Francia menü országszerte huszonöt étteremben

Magyarországon huszonöt étterem csatlakozik a negyedik alkalommal meghirdetett Gout de France/Good France gasztronómiai világünnephez, melynek keretében március 21-én világszerte több mint háromezer vendéglátóhely kínál francia menüt.

A Gout de France a francia Kül- és Európa-ügyi Minisztérium és Alain Ducasse séf közös kezdeményezésére indult el részben a legendás 19-20. századi séf, Auguste Escoffier örökségének ihletésére - idézte fel a kezdeményezés keddi budapesti sajtótájékoztatóján Franciaország magyarországi nagykövete. Éric Fournier hangsúlyozta: az egyszerre 5 kontinensen, több mint 150 országban zajló esemény sorozatban negyedik éve mozgósítja az éttermeket és a séfeket világszerte.

A résztvevők hagyományosan franciás menüsort kínálnak ugyanazon a napon. Idén első alkalommal az esemény vezérmotívuma egy régió lesz: Nouvelle Aquitaine, vagyis Bordeaux és tágabb környéke; a kiemelt téma pedig a borok és röviditalok - fűzte hozzá a diplomata. Éric Fournier emlékeztetett arra, hogy Périgeux, az Arcachon-öböl, Biarritz szintén erős nevek, akárcsak a régióból származó osztriga, libamáj, kacsa, konyak vagy armagnac. A Gout de France idén a januárban elhunyt legendás francia séfről, Paul Bocuse-ről is megemlékezik: a séfek szabadon beilleszthetnek menüsorukba egy Paul Bocuse repertoárjába tartozó vagy általa inspirált ételt. Az éttermek 2017 novembertől pályázhattak a részvételre a francia kulináris hagyományt középpontba helyező menüsorokkal. A résztvevők listáját egy séfekből álló nemzetközi zsűri hagyta jóvá a nagykövetségek segítségével, ügyelve a menük minőségére és összetételére - számolt be a Éric Fournier.

Budapesten a Béterv lakásétterem, a Borsso Bisztro, a Gundel, a Jardinette, a francia-orosz Kolette Bistro, a Kollázs, a Larus, a La Perle Noire, a Paris Budapest Restaurant, a Pavillon de Paris, Budakeszin a Budai Gesztenyés, Debrecenben az IKON Restaurant, Miskolcon a Végállomás Bistorant, Szegeden a Boros Kakas, Szentendrén a Promenade, Veszprémben a Gusto 13, illetve a fővárosban és Székesfehérváron az Accor hotellánc kilenc étterme kínál francia menüsort a kezdeményezéshez csatlakozva.

Forrás: Vendég & Hotel/MTI


Új  történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon

Új történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon  

A fesztivál hangulatáról az esti órákban zenei produkciók is gondoskodnak.
Tranzit volt - Zsiráf lesz

Tranzit volt - Zsiráf lesz 

2022 október elsején bezárt a Tranzit Art Café a Kosztolányi Dezső tér közelében, ahol most nagyszabású átépítési munkák zajlanak.
Megvan az idei Borászok Borásza győztese

Megvan az idei Borászok Borásza győztese 

A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték. 
Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál

Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál 

2024. május 3-5. között kerül megrendezésre Kovács Lázár (Lázár Chef) szervezésében a harmadik magyar Piaggio Pizza Fesztivál & Verseny a Kincsem Parkban, a tavaszi Food Truck Show keretében. 
Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében

Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében 

A cukrászdák további sorsát illetően annyit tudni, hogy a Budavári Önkormányzat - a hely tulajdonosaként - nem üzemelteti majd tovább.
Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban

Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban 

Magyar agrár-és élelmiszeripari termékek mutatkoztak be Ázsia legjelentősebb nemzetközi kiállításán.
Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.
Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban

Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban 

Stockholmban mutatkozott be több fiatal magyar borász április 22-én, egy belvárosi, a fiatal közönség körében is népszerű étteremben.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?