Az óriási tojások voltaképpen cementtartályok, ahogy azt Christelle Guibert, a Decanter kóstolóinak szervezője elmondta. Mivel roppant szokatlan, hogy ilyeneket látunk a pincékben, azt is gondolhatnánk, hogy újkeletű dologról van szó, pedig korántsem. Az első ilyen „betontojást” Michel Chapoutier tervezte az 1920-as években, és egy francia cég azóta gyártja ezeket a hatalmas tartályokat, 6 és 16 hl-es változatok léteznek belőlük - írja a Borászportál.
A furcsa forma oka, hogy ebben folyamatosan tud áramlani a benne érlelt bor, ez pedig igen homogén folyadékot eredményez. A vastag falak remekül hőszigetelnek, így az erjedés során is igen stabil marad a folyadék hőmérséklete és elkerülhető a mesterséges hűtés is. A tojásban érlelt bor sokkal szebb struktúrájú, de még nem terjedtek el, melynek több oka is van, egyrészt elég drágák, a súlyuk pedig mérettől függően több tonna is lehet.
Forrás: Borászportál
Forrás: Vendég&Hotel Online