Hogyan kellene megújítani a magyar konyhát?

A magyar konyha korszerűsítése a nehéz ételek felől a könnyebbek irányába szinte valamennyi fogásnál megfigyelhető - kezdi elemző írását a Stop. 

Jellegzetes leveseink - a palócleves, a gulyásleves vagy a Jókai-bableves - egytálételként töretlenül népszerűek, de már ritkulóban a levesestálak. A legtöbb étteremben kímélik a gyomrot, és a laktató levesekből csupán csészényit tesznek az asztalra.A rántást nehéz visszaszorítani a levesekből, a mártásokból és a főzelékekből. A vastagon berántott főzelékeket kínáló üzletek ebédidőben zsúfoltak, szabad asztalra rendszerint várni kell. Ez azóta így van, hogy az első étkezde sikere után a magyar tulajdonosok sorra nyitották, valóságos üzletlánccá fejlesztették a főzelékfaló-ételbárokat.

Eközben az éttermek egy része már nem zsíros rántással, hanem legfeljebb olajossal, még inkább könnyű habarással, esetleg vajas, lisztes, petrezselymes sűrítménnyel kínálja a főzeléket, ha egyáltalán szerepelteti az étlapon. Ha pedig nincs főzelék, akkor hagyományos köretként marad a kalóriadús tarhonya, galuska vagy a magyaros szűzérméhez tálalt serpenyős burgonya.


Az új irányzatnak jobban megfelel a sokféleképpen elkészíthető rizs, főleg, ha kerül mellé vagy bele némi párolt zöldség: brokkoli, cukkini, zöldborsó, karfiolrózsa, karotta. A változatos köretlehetőségeket bizarr példa illusztrálja. Esküsznek rá, hogy grillezett húsokhoz kiváló a szalonnás sütőtökfagylalt. Vannak állítólag séfek, akik sós vargabélessel körítik a paprikás étkeket, máskor meg tálalnak melléjük olajos magvakkal, esetleg mákkal ízesített sós krumplinudlit. A modernizáció kétségtelen eredménye a kevert saláták térnyerése. A friss és nyers zöldfélékből összeállított, olajbogyóval, magvakkal, esetleg gomolyával, fetával készült, a görög vagy a bolgár konyha által ihletett vitaminbomba már nagyon messze van az olyan savanyúságoktól, amilyen az ecetes uborka vagy az almapaprika. Igaz, nem is annyira a főétel kiegészítőjeként, mint inkább az előételek sorában játszik szerepet. A haladás élenjárói rafináltan válogatják össze a kevert saláták ízesítőit. Elvetik a hagyományos ecetet és olajat, helyette a drágább balzsam-, tárkony- és gyümölcsecetet, dió-, szőlőmag- és szójaolajat használják, és fenségesnek tartják a tokaji borecetet. (stop.hu)

Hogyan és mennyit grilleznek nyáron a magyarok?

Hogyan és mennyit grilleznek nyáron a magyarok?  

Azokat, akik sütögetni szoktak leginkább az ételek ízvilága, a jó idő, a társaság és a tűz hangulata csábítja a grillezésre.
Különleges helyszín nyílik a Duna part egyik legszebb szakaszán

Különleges helyszín nyílik a Duna part egyik legszebb szakaszán 

Művészet, kultúra és kikapcsolódás városlakóknak.
Leállt a termelés a világ leghíresebb csípős szósz gyártójánál

Leállt a termelés a világ leghíresebb csípős szósz gyártójánál 

A rajongók állítólag rohamosan felvásárolják a még piacon lévő készleteket.
BUD Wine: kiválasztották a Budapest Airport borait

BUD Wine: kiválasztották a Budapest Airport borait 

A BUD Wine címért öt kategóriában mérettettek meg a borászatok.
Igazi borkülönlegesség volt a kínai elnök búcsúajándéka

Igazi borkülönlegesség volt a kínai elnök búcsúajándéka 

Orbán Viktor miniszterelnök Hszi Csin-pinget egy 1949-es évjáratú Tokaji Aszúval ajándékozta meg.
Űzött őz és társai - a Zazie fúziós elemeket rejtő vacsorával bővítette kínálatát

Űzött őz és társai - a Zazie fúziós elemeket rejtő vacsorával bővítette kínálatát 

Friss, laza és pimasz gasztronómia. Tavalyi nyitása óta ez jellemző a Bíró Dani vezette, Kopaszi-öböl partján nyitva lévő Zazie-ra.
Ki lett az ország legjobb felszolgálója?

Ki lett az ország legjobb felszolgálója? 

A Szakma Kiváló Tanulója Versenyen a győztes Kóródi Béla lett, a Mátészalkai Szakképzési Centrum Kállay Rudolf Szakképző Iskola diákja.
Nappal hagyományos, éjjel automata - jön az első, távfelügyelt kisbolt

Nappal hagyományos, éjjel automata - jön az első, távfelügyelt kisbolt 

Tervek szerint már idén nyáron működnek az első távfelügyelt boltok Magyarországon.
Brad Pitt és Sting kedvenc borai Miskolcon

Brad Pitt és Sting kedvenc borai Miskolcon 

Idén tovább bővül az Avasi Borangolás programkínálata.
Michelin-csillagos gasztroprogram a debreceni Nagyerdőben

Michelin-csillagos gasztroprogram a debreceni Nagyerdőben 

Ízkánaán, Palya Bea és júniusi erdőillat Debrecenben.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.