Hány centi az annyi?

Egyeztetni szeretne a dohányzóhelyek kijelöléséről a klinikákkal a Csongrád megyei tisztiorvosi szolgálat. Áprilisig az új szabályok alapján nem büntetnek, de továbbra is kiszabhatnak bírságot például azért, ha egy étterem dohányzó részében nem működik elszívó - írja a délmagyar.hu.

A Délmagyar kérdésrére, hogy mérőszalaggal mérik-e meg, hogy a vendéglátóhelyek valóban a bejárattól legalább 5 méterre jelölik-e a ki a dohányzóhelyet, Tombácz Zsuzsanna megyei tiszti főorvos közölte: a törvény szerint ha az 5 méteres távolságot nem lehet tartani, akkor ez közelebb is kijelölhető. De egyébként igen: le fogják mérni.

A tisztiorvosi szolgálat januárban, februárban és márciusban fokozottan ellenőrzi a jogszabály betartását, áprilistól pedig visszaellenőriz, vagyis újra elmennek azokra a helyekre, ahol valamit nem találtak rendben.

Tombácz Zsuzsanna emlékeztetett: igaz, hogy az év első három hónapjában nem büntetnek az új jogszabály alapján, de a nemdohányzók védelméről szóló 1999-es törvény alapján igen. Vagyis 3 hónapig továbbra is kiszabhatnak bírságot például azért, ha egy étterem dohányzó részében nem működik elszívó. Magánszemélyek esetében 50 ezer forintig, intézmények esetében 2,5 millió forintig terjedhet a bírság. (forrás: Délmagyar)


A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.
Százféle fánk a Fánkfesztiválon

Százféle fánk a Fánkfesztiválon 

Karneváli programokkal várják idén is a résztvevőket.
Közel száz borászat a Furmint Február Nagy Kóstolón

Közel száz borászat a Furmint Február Nagy Kóstolón 

Több mint nyolcvan pincészet kétszáznál is több, furmintból készült borával találkozhat a közönség a 15. Furmint Február Nagy Kóstolón csütörtökön Budapesten, a Hagyományok Házában.
Bepillantás egy kétszáz éves olasz malom trénerképzésébe

Bepillantás egy kétszáz éves olasz malom trénerképzésébe 

Egy 193 éves olasz malom, hagyományok, innováció és egy jó adag magyar szenvedély.
Amerikai importőrök: alaposan betáraztak proseccóból a védővámok réme miatt

Amerikai importőrök: alaposan betáraztak proseccóból a védővámok réme miatt 

Az a biztos, ami már a tárolókban van.
Valentin-nap a város felett

Valentin-nap a város felett 

Valentin-napi élmények a Matild Palotában.
Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől

Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől 

Immár hivatalosan is bejelentették: végleg eltűnik Magyarországról a Tupperware – az az amerikai cég, amelynek neve egybeforrt a konyhai műanyag tárolódobozokkal.
Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme

Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme 

A kazincbarcikai Borsod Burger étterem másfél évnyi működés után bezárja kapuit.
Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék

Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék 

A fiatal pék célja, hogy friss péksüteményeivel segítse a helyi közösséget, különösen azokat, akik nehéz anyagi körülmények között élnek.
NGM: decemberben a magyar lakosság inkább külföldön vásárolt, mintsem itthon

NGM: decemberben a magyar lakosság inkább külföldön vásárolt, mintsem itthon 

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a kiskereskedelmi forgalom 2024-ben a megelőző évhez viszonyítva összességében 2,6 százalékkal növekedett.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.