Igazi éttermet álmodnak Füreden

Új filozófiával, séffel és ételekkel mutatkozott be a szakmai sajtó előtt a hétvégén a füredi Hotel Silver Resort külső vendégek számára is nyitott vízparti étterme. Az eddig Sunset néven működő üzlet nevet is változott, Eszencia Étterem és Borbár néven szeretnének bevonulni a magyar gasztronómiai történetbe.

A szombat esti bemutatón az újságírókat köszöntötte a város polgármestere és egyben a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke, dr. Bóka István is. Mint mondta, vannak a városban olyan éttermek, amelyek kiválóan ellátnak széles rétegeket, de ő hosszabb távon drukkol ahhoz, hogy Balatonfüreden legyen egy olyan igazán rangos étterem is, amilyen például Balatonszemesen van. Kellene egy olyan, amelyik igazán meg tudja személyesíteni Balatonfüredet a kultúra és a művészetek városaként.

A 2006 decemberében megnyitott wellness-konferencia szállodát bemutató Rádóczy Andrea tulajdonos-igazgató elmondta, hogy egész éves nyitva tartással 50-51 százalékos kihasználtságot tudnak produkálni. A két éttermük közül az a la carte rendszerben működőben a korábbihoz képest valami újat szeretnének megvalósítani. Ehhez a gasztronómia megújítása mellett a borkínálaton is módosítani kellett, amihez partnerre találtak a Balatoni Borgalériában.

Az új filozófiát bemutató Tompa Imre - alias Tompadoctor - úgy vélte, hogy óriási potenciál van a magyar gasztronómiában. Bár vannak változások, még ma is kevés az élményt adó étterem, az olyan hely, ahová visszajön a vendég azért, mert olyan ízeket kap, amilyeneket máshol nem. Az Eszenciából ilyen helyet szeretnének csinálni, mondta. Ehhez el kell felejteni mindent, amit régen balatoni gasztronómiának neveztek. Igaz, nem egyszerű csúcséttermet üzemeltetni, mivel itt a tóparton is, mint Magyarországon mindenhol, örök probléma a jó minőségű és friss alapanyag napi beszerzése, ami a jó konyha alfája és omegája.

Mindenképp terroir-gasztronómiában kell gondolkodni, ahogy az igényes borászok is a tájat, a talajt, a klímát és a kulturális tradíciót magába olvasztó egyedi, máshol fel nem lelhető borokban, terroir-borokban gondolkodnak. Helyi alapanyagokból kell a nemzetközi gasztronómia tudásbázisán és innovációs készségével magyar konyhát csinálni, és példátlan, egyedi, sehol máshol nem létező ízeket kell létrehozni.

A borokkal kapcsolatos elképzelésekről szóló Bende Richárd, a Balatoni Borgaléria vezetője úgy vélte, hogy a balatoni bor a régió tizenkéthónapos terméke. Valami olyan, ami természetes velejárója kell, hogy legyen a balatoni létnek. Ezért fontos, hogy a balatoni éttermekben minél nagyobb arányban csak itt készült italokat szolgáljanak fel a tájidegen borok helyett.

Az újságírók a vacsora előtt az étterem új séfjéről Ruga Endréről csak száraz tényeket ismerhettek meg. A tanulmányait a Gundel Károly Vendéglátóipari Iskolában végezte, korábban a budai Vár: a Speiz helyettes konyhafőnöke volt, dolgozott a Cafe Miro Grandében, a Király Étteremben és a Danubius Hotel Arénában, ösztöndíjas volt Nancyban a Le Grenier a sel-ben. A lényeg persze a bemutatkozó ételsor volt, amiben a házi tepertős pogácsát Ecetes hagymában marinált sült ponty követte, majd "Jókai kedvence", egy tejfeles bab krémleves kolbászos, füstölt húsos derelyével, aztán a Vargányával töltött jércemell almás burgonyapürével és libamájkrémmel, végén a Csokoládé trilógia és a sajt, a St. Marcellin. Az ételek mellé a Laposa, a Figula, a Kreinbacher és a Söptei pince valamint Légli Géza balatoni borai: Juhfark-Olaszrizling cuvée, Chardonnay, Furmint, Cabernet Franc és végül egy töppedt szőlőből készített Szürkebarát. Az ételek és a borok külön-külön is, együtt meg különösen hozták az ígért minőséget.


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.