Idén kevesebb bor lesz

A Syngenta Blogja szerint akár 5,3 százalékkal is elmaradhat a világ idei bortermése a tavalyitól, főként amiatt, hogy a déli félteke nagy termelőit, Chilét és Argentínát komolyan sújtotta az El Nino időjárási jelenség okozta esőzés. Európában pedig a francia szőlőket érte nagy kár.

A nemzetközi szőlészeti és borászati szervezet OIV) legfrissebb jelentése szerint a globális bormennyiség négyéves mélypontra esik, olyan fekete éveket megközelítve, mint 2002 és 2012. Így tehát a tavalyi 273,9 millió hektoliterrel szemben mindössze 259,5 millió hektoliter körül lesz az újbor mennyisége.

Ha van termény, amely különösen érzékeny az időjárási anomáliákra, az a szőlő, pedig a 2008-as hitelválság okozta fogyasztáscsökkenés után végre stabilizálódott, sőt, némi emelkedést is mutatott a kereslet a világpiacon – mondta borúsan Jean-Marie Aurand, az OIV vezetője, rámutatva, hogy Chile termelése 21 százalékkal 10,1 millió, Argentínáé pedig 35 százalékkal 8,8 millió hektoliterre zuhan.

Bár az előrejelzések szerint az olasz termés is mintegy 2 százalékkal, 48,8 millió hektóra mérséklődik, Olaszország megőrzi a világ vezető bortermelője címet, amit tavaly hódított vissza Franciaországtól. Egy hónapja a párizsi mezőgazdasági minisztérium azt közölte, hogy a tavalyi 47,8 millió hektoliter után idén mindössze 42,9 millió hektó bor készülhet az országban. Ehhez képest a párizsi székhelyű OIV becslése 12 százalékos visszaesésről és 41,9 millió hektoliterről szól.

Az OIV elemzői úgy vélik, hogy a borpárlat készítést és az ipari felhasználást nem számítva, valahol 239,7 és 246,6 millió hektó között lesz a globális borfogyasztás.

 


Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.
Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás  

Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.
Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója 

Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.
A világ tíz legjobb kávézója

A világ tíz legjobb kávézója 

Egy ausztráliai kávézó került a dobogó tetejére. Az olaszok labdába sem rúgnak.
Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre

Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre 

Az 1000-2000 fő közötti települések italüzletei is pályázhatnak a 3 milliós támogatásra.
Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában

Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában 

Fényfestés, zene, borok és gasztroélmények a Miskolci Soho-ban.
Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.