalmas döntést.
Athén a világ egyik legmenőbb gasztronómiai úti célja

Athén a világ egyik legmenőbb gasztronómiai úti célja 

Annak ellenére, hogy mindössze 627 ötcsillagos étteremmel és 31 Michelin-besorolású helyszínnel rendelkezik, úgy tűnik, Athén megnyerte magának a felmérés résztvevőit.
Jön a Nápolyi Pizzériák Éjszakája

Jön a Nápolyi Pizzériák Éjszakája 

 A kezdeményezés idén még több pizzériával/étteremmel folytatódik - az ország számos pontján. 
Tokaji borok sikerét hozta az idei borverseny

Tokaji borok sikerét hozta az idei borverseny 

Tokaji borok bizonyultak a legjobbnak a 3. Winelovers Wine Awards nemzetközi borversenyen, amelynek eredményeit szombaton hirdették ki a budapesti Corinthia Hotelben megtartott Winelovers 100 Nagykóstolón.
Így kapcsolódik össze az alkoholtrendek változása és a turizmus

Így kapcsolódik össze az alkoholtrendek változása és a turizmus 

A Spirit Tourism egy gyorsan fejlődő ágazat, ami lehetőséget kínál a helyi turizmus növekedésére, ezáltal munkahelyek teremtésére és a helyi gazdaságok fellendítésére.
Stratégiai partnerség egy rummal?

Stratégiai partnerség egy rummal? 

Bizony, a mai világban ez nagyon is megtörténhet. Hiszen az imént jelentették be, hogy a FLAVA Kitchen & More lett az Eminente rum márka első hazai képviselője.

Interjú

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.
Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén

Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén 

A Klasszis TopDesign 2024 verseny egyik zsűritagja, Ariana Grüll a tavalyi versennyel kapcsolatos tapasztalatairól mesélt, és arról, hogy mit vár az idei pályaművektől.