Fenyegetőzve kínál élelmiszer-biztonsági oktatást

Hatósági ellenőrzéssel fenyegetőzve kínált élelmiszer-higiéniai oktatást élelmiszerüzleteket, vendéglőket üzemeltető vállalkozóknak egy cég Hevesben - tájékoztatta a Heves Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állat-egészségügyi Igazgatóságának vezetője kedden az MTI-t.

A hatósághoz több bejelentés érkezett, miszerint egy élelmiszer-higiéniai oktatást kínáló kft. képviselője az igazgatóságra hivatkozva - ellenőrzéseket és bírságot kilátásba helyezve - megkísérli rábeszélni a vállalkozókat, hogy vegyék igénybe a cég szolgáltatásait - közölte Koren János.
A társaság ügynöke fenyegető hangnemet használva, tolakodó módon nyomást gyakorolt a vállalkozókra, ezért egy részük elfogadta az ajánlatot - tette hozzá.
Az igazgató felhívta a figyelmet arra, hogy egyetlen ilyen jellegű szolgáltatást nyújtó céggel sem állnak és nem is állhatnak kapcsolatban. Az üzemeltetők szabadon dönthetnek arról, hogy mikor, hol, és kivel, illetve milyen gyakran tartanak oktatást.
Mint elmondta, a jogszabályok szerint az élelmiszer-ipari vállalkozó kötelessége, hogy a munkavállalót oktatásban részesítse, azaz a munkakörének megfelelően tájékoztassa a helyes higiéniai gyakorlatról. Az oktatás jogszabályi előírás ugyan, de nem kötelező külső céggel végeztetni, és nem kötelező a vizsgáztatás sem.
Ha az ellenőrző hatóság vizsgálatai során úgy ítéli meg, hogy a dolgozók nem rendelkeznek a területet érintő kielégítő ismeretekkel, előírja az újbóli oktatást, amelyet egy hónapon belül teljesíteni kell. A hatóság ezután ellenőrizheti, hogy a megismételt oktatás eredményes volt-e - közölte az igazgató. (MTI)


Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer  kijelentése kiverte a biztosítékot

Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer kijelentése kiverte a biztosítékot 

A borásztársadalom nem nézi jó szemmel az alkoholmentességre buzdító kampányt – szerintük ezzel a hazai borkultúra hitelessége is sérül.
Időutazás a Folly Arborétumban

Időutazás a Folly Arborétumban 

A badacsonyörsi arborétum a nyári hónapokban is ideális úti cél.
Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista

Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista 

Június 16-án, hétfőn este rendezték a hazai gasztronómiai élet legrangosabb eseményét, a Dining Guide Év Étterme Gálát.
Hétvégén Somlói Borgála

Hétvégén Somlói Borgála 

Borkultúra, hagyomány és élmény egyetlen hétvégén.
Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak

Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak 

Közös célért – 6 millió forint adomány gyűlt össze.
Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben 

Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.
Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség

Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség 

Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány minden segítséget megad, mondta a miniszter egy csütörtöki balatoni nyitóeseményen.
Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től 

A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.
Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk 

Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.
Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja 

Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.