Igazi éttermet álmodnak Füreden

Új filozófiával, séffel és ételekkel mutatkozott be a szakmai sajtó előtt a hétvégén a füredi Hotel Silver Resort külső vendégek számára is nyitott vízparti étterme. Az eddig Sunset néven működő üzlet nevet is változott, Eszencia Étterem és Borbár néven szeretnének bevonulni a magyar gasztronómiai történetbe.

A szombat esti bemutatón az újságírókat köszöntötte a város polgármestere és egyben a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke, dr. Bóka István is. Mint mondta, vannak a városban olyan éttermek, amelyek kiválóan ellátnak széles rétegeket, de ő hosszabb távon drukkol ahhoz, hogy Balatonfüreden legyen egy olyan igazán rangos étterem is, amilyen például Balatonszemesen van. Kellene egy olyan, amelyik igazán meg tudja személyesíteni Balatonfüredet a kultúra és a művészetek városaként.

A 2006 decemberében megnyitott wellness-konferencia szállodát bemutató Rádóczy Andrea tulajdonos-igazgató elmondta, hogy egész éves nyitva tartással 50-51 százalékos kihasználtságot tudnak produkálni. A két éttermük közül az a la carte rendszerben működőben a korábbihoz képest valami újat szeretnének megvalósítani. Ehhez a gasztronómia megújítása mellett a borkínálaton is módosítani kellett, amihez partnerre találtak a Balatoni Borgalériában.

Az új filozófiát bemutató Tompa Imre - alias Tompadoctor - úgy vélte, hogy óriási potenciál van a magyar gasztronómiában. Bár vannak változások, még ma is kevés az élményt adó étterem, az olyan hely, ahová visszajön a vendég azért, mert olyan ízeket kap, amilyeneket máshol nem. Az Eszenciából ilyen helyet szeretnének csinálni, mondta. Ehhez el kell felejteni mindent, amit régen balatoni gasztronómiának neveztek. Igaz, nem egyszerű csúcséttermet üzemeltetni, mivel itt a tóparton is, mint Magyarországon mindenhol, örök probléma a jó minőségű és friss alapanyag napi beszerzése, ami a jó konyha alfája és omegája.

Mindenképp terroir-gasztronómiában kell gondolkodni, ahogy az igényes borászok is a tájat, a talajt, a klímát és a kulturális tradíciót magába olvasztó egyedi, máshol fel nem lelhető borokban, terroir-borokban gondolkodnak. Helyi alapanyagokból kell a nemzetközi gasztronómia tudásbázisán és innovációs készségével magyar konyhát csinálni, és példátlan, egyedi, sehol máshol nem létező ízeket kell létrehozni.

A borokkal kapcsolatos elképzelésekről szóló Bende Richárd, a Balatoni Borgaléria vezetője úgy vélte, hogy a balatoni bor a régió tizenkéthónapos terméke. Valami olyan, ami természetes velejárója kell, hogy legyen a balatoni létnek. Ezért fontos, hogy a balatoni éttermekben minél nagyobb arányban csak itt készült italokat szolgáljanak fel a tájidegen borok helyett.

Az újságírók a vacsora előtt az étterem új séfjéről Ruga Endréről csak száraz tényeket ismerhettek meg. A tanulmányait a Gundel Károly Vendéglátóipari Iskolában végezte, korábban a budai Vár: a Speiz helyettes konyhafőnöke volt, dolgozott a Cafe Miro Grandében, a Király Étteremben és a Danubius Hotel Arénában, ösztöndíjas volt Nancyban a Le Grenier a sel-ben. A lényeg persze a bemutatkozó ételsor volt, amiben a házi tepertős pogácsát Ecetes hagymában marinált sült ponty követte, majd "Jókai kedvence", egy tejfeles bab krémleves kolbászos, füstölt húsos derelyével, aztán a Vargányával töltött jércemell almás burgonyapürével és libamájkrémmel, végén a Csokoládé trilógia és a sajt, a St. Marcellin. Az ételek mellé a Laposa, a Figula, a Kreinbacher és a Söptei pince valamint Légli Géza balatoni borai: Juhfark-Olaszrizling cuvée, Chardonnay, Furmint, Cabernet Franc és végül egy töppedt szőlőből készített Szürkebarát. Az ételek és a borok külön-külön is, együtt meg különösen hozták az ígért minőséget.


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.