Ha inni kell, nem skótok...

Skóciában a szeszes italok fogyasztása minden eddigi rekordot megdöntött és jelentősen meghaladta Anglia és Wales erre vonatkozó adatait - tudatták az Egyesült Királyság egészségügyi hatóságai legújabb jelentésükben. A skót kormány - első európai régióként - a szeszesitalokra vonatkozó minimálárak megszabásával akar hadat üzenni az alkoholizálásnak.

A súlyos alkoholizmus sok betegséggel, halállal és nagy közegészségügyi költségekkel jár, ezért az Egyesült Királyságban 1994-től részletesen vezetik az alkoholra vonatkozó kereskedelmi adatokat. A most nyilvánosságra hozott számok szerint tavaly egy főre számítva 23 százalékkal több szeszes italt adtak el Skóciában, mind Angliában vagy Wales területén. Ilyen mértékű különbség a tagállamok között a nyilvántartás 17 éve során még soha nem volt.
Átlagosan minden felnőttre 2,2 literrel több tiszta szesz jutott Skóciában, mint Angliában. Ez azt jelenti, hogy 2010-ben az átlagos angol lakos 9,6 liter tiszta szesznyi alkoholt fogyasztott, skót társa pedig 11,8 litert. Férfiak esetében a javasolt alkoholmennyiség felső határa heti 21 ital, a skót átlag viszont heti 22,8 italnak felel meg.
A whisky hazájában különösképpen megnőtt a vodka fogyasztása. A múlt század közepéig vodkát Nagy-Britanniában alig ittak, csak azután vált mind népszerűbbé. Most megdöbbenést keltett, hogy tavaly vodkából két és félszer annyit fogyasztottak fejenként a skótok, mint az angolok. A vodka azért lett világszerte igen népszerű, mert mind többen vezetnek autót: a vodka szagtalan, és a ginnel vagy a whiskyvel ellentétben az igazoltató rendőr nem érzi a szagát.
Az alkohol rengeteg kárt okoz Skóciának: naponta átlagosan öt ember halálának a szesz az oka, és 98 lakos kerül kórházba alkohol miatt. A rendőrök naponta 23 autóvezetőt büntetnek meg ittas vezetésért és 450 erőszakos bűneset hátterében alkoholos állapotot mutatnak ki.
A skót kormány azt tervezi, hogy az első európai régióként minimális árakat szab az alkoholtartalmú italoknak. "Öt fontért (kb. 1700 forint) egy tinédzser elegendő alkoholt vásárolhat ahhoz, hogy megölje magát" - mondta Nicola Sturgeon skót egészségügyi miniszter kedden a BBC-nek. Saját adatai szerint Skócia évente 3,5 milliárd fontot (1200 milliárd forint) költ az alkoholizmus elleni küzdelemre.
Az alkohol-minimálár bevezetése a közelmúltig kisebbségben kormányzó baloldali-liberális Skót Nemzeti Párt egyik fő törekvése már évek óta, de eddigi kezdeményezései elbuktak az ellenzék ellenállásán, most azonban a párt már abszolút többséggel rendelkezik a parlamentben. Az alkohol-minimálárak bevezetésének kedvező hatására állítólag már ékes bizonyítékok vannak Kanadában, ahol sikerült jelentősen csökkenteni a szeszesitalok fogyasztását.
A skót kormány legkésőbb a jövő év elején a parlament elé akarja terjeszteni a minimálárakra vonatkozó javaslatát. (MTI)


Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.