A hatósághoz több bejelentés érkezett, miszerint egy élelmiszer-higiéniai oktatást kínáló kft. képviselője az igazgatóságra hivatkozva - ellenőrzéseket és bírságot kilátásba helyezve - megkísérli rábeszélni a vállalkozókat, hogy vegyék igénybe a cég szolgáltatásait - közölte Koren János.
A társaság ügynöke fenyegető hangnemet használva, tolakodó módon nyomást gyakorolt a vállalkozókra, ezért egy részük elfogadta az ajánlatot - tette hozzá.
Az igazgató felhívta a figyelmet arra, hogy egyetlen ilyen jellegű szolgáltatást nyújtó céggel sem állnak és nem is állhatnak kapcsolatban. Az üzemeltetők szabadon dönthetnek arról, hogy mikor, hol, és kivel, illetve milyen gyakran tartanak oktatást.
Mint elmondta, a jogszabályok szerint az élelmiszer-ipari vállalkozó kötelessége, hogy a munkavállalót oktatásban részesítse, azaz a munkakörének megfelelően tájékoztassa a helyes higiéniai gyakorlatról. Az oktatás jogszabályi előírás ugyan, de nem kötelező külső céggel végeztetni, és nem kötelező a vizsgáztatás sem.
Ha az ellenőrző hatóság vizsgálatai során úgy ítéli meg, hogy a dolgozók nem rendelkeznek a területet érintő kielégítő ismeretekkel, előírja az újbóli oktatást, amelyet egy hónapon belül teljesíteni kell. A hatóság ezután ellenőrizheti, hogy a megismételt oktatás eredményes volt-e - közölte az igazgató. (MTI)
Fenyegetőzve kínál élelmiszer-biztonsági oktatást
Hatósági ellenőrzéssel fenyegetőzve kínált élelmiszer-higiéniai oktatást élelmiszerüzleteket, vendéglőket üzemeltető vállalkozóknak egy cég Hevesben - tájékoztatta a Heves Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állat-egészségügyi Igazgatóságának vezetője kedden az MTI-t.
![Amerikai importőrök: alaposan betáraztak proseccóból a védővámok réme miatt](https://turizmusonline.hu/i/1/d/4/1/2/c/7/9/b/1/6/8/f/3/0/f/c/c/c/e/nincs-cim_md.jpeg)
Amerikai importőrök: alaposan betáraztak proseccóból a védővámok réme miatt
Az a biztos, ami már a tárolókban van.
![Valentin-nap a város felett](https://turizmusonline.hu/i/1/3/7/d/5/a/5/4/c/b/b/c/5/0/2/1/8/1/0/6/nincs-cim_md.jpg)
Valentin-nap a város felett
Valentin-napi élmények a Matild Palotában.
![Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől](https://turizmusonline.hu/i/7/7/5/f/5/b/8/4/3/9/d/f/b/9/a/a/7/1/0/c/nincs-cim_md.jpg)
Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől
Immár hivatalosan is bejelentették: végleg eltűnik Magyarországról a Tupperware – az az amerikai cég, amelynek neve egybeforrt a konyhai műanyag tárolódobozokkal.
![Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme](https://turizmusonline.hu/i/d/9/a/8/5/c/c/2/d/5/a/d/0/f/8/5/e/b/5/9/nincs-cim_md.jpg)
Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme
A kazincbarcikai Borsod Burger étterem másfél évnyi működés után bezárja kapuit.
![Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék](https://turizmusonline.hu/i/4/7/4/e/d/d/a/0/6/4/3/1/9/c/c/e/0/0/e/a/nincs-cim_md.jpg)
Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék
A fiatal pék célja, hogy friss péksüteményeivel segítse a helyi közösséget, különösen azokat, akik nehéz anyagi körülmények között élnek.
![NGM: decemberben a magyar lakosság inkább külföldön vásárolt, mintsem itthon](https://turizmusonline.hu/i/a/e/1/7/2/d/5/f/4/8/e/d/1/7/a/3/e/4/b/9/nincs-cim_md.jpg)
NGM: decemberben a magyar lakosság inkább külföldön vásárolt, mintsem itthon
A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a kiskereskedelmi forgalom 2024-ben a megelőző évhez viszonyítva összességében 2,6 százalékkal növekedett.
![Guinness-rekord: megsütötték Magyarország legtöbb szeletből álló Dobostortáját](https://turizmusonline.hu/i/9/f/9/8/2/d/f/5/7/b/c/c/5/9/d/f/5/a/2/2/nincs-cim_md.jpg)
Guinness-rekord: megsütötték Magyarország legtöbb szeletből álló Dobostortáját
A kísérletre Dobos C. József cukrász halálának 100. évfordulójának tiszteletére került sor.
![Nápolyi pizza a pesti Michelin-ajánlott olasz étteremtől](https://turizmusonline.hu/i/2/6/6/0/b/4/3/c/6/3/0/9/4/1/c/1/2/0/9/1/nincs-cim_md.jpeg)
Nápolyi pizza a pesti Michelin-ajánlott olasz étteremtől
Közös pizzázással támogatja a Virtuózok fiatal tehetségeit az Alelí Budapest étterem.
![Végéhez közeledik a koreai influenszer budapesti gasztrotúrája](https://turizmusonline.hu/i/4/3/0/0/9/c/a/c/a/5/a/d/9/e/4/e/3/0/8/0/nincs-cim_md.png)
Végéhez közeledik a koreai influenszer budapesti gasztrotúrája
A fináléban hat darab lángost fogyasztott el a korai mokpang influenszer.
![Letisztult designnal Burger King-nyitás az Omszki-tónál](https://turizmusonline.hu/i/a/c/6/5/2/8/4/0/5/2/5/0/0/a/f/0/b/c/0/4/nincs-cim_md.jpeg)
Letisztult designnal Burger King-nyitás az Omszki-tónál
Budakalászon nyitotta meg 59. magyarországi egységét a gyorsétteremlánc.
Interjú
![Nagybor vagy semmi](https://turizmusonline.hu/i/7/d/c/8/2/5/2/9/8/0/0/a/5/0/4/e/7/9/6/6/nincs-cim_md.jpg)
Nagybor vagy semmi
A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
![Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk](https://turizmusonline.hu/i/1/6/0/e/f/6/7/d/c/0/f/3/2/3/f/e/3/d/1/7/nincs-cim_md.jpg)
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
![Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban](https://turizmusonline.hu/i/5/d/4/9/9/4/1/3/f/3/f/f/4/7/6/d/3/b/6/2/lisa-sigl_md.jpeg)
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.