Folly arborétum: védjegyes helyi termékek

A badacsonyörsi Folly Arborétum és Borászati Kft. újabb terméke nyerte el a Balaton-felvidéki Nemzeti Park védjegyét.

Hat bora után kézműves levendula szörpje is jogosult öt évig a védjegy viselésére. A családi vállalkozás saját termékek előállításával és forgalmazásával tartja fenn az öthektáros arborétumot.

Folly Réka tulajdonos-ügyvezető ezzel kapcsolatban elmondta,  a 10 éve alapított észak-balatoni, 12 főt foglalkoztató mikrovállalkozás  hétféle szörpje mellett bortermeléssel is foglalkozik 10 hektárnyi területén. Évente mintegy 45 ezernyi palackot állítanak elő, hazai piacra. A vállakozás tavaly 129 millió forintos forgalom mellett 4,7 millió forintos adózás előtti eredményt ért el. Éves árbevételének mintegy ötöde származik a megközelítőleg 20 ezer palacknyi, félliteres szörpök értékesítéséből. 

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park védjegyét pályázaton lehetett elnyerni helyi alapanyagokból és helyi munkaerővel előállított termékekkel. A pályázattal az Agrárminisztérium és az ország nemzeti parkjai a minőségi helyi termékek piacra jutását, a természettel harmonikus gazdálkodást és a fogyasztói kultúra emelését támogatják.

A badacsonyörsi arborétum első örökzöldjeit Folly Gyula pécsi orvos telepítette 115 évvel ezelőtt. Az induláskor alig félhektárnyi területből a család négy generáción át tartó munkájával mára öthektáros arborétum lett, ahol több mint 400 tűlevelű és 200 lombos fa-, valamint cserjeféle él. 
A sajátos mikroklímájú, kilátóval, játszótérrel, étteremmel is rendelkező helyen a botanikus és gasztro-élmények mellett időnként zenei, művészeti programok is fogadják a látogatókat. Tanösvénye három éve elnyerte kategóriájában "az év ökoturisztikai létesítménye" címet. Az arborétum Balaton-felvidéki kultúrtáj világörökség-várományosi helyszínként fejlesztési forráshoz is jutott, aminek köszönhetően tavaly megújult a látogatóközpontja, valamint magasított ösvény és csúszda is épült. 
Az arborétumnak tavaly 45 ezer, idén október végéig 70 ezer látogatója volt. A járványhelyzetben elrendelt szigorítások miatt november 11-től zárva tart.

Forrás: MTI


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.