Fiatal borászok versenye az A38 hajón

(MTI) - Harmincöt év alatti borászok számára hirdetett versenyt az A38 hajó: a Talentométer tehetségkutató sorozat ötven legjobb bora öt májusi és júniusi vasárnapon keresztül mutatkozik be a közönségnek az állóhajó éttermében és teraszain.

A Talentométer eredetileg könnyűzenei tehetségkutató sorozatként indult, idén azonban jelentősen kibővült: a zenei rész mellett az A38 ezúttal borászversenyt is hirdetett azzal a céllal, hogy megtalálja a hazai borászat új generációját, és felhívja a figyelmet a feltörekvő fiatalokra - közölték az MTI-vel a szervezők.
Tájékoztatásuk szerint a Talentométer - Fiatal borászok versenye azoknak a pályájuk elején álló, 35 év alatti fiatal borászoknak ad bemutatkozási lehetőséget, akik már önálló útra léptek, vannak saját boraik, de még nem kapták meg azt az elismertséget, amelyet megérdemelnének.
A Talentométerre négy kategóriában nevezett összesen több száz tétel közül a Central European Wine Institute és a Bortársaság által felkért szakmai zsűritagok, valamint a Szerencsejáték Zrt. és az A38 hajó képviselői előzsűrizésen választották ki a fesztiválsorozatban bemutatkozó és nagyközönség elé kerülő, kategóriánként tíz-tíz, összesen ötven bort.
Mivel számos rozét és desszertbort is neveztek, ezek minősége pedig kimagasló volt, egy-egy alkalommal ezek is bemutatkoznak: a desszertborok a testes fehér borokkal kerültek egy napra, a rozéborokat pedig a könnyű vörösekkel lehet együtt kóstolni. Az első, most vasárnapi eseményen a könnyű fehérborok állnak a középpontban.
A zsűri többek között a tokaji Balassa Bor, a mátrai Benedek Pince, a móri Csetvei Pincészet, a badacsonyi Laposa Birtok Kft., a soproni Pfneiszl BioBirtok és több villányi termelő: mások mellett Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Jekl Flóra és Maul Zsolt borait válogatta be a legjobb ötven tétel közé.
A továbbjutó borok öt vasárnapon keresztül zajló borfesztivál-sorozaton mutatkoznak be. Az A38 éttermében és teraszain a nagyközönség 2000 forintos belépődíj ellenében végigkóstolhatja a kategória tíz borát és a jegy mellé adott szavazólappal voksolhat a legjobbra. A borverseny végleges eredményét a fesztivál közönsége által leadott szavazatok alapján állapítják meg.
A tehetségkutató menetrendjéről és borsorairól az érdeklődők a www.a38.hu honlapon találhatnak részletes információkat. (MTI)


Kávé, költészet, képzőművészet

Kávé, költészet, képzőművészet 

Rendhagyó italbemutató a pesti Dorottya utcai Edison & Jupiter speciality kávézóban.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.
Százféle fánk a Fánkfesztiválon

Százféle fánk a Fánkfesztiválon 

Karneváli programokkal várják idén is a résztvevőket.
Közel száz borászat a Furmint Február Nagy Kóstolón

Közel száz borászat a Furmint Február Nagy Kóstolón 

Több mint nyolcvan pincészet kétszáznál is több, furmintból készült borával találkozhat a közönség a 15. Furmint Február Nagy Kóstolón csütörtökön Budapesten, a Hagyományok Házában.
Bepillantás egy kétszáz éves olasz malom trénerképzésébe

Bepillantás egy kétszáz éves olasz malom trénerképzésébe 

Egy 193 éves olasz malom, hagyományok, innováció és egy jó adag magyar szenvedély.
Amerikai importőrök: alaposan betáraztak proseccóból a védővámok réme miatt

Amerikai importőrök: alaposan betáraztak proseccóból a védővámok réme miatt 

Az a biztos, ami már a tárolókban van.
Valentin-nap a város felett

Valentin-nap a város felett 

Valentin-napi élmények a Matild Palotában.
Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől

Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől 

Immár hivatalosan is bejelentették: végleg eltűnik Magyarországról a Tupperware – az az amerikai cég, amelynek neve egybeforrt a konyhai műanyag tárolódobozokkal.
Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme

Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme 

A kazincbarcikai Borsod Burger étterem másfél évnyi működés után bezárja kapuit.
Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék

Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék 

A fiatal pék célja, hogy friss péksüteményeivel segítse a helyi közösséget, különösen azokat, akik nehéz anyagi körülmények között élnek.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.