A lisztérzékenység (coeliakia, glutén-érzékenység) autoimmun betegség, mely genetikailag prediszponált emberekben a gluténfogyasztás következtében alakul ki. A betegség a vékonybelet érinti, melyet a gluténra - egy étkezési fehérjére - adott kóros immunválasz vált ki. Glutént tartalmaz a búza, rozs, árpa, és valószínűleg a zab is. A gluténnal szembeni érzékenység vékonybélgyulladást és -károsodást okoz, mely olyan súlyos fokú is lehet, hogy bizonyos tápanyagok nem tudnak a bélből felszívódni, így tápanyaghiány alakul ki.
A lisztérzékenység Európában, Észak-Amerikában és Ausztráliában a leggyakoribb, vagyis ahol a gluténtartalmú ételeket nagymértékben fogyasztják. Ma már inkább a nagykorúak és a felnőttek körében van jelen ez a betegség, pedig 50 évvel ezelőtt még gyermekbetegségnek tartották.
„Megértettük, hogy a vendégeink egy részének egyénre szabott diétás étkezésre van szüksége, így a Burger King a lisztérzékenységben szenvedők számára is megoldást fog kínálni – mondja Cindy Syracuse, a Burger King kulturális marketing igazgatója. – A gluténmentes kínálatunkkal meg kívánjuk könnyíteni vendégeink mindennapi ételválasztását.”
A „BK Pozitív lépések” kampány keretében a cég több mint 350 olyan ételkombinációt kínál vendégeinek, amelyek a napi átlagos tápanyagbevitel egyharmadát tartalmazzák, segítve ezzel a kalóriadiétás életmódot folytatók étkezési gyakorlatát.
A vállalat amerikai éttermeiben a törekvést népszerűsítő információs táblákat, és kiadványokat helyeznek ki.
Gluténmentes menüvel jelentkezik Amerikában a Burger King
A glutén (liszt)-érzékenységben szenvedők számára speciális menüt vezet be a Burger King amerikai hálózatában. Az újjtás a cég „Pozitív Lépések” néven futó kampányának részeként kerül alkalmazásra.

Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer kijelentése kiverte a biztosítékot
A borásztársadalom nem nézi jó szemmel az alkoholmentességre buzdító kampányt – szerintük ezzel a hazai borkultúra hitelessége is sérül.

Időutazás a Folly Arborétumban
A badacsonyörsi arborétum a nyári hónapokban is ideális úti cél.

Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista
Június 16-án, hétfőn este rendezték a hazai gasztronómiai élet legrangosabb eseményét, a Dining Guide Év Étterme Gálát.

Hétvégén Somlói Borgála
Borkultúra, hagyomány és élmény egyetlen hétvégén.

Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak
Közös célért – 6 millió forint adomány gyűlt össze.

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben
Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.

Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség
Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány minden segítséget megad, mondta a miniszter egy csütörtöki balatoni nyitóeseményen.

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től
A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk
Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja
Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.
Interjú

Nagybor vagy semmi
A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.