Pályázaton keres új tulajdonost a felszámoló Vectigalis Általános Vállalkozási Zrt. a tavaly május óta felszámolás alatt álló tarcali Andrássy Kúria Szálloda és Vendéglátóipari Kft. (AK) vagyonának - tudta meg a Napi Gazdaság. A felszámoló eladásra kínálja a társaság szállodaépületét a hozzá tartozó udvarral - összesen közel ötezer négyzetméteren -, amelyhez 2500 négyzetméternyi egyéb terület is tartozik. A jelenleg négycsillagos wellness-szállodaként működő tarcali ingatlanegyüttest a beépített, működést segítő berendezésekkel és felszerelésekkel együtt, viszont a lízingelt gépek és berendezések nélkül nettó 2,7 milliárd forintos irányáron hirdette meg a felszámoló.
A 2,5 milliárd forintból épült szállodát 2008 májusában adták át, az AK egyik tulajdonosa a Naturland és az Avemar kapcsán is ismert Szabó József. A társaság nagy összegű fejlesztési hitelből építette a szállodát, amit - a szállítók egyidejű kifizetésével együtt - nem tudott kigazdálkodni. A hotel kihasználtsága sem hozta a várt szintet, és a társaság üzleti terve utólag túlvállalásnak bizonyult - mondta lapunknak Varga Jenő felszámoló. Az AK ellen összesen kétmilliárd forint feletti hitelezői követelés érkezett be, ennek legnagyobb részét a banki tartozás teszi ki. Földhivatali adatok alapján a CIB Banknak 1,15 milliárd forint értékben végrehajtási joga van az ingatlanon. A szálloda jelenleg is működik, üzemeltetője az Andrássy Hotel Szállodaipari és Vendéglátó Kft. Az ingatlanok a földhivatali adatok szerint 2008 végén átkerültek az AK-ből kiváló Hillfoot Ingatlanhasznosító Kft. tulajdonába, majd egy év múlva ismét az AK tulajdonát jegyezték be. A felszámolás során sikerült elérni az ingatlanok visszaolvadását a felszámolás alatt álló társaságba - fogalmazott Varga Jenő.
A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) adatai alapján a társaság 2006-ban 126,37 millió forintos támogatást nyert el a Regionális Operatív Program turisztikai fogadóképesség javítására irányuló, 50 százalékos önrészt igénylő pályázatán, a pályázat megfogalmazása szerint a "Chateau Hotel Andrássy férőhelybővítésére és szolgáltatási színvonalának emelésére wellness- és vinotherápiás centrum létrehozásával". A támogatást a projekt folytatódása esetén nem kell visszafizetni, a vagyon értékesítése után azonban az új tulajdonossal való megegyezés az állami szervek döntési kompetenciájába tartozik.
A szálloda egykori kivitelezője, az FK-Raszter Építő Zrt. a generálkivitelezési szerződés alapján 352,8 millió forint erejéig jelzálogjoggal rendelkezik az ingatlanon - derül ki a földhivatali adatokból. Információink szerint ezzel kapcsolatban rendőrségi vizsgálat is folyamatban van. A szállodába épített konyhai, mosodai berendezések és gépjárművek nem tartoznak az adós vagyonába, de ezek nélkül a szálloda nem működhet, így az ingatlanok értékesítésének feltétele az ezekre vonatkozó lízingszerződések átvállalása és a már törlesztett díjak megtérítése (amelyek információink szerint 200 millió forintos nagyságrendet jelentenek). A pályázat harmadik része egy 243 négyzetméteres parkoló, amely fizikailag a szálloda melletti borászati feldolgozóüzemhez tartozik, azonban az AK tulajdonában maradt. A kiírás szerinti itt ingatlan-nyilvántartáson kívüli tulajdonos - a szintén Szabó résztulajdonában lévő - Andrássy-Szentkereszt Szőlészeti Kft. meghirdetett irányára nettó 5 millió forint - a felszámoló reményei szerint ezzel kapcsolatban a borászatot üzemeltető Andrássy-Szentkereszt lép majd fel vevői igénnyel.
Az érdeklődők március 5-éig nyújthatják be ajánlatukat a felszámoló békéscsabai irodájában. (Napi Gazdaság, Turizmus Online)
Felszámoló cég árulja a tarcali luxusszállodát
A Naturland és Avemar kapcsán is ismert Szabó József tulajdonában lévő tarcali Andrássy Kúria négycsillagos wellness szálloda épületét nettó 2,7 milliárd forintos irányáron hirdette meg a felszámoló.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás
A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban
Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak
Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely
A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj
A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja
Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán
A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?
A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?
Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban
Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.
Interjú
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket
Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.