Giga KFC Bakuban

Úgy tűnik, Baku megtalálta a receptet arra, hogyan lehet megmenteni az enyészettől az építészetileg különleges értéket képviselő épületeket - írja a Franchiseportál.

A Szovjetunió első villanyvasút hálózatának terve 1924-ben került jóváhagyásra, aminek részét képezte a bakui pályaudvar megépítése. A cél az volt, hogy vasúti összeköttetés jöjjön létre Baku és a környező olaj lelőhelyek között.
Az impozáns drapp kőépület a XX. század első harmadának jelentős alkotása. Mór stíluselemeket is díszítik. A homlokzat meghatározó eleme a két szimmetrikus, kupolás torony. Az épület évtizedekig elhanyagoltan, üresen ácsorgott, mígnem a KFC azerbajdzsáni franchise partnere, az AFK Ltd. úgy nem döntött, hogy 3 millió eurót invesztál az épület felújításába.

A kialakításra került étteremben egyszerre 300 fő tud leülni, évi 1,5 millió adag étel eladására vannak felkészülve. A világ 120 országának 18.000 KFC franchise étterme közül a bakui a legnagyobb. A felújítási és átalakítási munkálatokat irányító építész vezérelve az volt, hogy minél többet megőrizzen az eredeti pályaudvar térfelosztásából és belsőépítészeti megoldásaiból. Megmaradt többek között a katedrálisokat idéző kazettás mennyezeti megoldás és ezek festett dekorációja is.

Hosszú út vezetett az első, 1952-ben Salt Lake Cityben (Utah) megnyílt konténeres KFC étkezdétől Baku csodálatos pályaudvaráig.
A Kentucky Fried Chicken a világ legnépszerűbb csirkére specializálódott étteremlánca. Sikerének kulcsa a titkos recept, amit az alapító, Harland Sanders alkotott meg 1940-ben. Első éttermében kilenc évig tökéletesítette receptjét, míg megtalálta a 11 gyógynövény és fűszer ideális arányát.
A hálózat jelen van többek között az USA-ban, Kanadában, Japánban, Nagy-Britanniában, Ausztráliában, Kínában, Koreában, Malajziában, Thaiföldön, Dél-Afrikában, Indonéziában, Spanyolországban, Szaúd-Arábiában, Szingapúrban, Németországban, Egyiptomban és természetesen Magyarországon.

(Forrás: Oroszvilág.hu; karpatinfo.net; rferl.org, Franchiseportál)


Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer  kijelentése kiverte a biztosítékot

Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer kijelentése kiverte a biztosítékot 

A borásztársadalom nem nézi jó szemmel az alkoholmentességre buzdító kampányt – szerintük ezzel a hazai borkultúra hitelessége is sérül.
Időutazás a Folly Arborétumban

Időutazás a Folly Arborétumban 

A badacsonyörsi arborétum a nyári hónapokban is ideális úti cél.
Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista

Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista 

Június 16-án, hétfőn este rendezték a hazai gasztronómiai élet legrangosabb eseményét, a Dining Guide Év Étterme Gálát.
Hétvégén Somlói Borgála

Hétvégén Somlói Borgála 

Borkultúra, hagyomány és élmény egyetlen hétvégén.
Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak

Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak 

Közös célért – 6 millió forint adomány gyűlt össze.
Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben 

Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.
Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség

Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség 

Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány minden segítséget megad, mondta a miniszter egy csütörtöki balatoni nyitóeseményen.
Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től 

A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.
Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk 

Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.
Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja 

Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.