Gerendai: inkorrekt embervadászat kezdődött a vendéglátásban

Már milliárdos vesztesége van a pandémia miatt az étteremtulajdonosnak, aki szerint a terasznyitás nagy segítség az ágazatnak, ugyanakkor sok vendéglátóhely versenyhátrányba kerül emiatt - írja a infostart.hu.

A vendéglátóhelyek napokon belül, amint eléri a legalább egyszer beoltottak száma a 3,5 milliót, kinyithatják a teraszaikat, kerthelyiségeket, de erre nem mindenkinek van lehetősége. Gerendai Károlynak hat különböző helyen van érdekeltsége, de csak az egyiknél van lehetőség arra, hogy teraszt alakítsanak ki.

"Vannak, akik most a teraszokat ingyenesen használhatják meg bérletidíj-mentességük van, ez nagyon nagy segítség azoknak, akik ezzel élni tudnak, de mindazoknak, akik nem ilyen helyeket béreltek vagy nincs teraszuk, ez versenyhátrány jelen helyzetben" – mondta az étteremtulajdonos, és felhívta a döntéshozók figyelmét arra, hogy kompenzálják azokat, akik emiatt hátrányba kerülnek.

Bécsben mindezt meg is teszik. Márciusban a turizmusonline-on arról írtunk, hogy Bécs nyilvános kerthelyiségek létrehozását tervezi március végétől azon vendéglátóhelyek számára, amelyek nem rendelkeznek saját kerthelyiséggel vagy vendégterasszal. A döntés hátterében az esélyegyenlőség biztosításának szándéka áll. Azon vendéglátóhelyek ugyanis, amelyek nem rendelkeznek kerthelyiséggel vagy terasszal, a szövetségi kormány aktuális „szabadtéri újranyitási” rendelkezése értelmében komoly versenyhátrányba kerülnének március végétől. A 10 millió eurós kormányzati forrás mellett, Bécs város egy 2,8 milliós eurós csomaggal támogatja, hogy az újranyitást követően minél több fővárosi vendéglátó vállalkozás tudjon kültéri körülmények között is biztonságosan vendéget fogadni.



Az inforstart cikkében másik fontos probléma Gerendai Károly szerint, hogy azok a vállalkozók, akik még tavaly márciusban bezártak és azóta sem nyitottak ki, elküldték jellemzően az összes emberüket, és nem találnak embereket, és "inkorrekt módon most azzal próbálkoznak, hogy azokon a helyeken, ahol már egy éve fizetik az alkalmazottakat annak reményében, hogy újra kinyitnak, de terasz nélkül még nem tudnak újranyitni, megkeresik a dolgozókat, és ráígérnek a bérükre. "Mondjuk kapja a 70 százalékos bérét egy éve, és várja az, hogy megnyithassanak, és azt mondják neki, hogy hétfőn már kezdhetsz nálam százszázalékos bérért, gyere át hozzám" – mondta.

A pandémia miatt óriási veszteségeik vannak a vendéglátósoknak, Gerendai Károly úgy nyilatkozott, hogy az elmúlt egy évben több száz millió forintot kellett betennie vendéglátós cégeibe, emellett fizetniük kellett a hiteleiket is, és a 2019-es nyereséget is visszaforgatták a vállalkozásokba. "Ha ezeket mind összeadjuk, akkor ez most már milliárdos nagyságrendre rúg" – mondta.

Forrás: infostart.hu


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.