Hideg zuhany szakács- és cukrásztanuló fronton

Hideg zuhanyként ért több nem állami szakiskolát, hogy jövőre már nem taníthatnak ingyenesen egyes szakmákat. A sok hátrányos helyzetű diákot tanító, baptista fenntartású iskolák például minden férőhelyet elvesztettek. Mindez ráadásul azután derült ki, hogy a fiatalok már beadták a jelentkezésüket a választott középiskolába. Három hét maradt, hogy az iskolák az állammal megállapodjanak, ha nem sikerül, el kell küldeniük a gyerekeket.- olvasható a vs.hu oldalán.

A 11 éve a Baptista Szeretetszolgálat által működtetett pesterzsébeti Szivárvány iskola idén nem vehet fel gyerekeket, hogy általános iskola után cukrásznak, szakácsnak, pincérnek vagy eladónak tanuljanak. Ez abból a rendeletből derült ki számukra, ráadásul csak az utolsó pillanatban, amelyben az állam megszabta a szakiskolai ingyenes létszámokat.

A Szivárványban például jelenleg több mint 500 gyerek tanul, 470-en nappalin. Körülbelül 300-an vannak a szakiskolások, a lemorzsolódás az erre az iskolatípusra jellemző 30 százalék körüli. A diákok 70 százaléka roma fiatal, Soroksárról, Lőrincről, Kőbánya-Kispestről, Csepelről járnak ide.

Az iskolában tanulók egyharmada hátrányos helyzetű, így az intézmény nem tud „fizetőssé” válni, nem tud tandíjat kérni a képzésért – mondja Kisely Zsuzsanna, az iskola igazgatója a VS.hu-nak arra a kérdésére, hogy mi lesz az ide jelentkezőkkel, ha nem indítható el a választott szakmák oktatása. Azt, hogy melyik szakmát melyik megyében és melyik iskolában lehet ingyen megtanulni, azt minden évben az úgynevezett szakmaszerkezetről szóló kormányrendelet szabja meg.

A teljes cikk a vs.hu oldalon olvasható.

Forrás: vs.hu


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.