Hogyan kellene megújítani a magyar konyhát?

A magyar konyha korszerűsítése a nehéz ételek felől a könnyebbek irányába szinte valamennyi fogásnál megfigyelhető - kezdi elemző írását a Stop. 

Jellegzetes leveseink - a palócleves, a gulyásleves vagy a Jókai-bableves - egytálételként töretlenül népszerűek, de már ritkulóban a levesestálak. A legtöbb étteremben kímélik a gyomrot, és a laktató levesekből csupán csészényit tesznek az asztalra.A rántást nehéz visszaszorítani a levesekből, a mártásokból és a főzelékekből. A vastagon berántott főzelékeket kínáló üzletek ebédidőben zsúfoltak, szabad asztalra rendszerint várni kell. Ez azóta így van, hogy az első étkezde sikere után a magyar tulajdonosok sorra nyitották, valóságos üzletlánccá fejlesztették a főzelékfaló-ételbárokat.

Eközben az éttermek egy része már nem zsíros rántással, hanem legfeljebb olajossal, még inkább könnyű habarással, esetleg vajas, lisztes, petrezselymes sűrítménnyel kínálja a főzeléket, ha egyáltalán szerepelteti az étlapon. Ha pedig nincs főzelék, akkor hagyományos köretként marad a kalóriadús tarhonya, galuska vagy a magyaros szűzérméhez tálalt serpenyős burgonya.


Az új irányzatnak jobban megfelel a sokféleképpen elkészíthető rizs, főleg, ha kerül mellé vagy bele némi párolt zöldség: brokkoli, cukkini, zöldborsó, karfiolrózsa, karotta. A változatos köretlehetőségeket bizarr példa illusztrálja. Esküsznek rá, hogy grillezett húsokhoz kiváló a szalonnás sütőtökfagylalt. Vannak állítólag séfek, akik sós vargabélessel körítik a paprikás étkeket, máskor meg tálalnak melléjük olajos magvakkal, esetleg mákkal ízesített sós krumplinudlit. A modernizáció kétségtelen eredménye a kevert saláták térnyerése. A friss és nyers zöldfélékből összeállított, olajbogyóval, magvakkal, esetleg gomolyával, fetával készült, a görög vagy a bolgár konyha által ihletett vitaminbomba már nagyon messze van az olyan savanyúságoktól, amilyen az ecetes uborka vagy az almapaprika. Igaz, nem is annyira a főétel kiegészítőjeként, mint inkább az előételek sorában játszik szerepet. A haladás élenjárói rafináltan válogatják össze a kevert saláták ízesítőit. Elvetik a hagyományos ecetet és olajat, helyette a drágább balzsam-, tárkony- és gyümölcsecetet, dió-, szőlőmag- és szójaolajat használják, és fenségesnek tartják a tokaji borecetet. (stop.hu)

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.