Francia menü országszerte huszonöt étteremben

Magyarországon huszonöt étterem csatlakozik a negyedik alkalommal meghirdetett Gout de France/Good France gasztronómiai világünnephez, melynek keretében március 21-én világszerte több mint háromezer vendéglátóhely kínál francia menüt.

A Gout de France a francia Kül- és Európa-ügyi Minisztérium és Alain Ducasse séf közös kezdeményezésére indult el részben a legendás 19-20. századi séf, Auguste Escoffier örökségének ihletésére - idézte fel a kezdeményezés keddi budapesti sajtótájékoztatóján Franciaország magyarországi nagykövete. Éric Fournier hangsúlyozta: az egyszerre 5 kontinensen, több mint 150 országban zajló esemény sorozatban negyedik éve mozgósítja az éttermeket és a séfeket világszerte.

A résztvevők hagyományosan franciás menüsort kínálnak ugyanazon a napon. Idén első alkalommal az esemény vezérmotívuma egy régió lesz: Nouvelle Aquitaine, vagyis Bordeaux és tágabb környéke; a kiemelt téma pedig a borok és röviditalok - fűzte hozzá a diplomata. Éric Fournier emlékeztetett arra, hogy Périgeux, az Arcachon-öböl, Biarritz szintén erős nevek, akárcsak a régióból származó osztriga, libamáj, kacsa, konyak vagy armagnac. A Gout de France idén a januárban elhunyt legendás francia séfről, Paul Bocuse-ről is megemlékezik: a séfek szabadon beilleszthetnek menüsorukba egy Paul Bocuse repertoárjába tartozó vagy általa inspirált ételt. Az éttermek 2017 novembertől pályázhattak a részvételre a francia kulináris hagyományt középpontba helyező menüsorokkal. A résztvevők listáját egy séfekből álló nemzetközi zsűri hagyta jóvá a nagykövetségek segítségével, ügyelve a menük minőségére és összetételére - számolt be a Éric Fournier.

Budapesten a Béterv lakásétterem, a Borsso Bisztro, a Gundel, a Jardinette, a francia-orosz Kolette Bistro, a Kollázs, a Larus, a La Perle Noire, a Paris Budapest Restaurant, a Pavillon de Paris, Budakeszin a Budai Gesztenyés, Debrecenben az IKON Restaurant, Miskolcon a Végállomás Bistorant, Szegeden a Boros Kakas, Szentendrén a Promenade, Veszprémben a Gusto 13, illetve a fővárosban és Székesfehérváron az Accor hotellánc kilenc étterme kínál francia menüsort a kezdeményezéshez csatlakozva.

Forrás: Vendég & Hotel/MTI


Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.
Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme

Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme 

Május végén nyitja meg kapuit Alsóörsön az Y by Rácz Jenő étterem, amely a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő vezetésével várja a vendégeket.
Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.