Gundel-díjat a Gundelben

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete és a Gundel Étterem Együttműködési megállapodása alapján az elkövetkezendő években az MVI által alapított Gundel Károly díj ettől kezdve a Gundel Étteremben kerül átadásra, így kerülve méltó helyére „a szakma Kossuth-díja”-ként aposztrofált rangos szakmai elismerés.

Peter Knoll, a Gundel étterem igazgatója büszke arra, hogy az idén 125 éves étterem lesz a házigazdája a névadójáról elnevezett díjnak, ami a szakma kiválóságát díjazza. A Gundel étterem 2014-ben éppen azért került be a Hungarikumok közé egyedüli étteremként, mert elkötelezett Gundel Károly gasztronómiai és vendéglátóipari öröksége mellett. Gundel Károly zseniális érzékkel alkalmazta a modern technológiákat a századforduló magyar konyhaművészetében. Úttörő munkájának eredményeként Magyarország felkerült a világ gasztronómiai térképére. Gundel Károly gasztronómiai történelmet írt ételeivel. A Gundel Károly díjat olyan séfek kaphatják, akik a szakma legjobbjai, ezért méltók a névadó örökségére.

A díjat a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman. Az eddigi díjazottak: Kalla Kálmán, Hamvas Zoltán és dr. Draveczky Balázs (posztumusz) – 2014., Jakabffy László, Garaczi János és Bíró Lajos – 2015., Vomberg Frigyes és Czubor János (posztumusz) – 2016., Csapody Balázs – 2017., Rosenstein Tibor – 2018. A díjra az jelölhető, aki a magyar vendéglátás területén kiemelkedően sikeres tevékenységével minimum 25 éve jelen van, feddhetetlen szakmai múlttal és példamutató életúttal rendelkezik, a magyar vendéglátás történelmi hagyományait ápolja és annak megújulása iránt elkötelezettséget érez, a fiatal generáció szakmai fejlődését támogatja, valamint közreműködik a magyar vendéglátás népszerűsítésében. A Gundel Károly vendéglős és gasztronómiai szakíró munkásságának emlékére alapított díj odaítéléséről 19 tagból álló szakmai grémium dönt. A zsűri tagjai a legelismertebb gasztronómiai szövetségek, valamint a Gundel étterem képviselői. A díjátadó Gálaebéd az idén 125. éves fennállását ünneplő Gundel Étteremben kerül megrendezésre november 24-én vasárnap.

A szakmai zsűri tagjai:

Chaine des Rotisseurs Baráti Asztaltársaság

Magyar Bocuse d'Or Akadémia

Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete

Magyar Éttermi Mesterek Klubja

Magyar Éttermi Szövetség

Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség

Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége

Magyar Vendéglátók Ipartestülete (elnök és alelnök)

Magyarországi Rendezvény-szervezők és -szolgáltatók Szövetsége

Pannon Gasztronómiai Akadémia

Stílusos Vidéki Éttermiség

Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége

Vendéglátó Szakmai Oktatók Országos Egyesülete

valamint

a Gundel Étterem képviselője,

a Gundel család egy képviselője,

a Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskola mindenkori igazgatója,

a Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karának képviselője,

a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum képviselője.

 

Forrás: Turizmus Online


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.