Demjén Tibor, az Országos Egészségfejlesztési Intézethez tartozó Dohányzás Fókuszpont vezetője az MTI megkeresésére vasárnap azt közölte: egyelőre még kevesen ismerik a lehetőséget, hogy a dohányzási tilalommal kapcsolatos észrevételeiket megtehetik a 06-40-200-493-as telefonszámon. Az elmúlt két hónapban csak az ország egyes területeiről érkeztek bejelentések. A hívások jelentős többsége, 76 százaléka a fővárosból érkezett. A többi hívás 8-8 százalékban Baranya és Fejér megyéből, 4-4 százalékban Győr-Moson-Sopron, illetve Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből futott be. A fókuszpont összesítése szerint a kifogásolt helyek között volt: aluljáró, étterem, kávézó, kórház, óvoda, piac, söröző, gyógyfürdő, társasházi folyosó, valamint kaszinó is. Utóbbi azért is érdekes, mert a nemdohányzók védelméről szóló törvényhez egy az utolsó pillanatban benyújtott módosító értelmében a kaszinókban nem tiltották volna meg a dohányzást, ám ez a módosítás jogtechnikai problémák miatt csak egy óráig volt érvényben. Voltak, akik a munkahelyükön tapasztalt dohányzási szabályszegésről tettek bejelentést, de akadt olyan panaszos is, aki a lakásának utcai ablaka alatti dohányzást kifogásolta, vagy azt, hogy a buszsofőr dohányzik a fülkéjében. A nemdohányzók védelméről szóló törvény szigorításának értelmében 2012. január 1-jétől tilos a dohányzás közforgalmú intézményekben - így a szórakozó- és vendéglátóhelyeken, a munkahelyeken, a közösségi közlekedési eszközökön és a megállókban, az aluljárókban, a játszótereken, valamint a megállóhelyek és a játszóterek ötméteres környezetében. A dohányzási tilalom betartását január elseje óta ellenőrzi az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ), de bírságot a türelmi idő alatt nem szabhattak ki. Mostantól viszont - miután a három hónapos türelmi idő lejárt - a szabályszegést magánszemélyek esetében 50 ezer forintig, intézmények esetében 2,5 millió forintig terjedő bírsággal büntethetik a népegészségügyi szakigazgatási szervek. (MTI, kép: Cigarettes Flavours)
Főképp a fővárosiak panaszkodnak
(MTI) - Március végéig Budapestről érkezett a legtöbb lakossági panasz a szigorított dohányzási szabályok megszegése miatt. Április elsejével lejárt a türelmi idő, így az ilyen jellegű hívások alapján akár már bírságolhatnak is a hatóságok.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás
A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban
Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak
Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely
A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj
A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja
Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán
A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?
A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?
Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban
Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.
Interjú
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket
Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.