Virágzó kiskertek a betondzsungelben

Paprika, paradicsom és bazsalikom a panelházak árnyékában. Budapest után vidéken is egyre több településen hoznak létre közösségi kerteket. Hogyan lehet elhanyagolt földterületekből virágzó kiskerteket teremteni, és miként kovácsolódhat össze egy közösség palántanevelés közben?

A közösségi kertek létrehozása az elmúlt négy-öt évben egyfajta „mozgalomszerűséggé” vált - állapította meg Rosta Gábor, a Városi Kertek elnöke a közrádió Napközben című pénteki műsorában. Az ilyen kertek egyik nagyon fontos eleme ugyanis, hogy egy helyi közösség jön létre, teljesen különböző társadalmi háttérrel, amit a szervezőerő tart össze - tette hozzá Kertész Mónika, a Kortárs Építészeti Központ kurátora, a Közösségi Kertek program vezetője.

A Városi Kertek önkormányzatokkal működik együtt abban, hogy önkormányzati területen és pénzből jöjjenek létre közösségi kertek. Az egyesület a szervezésben, a jogi ügyekben és a közösségépítésben is segít, továbbá oktatóprogramokat is tart, tulajdonképpen egyfajta szolgáltatást nyújt. Vannak azonban teljesen más kertkísérletek is, de a tervezettség minden esetben alapkövetelmény - állapította meg Rosta Gábor.

A területhasználat a föld tulajdonosától függ. Ha egy kerületi önkormányzat birtokolja, akkor megszabhatja, hogy csak az adott kerület lakosai termelhetnek rajta. Vannak ugyanakkor olyan magántulajdonosok is, akik nem élnek korlátozással ezzel kapcsolatban. Alapvetően akkor működnek jól a kertek, ha helyben laknak a gondozók, és nem kell utazniuk emiatt- fejtette ki a Kortárs Építészeti Központ kurátora.

Tőkeigény

A közösségi kertek létrehozásához nem elég csak egy üres terület, szükség van kerítéskészítésre, földcserére, ágyásépítésre, vízrendszer-telepítésre. Mindez „alsó hangon” bruttó 8 millió forintba kerül, egy ezer négyzetméteres kertbe pedig körülbelül 20-30 család fér be, afölött már nehéz a közösségépítés - magyarázta Rosta Gábor. Kertész Mónika szerint az összeg nagyban függ az adott terület infrastrukturális fejlettségétől, pályázati pénzt viszont ilyen projektekre nem lehet igényelni Budapesten - fűzte hozzá Kertész Mónika.

Életkor szempontjából abszolút vegyes a kép, bárki művelhet közösségi kertet, és még csak nem is kell, hogy értsen a kertészkedéshez, bár nem árt egy alapszintű tudás elsajátítása - hívta fel a figyelmet Rosta Gábor. Fontos ugyanakkor a megfelelő védelem, ezért a kerítés nélkülözhetetlen, így a kemény munka nem vész kárba a tolvajok miatt - hangsúlyozta. Ennek köszönhetően kialakul egy jó szomszédsági viszony is, hisz még azok is figyelnek a kertre, akik nem vesznek részt a művelésben, és figyelmeztetnek, ha baj van. Nem jellemző egyébként a lopás - emelte ki Kertész Mónika.

Az ízletes termés és a közösségformáló erőn felül a kertek a városi térhasználatban is nagyon jó alternatívának bizonyulnak, mint programlehetőség; ezt a fajta innovációt ízlelgeti már a kortársépítészet és városfejlesztés is - mutatott rá.

Ha valaki részt venne egy közösségi kert projektben, a www.varosikertek.hu és a www.kozossegikertek.hu oldalon további hasznos információkat talál.

 


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.