Gundel-díjat a Gundelben

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete és a Gundel Étterem Együttműködési megállapodása alapján az elkövetkezendő években az MVI által alapított Gundel Károly díj ettől kezdve a Gundel Étteremben kerül átadásra, így kerülve méltó helyére „a szakma Kossuth-díja”-ként aposztrofált rangos szakmai elismerés.

Peter Knoll, a Gundel étterem igazgatója büszke arra, hogy az idén 125 éves étterem lesz a házigazdája a névadójáról elnevezett díjnak, ami a szakma kiválóságát díjazza. A Gundel étterem 2014-ben éppen azért került be a Hungarikumok közé egyedüli étteremként, mert elkötelezett Gundel Károly gasztronómiai és vendéglátóipari öröksége mellett. Gundel Károly zseniális érzékkel alkalmazta a modern technológiákat a századforduló magyar konyhaművészetében. Úttörő munkájának eredményeként Magyarország felkerült a világ gasztronómiai térképére. Gundel Károly gasztronómiai történelmet írt ételeivel. A Gundel Károly díjat olyan séfek kaphatják, akik a szakma legjobbjai, ezért méltók a névadó örökségére.

A díjat a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman. Az eddigi díjazottak: Kalla Kálmán, Hamvas Zoltán és dr. Draveczky Balázs (posztumusz) – 2014., Jakabffy László, Garaczi János és Bíró Lajos – 2015., Vomberg Frigyes és Czubor János (posztumusz) – 2016., Csapody Balázs – 2017., Rosenstein Tibor – 2018. A díjra az jelölhető, aki a magyar vendéglátás területén kiemelkedően sikeres tevékenységével minimum 25 éve jelen van, feddhetetlen szakmai múlttal és példamutató életúttal rendelkezik, a magyar vendéglátás történelmi hagyományait ápolja és annak megújulása iránt elkötelezettséget érez, a fiatal generáció szakmai fejlődését támogatja, valamint közreműködik a magyar vendéglátás népszerűsítésében. A Gundel Károly vendéglős és gasztronómiai szakíró munkásságának emlékére alapított díj odaítéléséről 19 tagból álló szakmai grémium dönt. A zsűri tagjai a legelismertebb gasztronómiai szövetségek, valamint a Gundel étterem képviselői. A díjátadó Gálaebéd az idén 125. éves fennállását ünneplő Gundel Étteremben kerül megrendezésre november 24-én vasárnap.

A szakmai zsűri tagjai:

Chaine des Rotisseurs Baráti Asztaltársaság

Magyar Bocuse d'Or Akadémia

Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete

Magyar Éttermi Mesterek Klubja

Magyar Éttermi Szövetség

Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség

Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége

Magyar Vendéglátók Ipartestülete (elnök és alelnök)

Magyarországi Rendezvény-szervezők és -szolgáltatók Szövetsége

Pannon Gasztronómiai Akadémia

Stílusos Vidéki Éttermiség

Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége

Vendéglátó Szakmai Oktatók Országos Egyesülete

valamint

a Gundel Étterem képviselője,

a Gundel család egy képviselője,

a Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskola mindenkori igazgatója,

a Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karának képviselője,

a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum képviselője.

 

Forrás: Turizmus Online


Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.