Gundel-díj a Gundelben

A 9. alkalommal rendezett MVI gálaebéd és a 6. alkalommal kiosztott Gundel-díj immár végre először az elismerés névadójának ikonikus éttermében várta a szakma képviselőit november 24-én.

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) által alapított, és komoly szakmai grémium (16 szakmai szervezet és intézmény, valamint a Gundel család leszármazottai, illetve a Gundel nevét viselő iskola képviselője) által odaítélt díjat idén hárman kapták: Meskál Tibor, Szulló Szabina és Széll Tamás. (A szabályok szerint a díjra az jelölhető, aki „a hazai vendéglátás területén kiemelkedően sikeres tevékenységével minimum 25 éve jelen van, feddhetetlen szakmai múlttal és példamutató életúttal rendelkezik, a magyar vendéglátás történelmi hagyományait ápolja és annak megújulása iránt elkötelezettséget érez, a fiatal generáció szakmai fejlődését támogatja, valamint közreműködik a magyar vendéglátás népszerűsítésében.” Az elismerést évente legfeljebb hárman kaphatják meg.)

Meskál Tibor, a Corinthia Hotel Budapest Senior Duty Managere szakmai tanulmányait 1960-ban kezdte a Hotel Békében, majd 1961-től 1966-ig a Grand Hotel Royal szobapincére, majd főpincére volt. 1966-tól 1996-ig neves külföldi szállodákban és éttermekben (Berlinben, Rómában, Sydneyben, Melbourne-ben, Londonban, Bermudán és New Yorkban) gyarapította tudását. 23 éve ismét a hazai vendéglátásban és szállodaiparban dolgozik, visszatérve a gyökerekhez (Gundel Étterem, InterContinental Hotel, Corinthia Grand Hotel Royal).

Szulló Szabina és Széll Tamás az elmúlt években a modern gasztronómiában és a Bocuse d’Or versenyeken kimagasló eredményeket értek el. 2011-ben az országban másodikként ismerték el Michelin csillaggal az Onyx Éttermet, ahol mindketten séfként dolgoztak. Szintén közös munka eredményekánt 2016-ban Széll Tamás és a magyar csapat győzelmet aratott a Bocuse d’Or Európa döntőjén Budapesten, majd 2017-ben a Bocuse d’Or lyoni döntőjében 4. helyen végeztek és elhozták a legjobb húsétel különdíját. 2017 februárjában a séfpáros bisztrót nyitott a Hold utcai piacon Stand25 néven, amely hamarosan Bib Goumand minősítést kapott, majd 2018. júliusában elindították Stand nevű fine dining éttermüket, melyet 8 hónap működés után Michelin-csillaggal tüntettek ki.

A Gundel Étteremben rendezett gálaebéden ezúttal a tavaly díjazott, Rosenstein Tibor, valamint fia, Róbert és csapata segítették az ételsor összeállítását, számos vendégséffel. A vasárnapi menüben az előételeket a házigazdák, Litauszki Zsolt, a Gundel executive chefje és Kovács János Gábor executive sous chef készítették. A hideg vegyes ízelítőként felszolgált zsidótojás pástétomot, libatepertőt, és libamájat a Rosenstein Vendéglő csapata alkotta. Az ököruszály-elixír illatos gombával és macesz gombóccal a Lutz Lajos vezette Pierrot Étterem, a gombás rizottó libamellel, ropogós libazúzával és reszelt libamájjal pedig Bicsár Attila és a Traktor csapatának kreációja volt. A sólet füstölt szeggyel, borjúnyelvvel és tojással szintén a Rosenstein hagyományait tükrözte, míg a flódnit pohárban Varju Viktor, a büki Hotel Levendula színeiben alkotta meg. A kenyereket Wolf András és csapata készítette, akik szerint egy jó ételhez elengedhetetlen a jó kenyér – és ők többféle péksüteménnyel is készültek az ételek kiegészítésére.

Ahogy Kovács László, az MVI elnöke elmondta, a gálaebédre országszerte 14 helyről érkeztek tanulók, és a háttérszemélyzetnek köszönhetően a 160 vendéget összesen 70 fős személyzet szolgálta ki.

Az immár 5 éve hungaricumnak számító Gundel 125 éves évfordulójának méltó lezárása ez a gálaebéd – fogalmazott Kovács Balázs, a Danubius Hotels Group vezérigazgatója. Peter Knoll, a Gundel igazgatója felidézte, hogy egykoron Gundel Károly is modern technológiákat használt a magyar konyha híressé tétele érdekében, és örökösei is hasonlóképp gondolkodnak – legyen szó az idén Körösi Csoma-díjat nyert Kalla Kálmánról, aki másfél évig vezette a Gundel konyháját vagy Litauszki Zsoltról, a jelenlegi konyhafőnökről.

Gundel János felidézte milyen is volt a Gundel a gálaebédnek is helyet adó része, amikor még a család itt lakott, Gundel Takács Gábor pedig a családias vendéglátásról beszélt. Szabó Áron, a Magyar Turisztikai Ügynökség igazgatója és Angelus Barbara, a Gundel kommunikációs vezetője a Gundel mentor programját ismertette, amelynek keretében több szervezet együttműködésével cukrászokat, szakácsokat és felszolgálókat segítenek pályájuk kezdésében. Novák Iván, a Chaine des Rotisseurs hazai elnöke pedig arról számolt be, hogy az ifjúsági szakácsversenyük hazai döntőjét jövő februárban egy nappal a Bocuse d’Or hazai selejtezője előtt, a Sirha Budapesten  rendezik, így komoly szakmai közönség előtt vetélkedhetnek a 27 év alatti tehetséges szakácsok.

A Gundel-díj eddigi díjazottai:

• Kalla Kálmán, Hamvas Zoltán és dr. Draveczky Balázs (posztumusz) – 2014.

• Jakabffy László, Garaczi János és Bíró Lajos – 2015.

• Vomberg Frigyes és Czubor János (posztumusz) – 2016.

• Csapody Balázs – 2017.

• Rosenstein Tibor – 2018.

 


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.