Idén kevesebb bor lesz

A Syngenta Blogja szerint akár 5,3 százalékkal is elmaradhat a világ idei bortermése a tavalyitól, főként amiatt, hogy a déli félteke nagy termelőit, Chilét és Argentínát komolyan sújtotta az El Nino időjárási jelenség okozta esőzés. Európában pedig a francia szőlőket érte nagy kár.

A nemzetközi szőlészeti és borászati szervezet OIV) legfrissebb jelentése szerint a globális bormennyiség négyéves mélypontra esik, olyan fekete éveket megközelítve, mint 2002 és 2012. Így tehát a tavalyi 273,9 millió hektoliterrel szemben mindössze 259,5 millió hektoliter körül lesz az újbor mennyisége.

Ha van termény, amely különösen érzékeny az időjárási anomáliákra, az a szőlő, pedig a 2008-as hitelválság okozta fogyasztáscsökkenés után végre stabilizálódott, sőt, némi emelkedést is mutatott a kereslet a világpiacon – mondta borúsan Jean-Marie Aurand, az OIV vezetője, rámutatva, hogy Chile termelése 21 százalékkal 10,1 millió, Argentínáé pedig 35 százalékkal 8,8 millió hektoliterre zuhan.

Bár az előrejelzések szerint az olasz termés is mintegy 2 százalékkal, 48,8 millió hektóra mérséklődik, Olaszország megőrzi a világ vezető bortermelője címet, amit tavaly hódított vissza Franciaországtól. Egy hónapja a párizsi mezőgazdasági minisztérium azt közölte, hogy a tavalyi 47,8 millió hektoliter után idén mindössze 42,9 millió hektó bor készülhet az országban. Ehhez képest a párizsi székhelyű OIV becslése 12 százalékos visszaesésről és 41,9 millió hektoliterről szól.

Az OIV elemzői úgy vélik, hogy a borpárlat készítést és az ipari felhasználást nem számítva, valahol 239,7 és 246,6 millió hektó között lesz a globális borfogyasztás.

 


Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.
Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén

Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén 

A Zelna Borászat Peregrina vörösbora aranyérmet nyert a Decanter World Wine Awards-on.
Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás

Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás 

Megkezdődtek a 2026-os Südback előkészületei.
Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek

Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek 

Négy évtized különleges fogásai a Matild Palotában – egy estén felszolgálva.
Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében

Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében 

Idén 22. alkalommal rendezték meg a világ legnagyobb, egyben legjelentősebb hatású borversenyét.
Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen

Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen 

A tokaji Minaro Hotel bármenedzsere két koktéllal aratott győzelmet a Magyarország Itala 2025 versenyen.
Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról

Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról 

Rizs a magyar alföldről, a Körösök völgyéből.
Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép

Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép  

Egy friss felmérésből kiderült, ahol van lehetőség digitális borravalóadásra, ott a vendégek szívesebben honorálják a színvonalas kiszolgálást.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.