Harmadszor is a dobogó legfelső fokán a Dobogó-aszú

Háromszoros Trófeanyertes és háromszoros Csúcsbor-díjas három egymást követő évben a Dobogó Pincészet nevével fémjelzett Tokaji Aszú. A tripla világsikerre Zwack Izabella és Domokos Attila, a pincészet tulajdonosai, rendkívül büszkék. A két borász 2003 óta készíti saját elképzelései szerint, „újkorszakos” aszút, amely sikert-sikerre halmoz. 2009-ben a 2004-es, 2010-ben a 2005-ös, idén pedig a 2006-os évjáratú Dobogó 6 puttonyos Tokaji Aszú hozta el a trófeát, illetve nyerte el a Csúcsbor elismerést - írja a Gazdasági Portál.

Bár a Dobogó Pincészet méretét tekintve nem nevezhető jelentősnek, boraikkal már számos nemzetközi versenyen bizonyítottak. Az idei év azonban mérföldkő a pincészet életében. Májusban ugyanis – immár harmadik alkalommal, három egymást követő évben – a Dobogó Tokaji Aszú 6 puttonyos 2006-os évjáratával nemcsak a világ legrangosabb borversenye, a Decanter World Wine Awards Trófeáját nyerték meg a legjobb édes bor kategóriában, hanem az egyik legrangosabb magyar borverseny, a Pannon Bormustra is csúcsborának kiáltotta ki a pincészet Aszúját.

A Dobogó filozófiája a kezdetek óta az, hogy kis mennyiségben készítsen Tokaji Aszút, amely egyrészről hű marad a borrégió több százéves hagyományaihoz, ugyanakkor friss, vibráló, dinamikus, játékos értelmezése Tokajnak; tükrözve talán a fiatal tulajdonosi személyiséget is.

„Eleinte nem is akartuk nevezni ezt az aszúnkat a londoni Decanter versenyre, mert egyszerűen elképzelhetetlennek tartottuk, hogy a bor-szakma Oscar-díját sorozatban, három egymást követő évben megnyerjünk. Most már nagyon örülök, hogy mégiscsak a 2006-os évjáratú aszúnkkal indultunk a versenyen.” – fogalmazott Zwack Izabella.

Domokos Attila is nagyon büszke a tripla sikerre, amely komoly mércét állított nekik. “Ez egy rendkívüli eredmény számunkra, azt bizonyítja, hogy a minőséget a világon mindenütt elismerik. Dobogón minden egyes csepp bort legjobb szakmai tudásunk szerint állítunk elő. Ez a tripla siker nemcsak eddigi munkánk elismerése, hanem kihívás is a jövőre nézve.” – mondta a fiatal borász.

A Dobogó Aszúját a nemzetközi borvilág egyik nagyra becsült szakembere, Carolyne Gilby Master of Wine is méltatta: „A bor csodálatosan kifejező, illatában ananász és fehérhúsú őszibarack bomba robban, izében gazdag, kerek, kiegészülve Furmintos jegyekkel gyönyörűen vibráló, ásványos savai egyensúlyban vannak a magas cukortartalommal. Egy igazán remek példa arra, hogy miért a Tokaji a világ egyik legnagyobb édes bora.”

A pincészet folyamatosan fejleszti borászati technológiáját, célja, hogy minden évben az adott évjárat legszebb arcát mutassa meg. A bor mellett a pincészet – alkalmazkodva a fogyasztói igényekhez – Dobogó Blue név alatt kéksajt különlegességgel, illetve Dobogó Ishtar név alatt balzsamecettel színesíti palettáját. (www.gazdasagiportal.hu)


Igazi borkülönlegesség volt a kínai miniszterelnök búcsúajándéka

Igazi borkülönlegesség volt a kínai miniszterelnök búcsúajándéka 

Orbán Viktor miniszterelnök Hszi Csin-pinget egy 1949-es évjáratú Tokaji Aszúval ajándékozta meg.
Űzött őz és társai - a Zazie fúziós elemeket rejtő vacsorával bővítette kínálatát

Űzött őz és társai - a Zazie fúziós elemeket rejtő vacsorával bővítette kínálatát 

Friss, laza és pimasz gasztronómia. Tavalyi nyitása óta ez jellemző a Bíró Dani vezette, Kopaszi-öböl partján nyitva lévő Zazie-ra.
Ki lett az ország legjobb felszolgálója?

Ki lett az ország legjobb felszolgálója? 

A Szakma Kiváló Tanulója Versenyen a győztes Kóródi Béla lett, a Mátészalkai Szakképzési Centrum Kállay Rudolf Szakképző Iskola diákja.
Nappal hagyományos, éjjel automata - jön az első, távfelügyelt kisbolt

Nappal hagyományos, éjjel automata - jön az első, távfelügyelt kisbolt 

Tervek szerint már idén nyáron működnek az első távfelügyelt boltok Magyarországon.
Brad Pitt és Sting kedvenc borai Miskolcon

Brad Pitt és Sting kedvenc borai Miskolcon 

Idén tovább bővül az Avasi Borangolás programkínálata.
Michelin-csillagos gasztroprogram a debreceni Nagyerdőben

Michelin-csillagos gasztroprogram a debreceni Nagyerdőben 

Ízkánaán, Palya Bea és júniusi erdőillat Debrecenben.
Megvannak a pizzafesztivál győztesei

Megvannak a pizzafesztivál győztesei 

A pizzafesztiválon Magyarország legjobb pizzériái és pizzakészítő mesterei versenyeztek egymással.
Megnyílt a Dobay Cukrászda és Pékség a BudaParton

Megnyílt a Dobay Cukrászda és Pékség a BudaParton 

Harmadik cukrászdáját nyitotta a gasztronómia területén két évtizedes tapasztalattal rendelkező VakVarjú Csoport Budapest egyik legmenőbb, legdinamikusabban fejlődő részén, a festői és egyben lazulós hangulatú BudaParton.
Nagy hazai borravaló-körkép: kinek és mennyit jattolnak a magyarok?

Nagy hazai borravaló-körkép: kinek és mennyit jattolnak a magyarok?  

 A digitális fizetés és a számlába beépített szervizdíj terjedésével folyamatosan átalakul a borravaló intézménye is.
Friss felmérés növényi alapú italok fogyasztásáról

Friss felmérés növényi alapú italok fogyasztásáról 

A Danone Magyarország 2024-ben részt vett az öt kelet-közép-európai országban végzett régiós kutatásban, amely a fogyasztók étkezési szokásait mérte fel.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.