Harmadszor is a dobogó legfelső fokán a Dobogó-aszú

Háromszoros Trófeanyertes és háromszoros Csúcsbor-díjas három egymást követő évben a Dobogó Pincészet nevével fémjelzett Tokaji Aszú. A tripla világsikerre Zwack Izabella és Domokos Attila, a pincészet tulajdonosai, rendkívül büszkék. A két borász 2003 óta készíti saját elképzelései szerint, „újkorszakos” aszút, amely sikert-sikerre halmoz. 2009-ben a 2004-es, 2010-ben a 2005-ös, idén pedig a 2006-os évjáratú Dobogó 6 puttonyos Tokaji Aszú hozta el a trófeát, illetve nyerte el a Csúcsbor elismerést - írja a Gazdasági Portál.

Bár a Dobogó Pincészet méretét tekintve nem nevezhető jelentősnek, boraikkal már számos nemzetközi versenyen bizonyítottak. Az idei év azonban mérföldkő a pincészet életében. Májusban ugyanis – immár harmadik alkalommal, három egymást követő évben – a Dobogó Tokaji Aszú 6 puttonyos 2006-os évjáratával nemcsak a világ legrangosabb borversenye, a Decanter World Wine Awards Trófeáját nyerték meg a legjobb édes bor kategóriában, hanem az egyik legrangosabb magyar borverseny, a Pannon Bormustra is csúcsborának kiáltotta ki a pincészet Aszúját.

A Dobogó filozófiája a kezdetek óta az, hogy kis mennyiségben készítsen Tokaji Aszút, amely egyrészről hű marad a borrégió több százéves hagyományaihoz, ugyanakkor friss, vibráló, dinamikus, játékos értelmezése Tokajnak; tükrözve talán a fiatal tulajdonosi személyiséget is.

„Eleinte nem is akartuk nevezni ezt az aszúnkat a londoni Decanter versenyre, mert egyszerűen elképzelhetetlennek tartottuk, hogy a bor-szakma Oscar-díját sorozatban, három egymást követő évben megnyerjünk. Most már nagyon örülök, hogy mégiscsak a 2006-os évjáratú aszúnkkal indultunk a versenyen.” – fogalmazott Zwack Izabella.

Domokos Attila is nagyon büszke a tripla sikerre, amely komoly mércét állított nekik. “Ez egy rendkívüli eredmény számunkra, azt bizonyítja, hogy a minőséget a világon mindenütt elismerik. Dobogón minden egyes csepp bort legjobb szakmai tudásunk szerint állítunk elő. Ez a tripla siker nemcsak eddigi munkánk elismerése, hanem kihívás is a jövőre nézve.” – mondta a fiatal borász.

A Dobogó Aszúját a nemzetközi borvilág egyik nagyra becsült szakembere, Carolyne Gilby Master of Wine is méltatta: „A bor csodálatosan kifejező, illatában ananász és fehérhúsú őszibarack bomba robban, izében gazdag, kerek, kiegészülve Furmintos jegyekkel gyönyörűen vibráló, ásványos savai egyensúlyban vannak a magas cukortartalommal. Egy igazán remek példa arra, hogy miért a Tokaji a világ egyik legnagyobb édes bora.”

A pincészet folyamatosan fejleszti borászati technológiáját, célja, hogy minden évben az adott évjárat legszebb arcát mutassa meg. A bor mellett a pincészet – alkalmazkodva a fogyasztói igényekhez – Dobogó Blue név alatt kéksajt különlegességgel, illetve Dobogó Ishtar név alatt balzsamecettel színesíti palettáját. (www.gazdasagiportal.hu)


Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.
Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot!

Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot! 

A Tej Terméktanács országos marketingkampányt indított a hazai előállítású trappista sajt fogyasztásának ösztönzésére.
Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.