Gundel-díj a Gundelben

A 9. alkalommal rendezett MVI gálaebéd és a 6. alkalommal kiosztott Gundel-díj immár végre először az elismerés névadójának ikonikus éttermében várta a szakma képviselőit november 24-én.

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) által alapított, és komoly szakmai grémium (16 szakmai szervezet és intézmény, valamint a Gundel család leszármazottai, illetve a Gundel nevét viselő iskola képviselője) által odaítélt díjat idén hárman kapták: Meskál Tibor, Szulló Szabina és Széll Tamás. (A szabályok szerint a díjra az jelölhető, aki „a hazai vendéglátás területén kiemelkedően sikeres tevékenységével minimum 25 éve jelen van, feddhetetlen szakmai múlttal és példamutató életúttal rendelkezik, a magyar vendéglátás történelmi hagyományait ápolja és annak megújulása iránt elkötelezettséget érez, a fiatal generáció szakmai fejlődését támogatja, valamint közreműködik a magyar vendéglátás népszerűsítésében.” Az elismerést évente legfeljebb hárman kaphatják meg.)

Meskál Tibor, a Corinthia Hotel Budapest Senior Duty Managere szakmai tanulmányait 1960-ban kezdte a Hotel Békében, majd 1961-től 1966-ig a Grand Hotel Royal szobapincére, majd főpincére volt. 1966-tól 1996-ig neves külföldi szállodákban és éttermekben (Berlinben, Rómában, Sydneyben, Melbourne-ben, Londonban, Bermudán és New Yorkban) gyarapította tudását. 23 éve ismét a hazai vendéglátásban és szállodaiparban dolgozik, visszatérve a gyökerekhez (Gundel Étterem, InterContinental Hotel, Corinthia Grand Hotel Royal).

Szulló Szabina és Széll Tamás az elmúlt években a modern gasztronómiában és a Bocuse d’Or versenyeken kimagasló eredményeket értek el. 2011-ben az országban másodikként ismerték el Michelin csillaggal az Onyx Éttermet, ahol mindketten séfként dolgoztak. Szintén közös munka eredményekánt 2016-ban Széll Tamás és a magyar csapat győzelmet aratott a Bocuse d’Or Európa döntőjén Budapesten, majd 2017-ben a Bocuse d’Or lyoni döntőjében 4. helyen végeztek és elhozták a legjobb húsétel különdíját. 2017 februárjában a séfpáros bisztrót nyitott a Hold utcai piacon Stand25 néven, amely hamarosan Bib Goumand minősítést kapott, majd 2018. júliusában elindították Stand nevű fine dining éttermüket, melyet 8 hónap működés után Michelin-csillaggal tüntettek ki.

A Gundel Étteremben rendezett gálaebéden ezúttal a tavaly díjazott, Rosenstein Tibor, valamint fia, Róbert és csapata segítették az ételsor összeállítását, számos vendégséffel. A vasárnapi menüben az előételeket a házigazdák, Litauszki Zsolt, a Gundel executive chefje és Kovács János Gábor executive sous chef készítették. A hideg vegyes ízelítőként felszolgált zsidótojás pástétomot, libatepertőt, és libamájat a Rosenstein Vendéglő csapata alkotta. Az ököruszály-elixír illatos gombával és macesz gombóccal a Lutz Lajos vezette Pierrot Étterem, a gombás rizottó libamellel, ropogós libazúzával és reszelt libamájjal pedig Bicsár Attila és a Traktor csapatának kreációja volt. A sólet füstölt szeggyel, borjúnyelvvel és tojással szintén a Rosenstein hagyományait tükrözte, míg a flódnit pohárban Varju Viktor, a büki Hotel Levendula színeiben alkotta meg. A kenyereket Wolf András és csapata készítette, akik szerint egy jó ételhez elengedhetetlen a jó kenyér – és ők többféle péksüteménnyel is készültek az ételek kiegészítésére.

Ahogy Kovács László, az MVI elnöke elmondta, a gálaebédre országszerte 14 helyről érkeztek tanulók, és a háttérszemélyzetnek köszönhetően a 160 vendéget összesen 70 fős személyzet szolgálta ki.

Az immár 5 éve hungaricumnak számító Gundel 125 éves évfordulójának méltó lezárása ez a gálaebéd – fogalmazott Kovács Balázs, a Danubius Hotels Group vezérigazgatója. Peter Knoll, a Gundel igazgatója felidézte, hogy egykoron Gundel Károly is modern technológiákat használt a magyar konyha híressé tétele érdekében, és örökösei is hasonlóképp gondolkodnak – legyen szó az idén Körösi Csoma-díjat nyert Kalla Kálmánról, aki másfél évig vezette a Gundel konyháját vagy Litauszki Zsoltról, a jelenlegi konyhafőnökről.

Gundel János felidézte milyen is volt a Gundel a gálaebédnek is helyet adó része, amikor még a család itt lakott, Gundel Takács Gábor pedig a családias vendéglátásról beszélt. Szabó Áron, a Magyar Turisztikai Ügynökség igazgatója és Angelus Barbara, a Gundel kommunikációs vezetője a Gundel mentor programját ismertette, amelynek keretében több szervezet együttműködésével cukrászokat, szakácsokat és felszolgálókat segítenek pályájuk kezdésében. Novák Iván, a Chaine des Rotisseurs hazai elnöke pedig arról számolt be, hogy az ifjúsági szakácsversenyük hazai döntőjét jövő februárban egy nappal a Bocuse d’Or hazai selejtezője előtt, a Sirha Budapesten  rendezik, így komoly szakmai közönség előtt vetélkedhetnek a 27 év alatti tehetséges szakácsok.

A Gundel-díj eddigi díjazottai:

• Kalla Kálmán, Hamvas Zoltán és dr. Draveczky Balázs (posztumusz) – 2014.

• Jakabffy László, Garaczi János és Bíró Lajos – 2015.

• Vomberg Frigyes és Czubor János (posztumusz) – 2016.

• Csapody Balázs – 2017.

• Rosenstein Tibor – 2018.

 


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.