Fordítva: Gottwald Szilárd

Általában borászok kezdenek a vendéglátásba is belekóstolni, amikor a borászatukhoz, pincészetükhez kapcsolódva, idővel, kisebb-nagyobb szálláshelyet is biztosítanak vendégeiknek. Gottwald Szilárd és családja esetében ez pont fordítva történt: régi vendéglátós família az övék. Aki csak Tata környékén évek óta megfordult, mindenkinek ismerősen cseng a nevük, sokan meg is fordulnak a Hotel Gottwald falai közt és a hozzá szorosan kapcsolódó, házias ízeket kínáló éttermükben is számos a visszatérő törzsvendég.

Szilárd tehát, amióta csak a családi vállalkozásban dolgozik, azt tanulta és híve is annak, hogy a vendéglátás és a bor két szorosan összefüggő dolog, ami kéz a kézben együtt jár.

Ezért aztán számára az is természetes volt, hogy édesapja, Gottwald Sándor fel-feljárt a közeli szőlősükbe, Dunaszentmiklósra, ahol, mint mondta „megnyugszik az ember lelke a sok-sok feszültség, stressz után”. Kis pincéjük, kevés bort adó szőlőjük volt ott kezdetben, ami aztán idővel egyre nagyobbra és nagyobbra terebélyesedett – és a területtel együtt a munka is tovább nőtt. Szilárd volt az, aki mindig elkísérte édesapját a szőlősbe és a pincébe: a földeken gazolt, kapált, a pince munkákba is belekóstolt, majd lassan kiismerte a borkészítés csínját-bínját.

 

Azért, hívja fel a figyelmet ennek kapcsán, ne hagyjuk ki a sorból, hogy a környéken, a neszmélyi borvidéken sok híres borász tevékenykedik, közülük is kiemelkedik és értékes számára Kamocsay Ákos barátsága, akihez bármilyen kérdéssel fordult, mindig megkapta a megoldáshoz szükséges választ, amivel rögvest meg tudta oldani az éppen aktuális szakmai problémát.

Ahogy Szilárd visszagondol, tulajdonképpen a 2005-2006-ban zajló szállodafejlesztésük alatt kezdett igazán rámaradni a pincészet gondja, hiszen nem ért rá akkoriban még a szőlővel is foglalatoskodni a család. Minden idejüket, erejüket felemésztette a szálloda átalakítása, fejlesztése, a wellness részleg kialakítása akkoriban. Így aztán Szilárd egyre jobban beleásta magát a borkészítés rejtelmeibe, ahonnét, mint mondja, azóta sincs megállás. A 2006-os év, mondja, amúgy sorsfordító volt számára e területen: hiszen akkor nyertek először boraikkal komoly díjakat, közben kinőtték a pincét, a hobbi szintű borászkodás szintet lépett esetükben: profi borászkodásba váltott át. A 20 ezer palacknyi bor helyett immár 60 ezernyit készítenek, a borkóstoló túrák egyre gyakoribb programok feléjük, és 2 hektárnyi szőlőjükhöz minden évben még vagy 7 hektárnyi termést vásárolnak, az egyedüli mérce, ami számít náluk a vásárlásnál: a minőség – ez alapján keresik a felvásárolható termést.

 

Mind reduktív módon készült, mind natúr fahordóban érlelt könnyű, friss, gyümölcsös borokat készítenek pincéikben: Irsai Olivér, Olaszrizling, Pinot Noir rosé és Kékfrankos kerül náluk elsősorban palackozásra, tavaly pedig megszületett különleges „gyermekük” is: saját pezsgőjük készült Pinot Blanc-ból, igaz, egyelőre a Garamvári pezsgőérlelő üzemben. De Szilárdot ismerve ebben sem lesz megállás, nyilván már körvonalazódik a pezsgőkészítő üzem terve a fejében, hamarosan pedig a megvalósítás ideje is eljön. Családjukban ugyanis alapelv: amit a szőlőskertjeik és a pincéjük, borfeldolgozójuk kitermel, azt visszaforgatják a családi vállalkozás azon területére, ahonnét a bevétel származik. Nem fektetik be máshol, nem vesznek kacsalábon forgó kastélyt a Föld másik felén, hanem a tatai Öreg-tó környékén és a neszmélyi borvidéken érzik jól magukat – itt gazdagítják értékekkel a hazai vendéglátást és a térségben a borkészítést.

Forrás: Turizmus Online


Ezeket a strandételeket mindenképp meg kell kóstolni!

Ezeket a strandételeket mindenképp meg kell kóstolni! 

40 különleges balatoni ételt kóstolt körbe a Balatoni Kör szakmai előzsűrije, és választotta ki azt a tíz nevezőt, akik bekerültek az Év strandétele verseny döntőjébe.
Tevetej-nagyhatalom lennénk?

Tevetej-nagyhatalom lennénk? 

Ugyanis a magyarországi tevetej feldolgozását tanulmányozás céljából a távoli Csádból egy komplett delegáció érkezett hazánkba.
Ludányi József: Ezt csak szerelemből lehet csinálni

Ludányi József: Ezt csak szerelemből lehet csinálni 

A Mátra gyönyörű bortermelő vidékén található Ludányi Pincészet tulajdonosával, Ludányi Józseffel beszélgettünk a borászat történetéről és persze borokról.
Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat?

Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat? 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) már várja a jelöléseket.
A hely, ahol a „slow food” kifejezést komolyan veszik

A hely, ahol a „slow food” kifejezést komolyan veszik 

2024-ben a Dining Guide Év Fenntartható Étterme a Natura Hill Zebegény.
Íme, Európa legszebb szőlőbirtoka

Íme, Európa legszebb szőlőbirtoka 

Egy tanulmány több mint húszezer Google véleményt vizsgált meg, hogy felmérje, mely borászatok találhatók a legfestőibb helyeken.
MVI-jelentés 2023-ról: csökkent a vendéglátóhelyek száma

MVI-jelentés 2023-ról: csökkent a vendéglátóhelyek száma 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) minden évben közzéteszi statisztikai helyzetjelentését a vendéglátásról, így tettek 2023-mal kapcsolatban is.
A Top 10  legmenőbb koktélbár

A Top 10 legmenőbb koktélbár 

Mutatjuk az ország legmenőbb koktélbárjait!
Itt a brutális meleg, igazi logisztikai bravúr a gyorséttermekbe eljuttatni az alapanyagot

Itt a brutális meleg, igazi logisztikai bravúr a gyorséttermekbe eljuttatni az alapanyagot 

Extra hűtési megoldásokra van szükség, hogy az élelmiszerek a megfelelő hőmérsékleten érkezzenek meg a kiszolgáló egységekbe.
A foci EB-döntőjére készül Zamárdi söre

A foci EB-döntőjére készül Zamárdi söre 

Készül az első, balatoni településről elnevezett sör, amely Zamárdiban, a Balaton Beer Weekenden debütál.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.