Harmadszor is a dobogó legfelső fokán a Dobogó-aszú

Háromszoros Trófeanyertes és háromszoros Csúcsbor-díjas három egymást követő évben a Dobogó Pincészet nevével fémjelzett Tokaji Aszú. A tripla világsikerre Zwack Izabella és Domokos Attila, a pincészet tulajdonosai, rendkívül büszkék. A két borász 2003 óta készíti saját elképzelései szerint, „újkorszakos” aszút, amely sikert-sikerre halmoz. 2009-ben a 2004-es, 2010-ben a 2005-ös, idén pedig a 2006-os évjáratú Dobogó 6 puttonyos Tokaji Aszú hozta el a trófeát, illetve nyerte el a Csúcsbor elismerést - írja a Gazdasági Portál.

Bár a Dobogó Pincészet méretét tekintve nem nevezhető jelentősnek, boraikkal már számos nemzetközi versenyen bizonyítottak. Az idei év azonban mérföldkő a pincészet életében. Májusban ugyanis – immár harmadik alkalommal, három egymást követő évben – a Dobogó Tokaji Aszú 6 puttonyos 2006-os évjáratával nemcsak a világ legrangosabb borversenye, a Decanter World Wine Awards Trófeáját nyerték meg a legjobb édes bor kategóriában, hanem az egyik legrangosabb magyar borverseny, a Pannon Bormustra is csúcsborának kiáltotta ki a pincészet Aszúját.

A Dobogó filozófiája a kezdetek óta az, hogy kis mennyiségben készítsen Tokaji Aszút, amely egyrészről hű marad a borrégió több százéves hagyományaihoz, ugyanakkor friss, vibráló, dinamikus, játékos értelmezése Tokajnak; tükrözve talán a fiatal tulajdonosi személyiséget is.

„Eleinte nem is akartuk nevezni ezt az aszúnkat a londoni Decanter versenyre, mert egyszerűen elképzelhetetlennek tartottuk, hogy a bor-szakma Oscar-díját sorozatban, három egymást követő évben megnyerjünk. Most már nagyon örülök, hogy mégiscsak a 2006-os évjáratú aszúnkkal indultunk a versenyen.” – fogalmazott Zwack Izabella.

Domokos Attila is nagyon büszke a tripla sikerre, amely komoly mércét állított nekik. “Ez egy rendkívüli eredmény számunkra, azt bizonyítja, hogy a minőséget a világon mindenütt elismerik. Dobogón minden egyes csepp bort legjobb szakmai tudásunk szerint állítunk elő. Ez a tripla siker nemcsak eddigi munkánk elismerése, hanem kihívás is a jövőre nézve.” – mondta a fiatal borász.

A Dobogó Aszúját a nemzetközi borvilág egyik nagyra becsült szakembere, Carolyne Gilby Master of Wine is méltatta: „A bor csodálatosan kifejező, illatában ananász és fehérhúsú őszibarack bomba robban, izében gazdag, kerek, kiegészülve Furmintos jegyekkel gyönyörűen vibráló, ásványos savai egyensúlyban vannak a magas cukortartalommal. Egy igazán remek példa arra, hogy miért a Tokaji a világ egyik legnagyobb édes bora.”

A pincészet folyamatosan fejleszti borászati technológiáját, célja, hogy minden évben az adott évjárat legszebb arcát mutassa meg. A bor mellett a pincészet – alkalmazkodva a fogyasztói igényekhez – Dobogó Blue név alatt kéksajt különlegességgel, illetve Dobogó Ishtar név alatt balzsamecettel színesíti palettáját. (www.gazdasagiportal.hu)


Csődöt jelentett a Hooters

Csődöt jelentett a Hooters 

A csirkeszárnyairól híres Hooters étteremlánc hétfőn csődöt jelentett, de a márka továbbra is megmarad.
Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket

Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket 

A miniszter közlése szerint Szlovákiából, Magyarországról, Alsó Ausztriából és Burgenlandból hétfő éjféltől tilos lesz egyes állati termékek behozatala.
Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel

Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel 

Három magyar résztvevő a mikulovi Nemzetközi Borturizmus Konferencián.
Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére

Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére 

Az Etyeki Pezsgő hivatalosan eredetvédett státuszt kapott.
Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban

Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban 

Hagyományteremtő„Balaton Expo”-n jelent meg a régió kínálata a Balaton asztalán.
Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek

Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek 

Új névvel és telephelyen, kibővített termékportfólióval és nemzetközi terjeszkedéssel folytatja működését Magyarország vezető újrahasználati rendszere, a Cup Revolution.
Felvásárolták az albán Spar-hálózatot

Felvásárolták az albán Spar-hálózatot 

Koszovó legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, a Viva Fresh Store felvásárolta a Spar Albánia üzleteit a helyi Balfin befektetési csoporttól.
Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben

Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben 

Ki mondta, hogy a balatonfüredi borvidék kizárólag fehérborok készítéséhez kiváló terület?
Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás

Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás 

Az első tünetek kedden jelentkeztek a Levél településen található, 3000 egyedet számláló szarvasmarha-állományban.
Jön egy stílusos villásreggeli

Jön egy stílusos villásreggeli 

Stílusos Vidéki Villásreggeli Fesztivál és majális- egy igazán ragyogó program a gasztronómia és az utazás szerelmeseinek.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.