Így védenék meg a magyar fröccsöt

Ki kell dolgozni a palackozott fröccs szakmai szabályait, hogy a visszaéléseket meg lehessen előzni, a fogyasztók bizalmát pedig meg lehessen őrizni – jelentette ki az agrárszektor.hu-nak a Földművelésügyi Minisztérium (FM).

Miközben januártól - a piaci feltételek javítására hivatkozva - nullára csökkentették a palackozott fröccsök jövedéki adóját, a jövedéki törvény e termékekkel kapcsolatban az FM szerint semmilyen szakmai szabályt nem fogalmazott meg. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az adómódosítást azzal indokolja, hogy a „szőlőbor és a szódavíz keverékeinek különböző forgalmazási megoldásai” azonos adózási megítélés alá essenek. Továbbra sem világos azonban, hogy a tervezett változtatásokról és egy új szabályozási rendszer kialakításáról a borágazat szereplőivel tavaly miért nem egyeztettek. Semmilyen szakmai szabályt nem fogalmaz meg a jövedéki törvény a palackozott fröccsökkel kapcsolatban, illetve nem tartalmazza az ilyen termékek előállítására, ellenőrzésére és forgalomba hozatalára vonatkozó szabályokat sem – nyilatkozta az agrárszektor.hu-nak a Földművelésügyi Minisztérium.

Mint ismert, a palackozott fröccsök 98,7 forintos eddigi literenkénti jövedéki adóját a kormány javaslatára januártól nullára csökkentette a parlament, de az ágazati szereplők szerint ma hiányzik az a jogszabályi környezet, amely a hirtelen napirendre vett adócsökkentést biztonságosan megalapozhatta volna. A Földművelésügyi Minisztérium célja az, hogy a fröccs fogyasztókban kialakított jó hírnevét minél teljesebben megőrizze - hangsúlyozta az agrárszektor.hu-nak a minisztérium.

A fogyasztók bizalmának megőrzése és az esetleges visszaélések elkerülése érdekében a palackozott fröccs szakmai szabályait ki kell dolgozni – tették hozzá. A tárca tájékoztatása szerint a szabályozás tartalmáról, illetve a jövedéki előírások és a jelenleg hatályos végrehajtási rendeletek viszonyáról a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és az ágazati szereplőket tömörítő Hegyközségek Nemzeti Tanácsa bevonásával megkezdődtek az egyeztetések. A tavaly februártól hatályos Európai Uniós szabályokból az derül ki, hogy a palackozott fröccsök szakmai szempontból az ízesített boralapú koktélok kategóriájába sorolhatók leginkább, ha a végtermékek borhányada eléri az 50 százalékot. (A hazai jövedéki törvény tavaly elfogadott módosítása is ezt a minimális mértéket állapítja meg a palackozott fröccsök számára). Az ízesített borok előállítására vonatkozó tagállami végrehajtási rendelkezéseket 2015 első félévében tervezi kidolgozni a tárca – tudtuk meg.

Mint az agrárszektor.hu beszámolt róla, a borgazdasági szereplők többsége támogatja a palackozott fröccs hazai elterjesztését, de a mai szabályozatlan viszonyok között minőségromlástól, visszaélésektől, végső soron pedig a hungarikumnak tekintett fröccs lejáratódásától tart. Ágazati szakértők furcsállják, hogy a jövedéki szabályozásért felelős Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) tavaly miért nem folytatott előzetes egyeztetéseket az adócsökkentésről, illetve az azzal kapcsolatba felmerülő, további jogszabályi változtatásokról.

A cél az volt, hogy a szőlőbor és a szódavíz keverékének különböző forgalmazási megoldásai azonos adózási megítélés alá essenek – indokolta az adózási változtatást az agrárszektor.hu-nak az NGM. A tárca szerint ezért volt szükség a módosításra, amely a palackozott fröccsöknél javítja a piaci feltételeket, mivel e termékek jövedéki szabályozását a szőlőboréhoz közelíti. A palackozott fröccsök után az újévtől már nem kell jövedéki adót fizetni, így e termékek adózási szempontból a vendéglátásban kimért fröccsökkel azonos adózási helyzetbe kerültek, amelyeket eddig sem sújtott a literenként 98,7 forintos jövedéki adó - közölte az NGM.

Forrás: Agrarszektor.hu


Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.
Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot!

Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot! 

A Tej Terméktanács országos marketingkampányt indított a hazai előállítású trappista sajt fogyasztásának ösztönzésére.
Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.