Folytatódik a tokaji borvidék fejlesztése

Heteken belül megkezdődik a tokaji borvidéken a termőhely-felmérés második szakasza, az elmúlt évben meghirdetett tokaji minőségi megújulás részeként tartó munka célja, hogy a borvidék minden parcelláján helyszíni vizsgálattal mérjék fel a szőlőültetvények állapotát, valamint a termőhelyek adottságait - közölte az állami tulajdonú Tokaj Kereskedőház Zrt. az MTI-vel kedden.

A tájékoztatás szerint a termőhely-felmérés első szakaszában a cég ültetvényellenőrei 1100 hektár területen, 3800 parcellán már elvégezték a munkát, ahonnan az állami integrátori szerepet is betöltő társaság rendszeresen vásárol fel szőlőt a szüreti időszakban. A második fázisban a felmérést a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának közreműködésével a borvidék szőlőművelésbe bevont, illetve potenciálisan bevonható teljes területére, azaz mintegy 11 ezer hektárra terjesztik ki.

Tombor András, a kereskedőház felügyelőbizottságának elnöke ezzel kapcsolatban közölte: az európai viszonylatban is egyedülállóan alapos és kiterjedt felmérés eredményeképpen egy olyan hatalmas adatbázis áll össze, amelyből térinformatikai módszerek segítségével minden felmért földdarabról több tucat féle szempont alapján lehet majd akár 20-szor 20 centiméter pontosságú térképeket készíteni.

A tájékoztatás kitér arra is, hogy a termőhely-felmérés csak az egyik eleme a Tokaj Kereskedőház Zrt. által meghirdetett "tokaji minőségi forradalomnak", ennek részeként a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa a céggel együttműködve, még tavaly október végén módosította a borvidéki rendtartást, a szőlőtermesztésre és a borkészítésre vonatkozó előírások szigorításával erősítve meg a tokaji borok eredetvédelmét.

Az új rendtartás - egyebek mellett - az aszúbor készítését is újraszabályozta, garantálva, hogy a jövőben Tokaji Aszú néven csak prémium minőségű termékek készülhessenek ki a piacra a borvidékről. Szintén lényeges változtatás, hogy ez év július 31-től a Tokaji megnevezéssel forgalomba kerülő borokat kizárólag helyben lehet majd palackozni.

A cég azt is közölte, hogy a borvidék különleges adottságainak eddiginél jobb kihasználását szolgálja a társaságnál 2013 októberében megkezdett több mint kétéves beruházási program is. A költségek fedezésére tavaly szeptemberben a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. 1,5 milliárd forintos tőkeemelést hajtott végre a társaságnál. Az összegből a vállalat egy 60 ezer hektoliteres hűthető tartálypark és borászati csarnok építését kezdte meg, idén egy új palackozóüzem, illetve készáruraktár készül el.

Forrás: MTI


21 év, 21 kilométer és egy nemes cél

21 év, 21 kilométer és egy nemes cél 

Jótékonysági félmaratonnal ünnepelt a Semsei Gastronomy.
Szőlőültetvények  a klímabarát mezőgazdaságért

Szőlőültetvények a klímabarát mezőgazdaságért 

A kísérletben egy Balaton melletti borvidéken jelöltek ki két területet, ahol az ültetvényekben gyeppel fedett és rendszeresen tárcsázott sorközök váltják egymást.
 Reflektorfényben a hazai borkultúra

Reflektorfényben a hazai borkultúra  

Az őszi borkatalógusban több mint 100 új bort mutatnak be a vásárlóknak, például a megújult nemzetközi borválasztékuk egy részét, amelyet a fogyasztói igényekhez igazítottak.
Különleges fesztivál gasztrorajongóknak az Adria partján

Különleges fesztivál gasztrorajongóknak az Adria partján 

Az idei Good Food Festival ismét gasztronómiai paradicsommá varázsolja az Adria legikonikusabb városát.
Gesztenyés-sárgabarackos csokoládés sütemény lett Budapest desszertje

Gesztenyés-sárgabarackos csokoládés sütemény lett Budapest desszertje 

A süteményt először az október 11-én kezdődő Édes Napok Budapest fesztiválon kóstolhatják meg az érdeklődők a Szent István-bazilika előtt.
Munch: ételpazarlási körkép

Munch: ételpazarlási körkép 

A Munch újabb mérföldkőhöz érkezett: már hárommillió meglepetés csomagot mentettek meg a pazarlástól.
Kürtöskalács illata lengi be az idei fesztivál helyszínét

Kürtöskalács illata lengi be az idei fesztivál helyszínét 

A kürtőskalács receptje német nyelvterületről került az erdélyi fejedelemségek udvarába, de egyes országokban más és más formában maradt fenn ez kelt tésztából készült fára tekert sütemény.
Halat hallal - Siófokon, egy teljes hétvégén át

Halat hallal - Siófokon, egy teljes hétvégén át 

Október 11-13. között a déli-part fővárosában rendezik a XI. Siófoki Halfesztivált.
Alakul a Bordói November Nagykóstoló  pincészeteinek névsora

Alakul a Bordói November Nagykóstoló pincészeteinek névsora 

Mutatjuk, mely borászatok azok, amelyek biztos jelen lesznek.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.