Mindezeket Wolfgang Lukas, a Destillata ügyvezető igazgatója mondta el a díjátadón tartott rövid beszédében. Hozzátette, ez a palackmennyiség huszasával dobozolva is megtöltötte volna az eseménynek helyet adó belvárosi étterem helyiségét.
Tíz ország, 187 főzdéje nevezett ezzel az impozáns mennyiségű párlattal az idei versenyre, Magyarországot 26 főzde képviselte. Eredményesen, hiszen a nemzetek összesítésében a harmadik helyen végeztünk a magunk 142 érmével.
A Nemzetgyőztes 20 éremmel az Agárdi Pálinkafőzde lett, megelőzve a holtversenyben második Vitalis Kft-t és a Pap és Pap Kft-t, valamint a szintén holtversenyes harmadik Gyulai Pálinka Manufaktúrát és a Gyümölcspárlat Bt-t. Az idei évben négy termék nyerte el az Év Párlata címet, kettő maximális pontszámot ért el: a Hegyközi Manufaktúra Kft. 2010-es Birs Pálinkája és a Vitalis Kft. 2011-es Márton és Lányai Szamóca Pálinkája.
A 26 magyar induló összességében 18 arany-, 65 ezüst- és 59 bronzérmet szerzett. Az idei versenyremekek között olyan különlegességek is megjelentek, mint a zelle, vagy sütőtök párlatok, melyek biztató jövőjét az elnyert ezüstérem bizonyíthatja.