Hazai ízek az AMC szakácsversenyén

Az Agrármarketing Centrum (AMC) által szervezett, idei „Hazai ízek, hazai asztalokon 2018” elnevezésű szakiskolai szakácsverseny elődöntőjét március 3-4. között rendezték meg.

A fiatal szakácstanulók minőségi hazai sertéshúsból készült fogásokkal, kreatív elkészítési módszerekkel és tálalással rukkoltak elő. A 16 induló csapat közül két budapesti, egy győri és egy zalaegerszegi csapat jutott be a március 28-ai döntőbe.

A versenyen nappali tagozatos, szakképzési centrumokban, iskola rendszerű képzésben résztvevő tanulók indulhattak, csapatonként két fő szakácstanuló és egy felkészítő szakoktatóval. A recept az idei versenyen sem változott: kiemelt hazai alapanyagokból kellett olyan ételt készíteni, ami az éttermek kínálatában is megállná a helyét, ugyanakkor a közétkeztetésben, vagy akár az otthoni háztartásokban is könnyen elkészíthető.

A négy döntős közül a BVHSZC-Giorgio Perlasca Szakgimnázium és Szakközépiskolájának csapata berceli káposztával töltött, konfitált tarjatekercset készített, kifliburgonya érmékkel, pirított barna csiperkegombával és almával, selymes sörmártással. A BVHSZC Dobos C. József Szakképző Iskola csapata kolozsvári káposztával küzdötte be magát a legjobb négy közé.

A Győri Szolgáltatási SZC Krúdy Gyula Gimnáziuma, Két tanítási nyelvű Középiskolája, Turisztikai és Vendéglátóipari Szakképző Iskolája gombával töltött sertés tarja szeleteket készített baconnal, sörrel párolt savanyú káposztával, pirított kifliburgonyával és sült almával. A Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Báthory István Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának versenyzői pedig sertéstarját sütöttek, párolt almás savanyú káposztával, gombás rakott burgonyával, búzasörös pecsenyelével.

Forrás: Élelmiszer Online


Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.
Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás  

Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.
Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója 

Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.
A világ tíz legjobb kávézója

A világ tíz legjobb kávézója 

Egy ausztráliai kávézó került a dobogó tetejére. Az olaszok labdába sem rúgnak.
Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre

Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre 

Az 1000-2000 fő közötti települések italüzletei is pályázhatnak a 3 milliós támogatásra.
Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában

Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában 

Fényfestés, zene, borok és gasztroélmények a Miskolci Soho-ban.
Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.