Így védenék meg a magyar fröccsöt

Ki kell dolgozni a palackozott fröccs szakmai szabályait, hogy a visszaéléseket meg lehessen előzni, a fogyasztók bizalmát pedig meg lehessen őrizni – jelentette ki az agrárszektor.hu-nak a Földművelésügyi Minisztérium (FM).

Miközben januártól - a piaci feltételek javítására hivatkozva - nullára csökkentették a palackozott fröccsök jövedéki adóját, a jövedéki törvény e termékekkel kapcsolatban az FM szerint semmilyen szakmai szabályt nem fogalmazott meg. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az adómódosítást azzal indokolja, hogy a „szőlőbor és a szódavíz keverékeinek különböző forgalmazási megoldásai” azonos adózási megítélés alá essenek. Továbbra sem világos azonban, hogy a tervezett változtatásokról és egy új szabályozási rendszer kialakításáról a borágazat szereplőivel tavaly miért nem egyeztettek. Semmilyen szakmai szabályt nem fogalmaz meg a jövedéki törvény a palackozott fröccsökkel kapcsolatban, illetve nem tartalmazza az ilyen termékek előállítására, ellenőrzésére és forgalomba hozatalára vonatkozó szabályokat sem – nyilatkozta az agrárszektor.hu-nak a Földművelésügyi Minisztérium.

Mint ismert, a palackozott fröccsök 98,7 forintos eddigi literenkénti jövedéki adóját a kormány javaslatára januártól nullára csökkentette a parlament, de az ágazati szereplők szerint ma hiányzik az a jogszabályi környezet, amely a hirtelen napirendre vett adócsökkentést biztonságosan megalapozhatta volna. A Földművelésügyi Minisztérium célja az, hogy a fröccs fogyasztókban kialakított jó hírnevét minél teljesebben megőrizze - hangsúlyozta az agrárszektor.hu-nak a minisztérium.

A fogyasztók bizalmának megőrzése és az esetleges visszaélések elkerülése érdekében a palackozott fröccs szakmai szabályait ki kell dolgozni – tették hozzá. A tárca tájékoztatása szerint a szabályozás tartalmáról, illetve a jövedéki előírások és a jelenleg hatályos végrehajtási rendeletek viszonyáról a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és az ágazati szereplőket tömörítő Hegyközségek Nemzeti Tanácsa bevonásával megkezdődtek az egyeztetések. A tavaly februártól hatályos Európai Uniós szabályokból az derül ki, hogy a palackozott fröccsök szakmai szempontból az ízesített boralapú koktélok kategóriájába sorolhatók leginkább, ha a végtermékek borhányada eléri az 50 százalékot. (A hazai jövedéki törvény tavaly elfogadott módosítása is ezt a minimális mértéket állapítja meg a palackozott fröccsök számára). Az ízesített borok előállítására vonatkozó tagállami végrehajtási rendelkezéseket 2015 első félévében tervezi kidolgozni a tárca – tudtuk meg.

Mint az agrárszektor.hu beszámolt róla, a borgazdasági szereplők többsége támogatja a palackozott fröccs hazai elterjesztését, de a mai szabályozatlan viszonyok között minőségromlástól, visszaélésektől, végső soron pedig a hungarikumnak tekintett fröccs lejáratódásától tart. Ágazati szakértők furcsállják, hogy a jövedéki szabályozásért felelős Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) tavaly miért nem folytatott előzetes egyeztetéseket az adócsökkentésről, illetve az azzal kapcsolatba felmerülő, további jogszabályi változtatásokról.

A cél az volt, hogy a szőlőbor és a szódavíz keverékének különböző forgalmazási megoldásai azonos adózási megítélés alá essenek – indokolta az adózási változtatást az agrárszektor.hu-nak az NGM. A tárca szerint ezért volt szükség a módosításra, amely a palackozott fröccsöknél javítja a piaci feltételeket, mivel e termékek jövedéki szabályozását a szőlőboréhoz közelíti. A palackozott fröccsök után az újévtől már nem kell jövedéki adót fizetni, így e termékek adózási szempontból a vendéglátásban kimért fröccsökkel azonos adózási helyzetbe kerültek, amelyeket eddig sem sújtott a literenként 98,7 forintos jövedéki adó - közölte az NGM.

Forrás: Agrarszektor.hu


Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.