A Gout de France a francia Kül- és Európa-ügyi Minisztérium és Alain Ducasse séf közös kezdeményezésére indult el részben a legendás 19-20. századi séf, Auguste Escoffier örökségének ihletésére - idézte fel a kezdeményezés keddi budapesti sajtótájékoztatóján Franciaország magyarországi nagykövete. Éric Fournier hangsúlyozta: az egyszerre 5 kontinensen, több mint 150 országban zajló esemény sorozatban negyedik éve mozgósítja az éttermeket és a séfeket világszerte.
A résztvevők hagyományosan franciás menüsort kínálnak ugyanazon a napon. Idén első alkalommal az esemény vezérmotívuma egy régió lesz: Nouvelle Aquitaine, vagyis Bordeaux és tágabb környéke; a kiemelt téma pedig a borok és röviditalok - fűzte hozzá a diplomata. Éric Fournier emlékeztetett arra, hogy Périgeux, az Arcachon-öböl, Biarritz szintén erős nevek, akárcsak a régióból származó osztriga, libamáj, kacsa, konyak vagy armagnac. A Gout de France idén a januárban elhunyt legendás francia séfről, Paul Bocuse-ről is megemlékezik: a séfek szabadon beilleszthetnek menüsorukba egy Paul Bocuse repertoárjába tartozó vagy általa inspirált ételt. Az éttermek 2017 novembertől pályázhattak a részvételre a francia kulináris hagyományt középpontba helyező menüsorokkal. A résztvevők listáját egy séfekből álló nemzetközi zsűri hagyta jóvá a nagykövetségek segítségével, ügyelve a menük minőségére és összetételére - számolt be a Éric Fournier.
Budapesten a Béterv lakásétterem, a Borsso Bisztro, a Gundel, a Jardinette, a francia-orosz Kolette Bistro, a Kollázs, a Larus, a La Perle Noire, a Paris Budapest Restaurant, a Pavillon de Paris, Budakeszin a Budai Gesztenyés, Debrecenben az IKON Restaurant, Miskolcon a Végállomás Bistorant, Szegeden a Boros Kakas, Szentendrén a Promenade, Veszprémben a Gusto 13, illetve a fővárosban és Székesfehérváron az Accor hotellánc kilenc étterme kínál francia menüsort a kezdeményezéshez csatlakozva.
Forrás: Vendég & Hotel/MTI