Főképp a fővárosiak panaszkodnak

(MTI) - Március végéig Budapestről érkezett a legtöbb lakossági panasz a szigorított dohányzási szabályok megszegése miatt. Április elsejével lejárt a türelmi idő, így az ilyen jellegű hívások alapján akár már bírságolhatnak is a hatóságok.

Demjén Tibor, az Országos Egészségfejlesztési Intézethez tartozó Dohányzás Fókuszpont vezetője az MTI megkeresésére vasárnap azt közölte: egyelőre még kevesen ismerik a lehetőséget, hogy a dohányzási tilalommal kapcsolatos észrevételeiket megtehetik a 06-40-200-493-as telefonszámon. Az elmúlt két hónapban csak az ország egyes területeiről érkeztek bejelentések. A hívások jelentős többsége, 76 százaléka a fővárosból érkezett. A többi hívás 8-8 százalékban Baranya és Fejér megyéből, 4-4 százalékban Győr-Moson-Sopron, illetve Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből futott be. A fókuszpont összesítése szerint a kifogásolt helyek között volt: aluljáró, étterem, kávézó, kórház, óvoda, piac, söröző, gyógyfürdő, társasházi folyosó, valamint kaszinó is. Utóbbi azért is érdekes, mert a nemdohányzók védelméről szóló törvényhez egy az utolsó pillanatban benyújtott módosító értelmében a kaszinókban nem tiltották volna meg a dohányzást, ám ez a módosítás jogtechnikai problémák miatt csak egy óráig volt érvényben. Voltak, akik a munkahelyükön tapasztalt dohányzási szabályszegésről tettek bejelentést, de akadt olyan panaszos is, aki a lakásának utcai ablaka alatti dohányzást kifogásolta, vagy azt, hogy a buszsofőr dohányzik a fülkéjében. A nemdohányzók védelméről szóló törvény szigorításának értelmében 2012. január 1-jétől tilos a dohányzás közforgalmú intézményekben - így a szórakozó- és vendéglátóhelyeken, a munkahelyeken, a közösségi közlekedési eszközökön és a megállókban, az aluljárókban, a játszótereken, valamint a megállóhelyek és a játszóterek ötméteres környezetében. A dohányzási tilalom betartását január elseje óta ellenőrzi az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ), de bírságot a türelmi idő alatt nem szabhattak ki. Mostantól viszont - miután a három hónapos türelmi idő lejárt - a szabályszegést magánszemélyek esetében 50 ezer forintig, intézmények esetében 2,5 millió forintig terjedő bírsággal büntethetik a népegészségügyi szakigazgatási szervek. (MTI, kép: Cigarettes Flavours)


Kávé, költészet, képzőművészet

Kávé, költészet, képzőművészet 

Rendhagyó italbemutató a pesti Dorottya utcai Edison & Jupiter speciality kávézóban.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.
Százféle fánk a Fánkfesztiválon

Százféle fánk a Fánkfesztiválon 

Karneváli programokkal várják idén is a résztvevőket.
Közel száz borászat a Furmint Február Nagy Kóstolón

Közel száz borászat a Furmint Február Nagy Kóstolón 

Több mint nyolcvan pincészet kétszáznál is több, furmintból készült borával találkozhat a közönség a 15. Furmint Február Nagy Kóstolón csütörtökön Budapesten, a Hagyományok Házában.
Bepillantás egy kétszáz éves olasz malom trénerképzésébe

Bepillantás egy kétszáz éves olasz malom trénerképzésébe 

Egy 193 éves olasz malom, hagyományok, innováció és egy jó adag magyar szenvedély.
Amerikai importőrök: alaposan betáraztak proseccóból a védővámok réme miatt

Amerikai importőrök: alaposan betáraztak proseccóból a védővámok réme miatt 

Az a biztos, ami már a tárolókban van.
Valentin-nap a város felett

Valentin-nap a város felett 

Valentin-napi élmények a Matild Palotában.
Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől

Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől 

Immár hivatalosan is bejelentették: végleg eltűnik Magyarországról a Tupperware – az az amerikai cég, amelynek neve egybeforrt a konyhai műanyag tárolódobozokkal.
Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme

Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme 

A kazincbarcikai Borsod Burger étterem másfél évnyi működés után bezárja kapuit.
Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék

Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék 

A fiatal pék célja, hogy friss péksüteményeivel segítse a helyi közösséget, különösen azokat, akik nehéz anyagi körülmények között élnek.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.