Illés Zoltán: A kadarka újra a főváros szimbóluma lehet

A budai vörösbor nemcsak régen volt legendás hírű, de a Kadarka újra a főváros szimbóluma lehet, a gasztro-kultúra továbbfejlesztésének eszközévé válhat - hangoztatta Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) környezetügyért felelős államtitkára pénteken Budapesten, a Jókai-kertben.

Az államtitkár a Budapesti Városvédő Egyesület, a Duna-Ipoly Nemzeti Park és a Kadarka Kör közös rendezvényén beszélt, ahol a Jókai-kertben - ez most természetvédelmi terület - ünnepélyes keretek között elültették, az itt kialakított történelmi szőlőtábla első gyökeres kadarka-oltványait. Ezzel kívánták jelezni az esemény szervezői, hogy a fővárosban a budai hegyekben, ahol az lehetséges ismét szeretnék meghonosítani a szőlő-, azaz a kadarkatermelést. - adta hírül az MTI.
Lenkovics Barnabás - alkotmánybíró - a Kadarka Kör kadarnagya, az eseményen megjelenteket üdvözölve arról beszélt, hogy a kadarka a magyar történelem része, kicsit a magyarság metaforája is. Ezért szeretnék, ha Jókai Mór szőlőskertje újra éledne. Majd ezt a példát követve Óbudától Budafokig - ahol ez még lehetséges - újra művelnék a kialakítandó budai szőlőültetvényeket.
Buza Péter, a Kadarka Kör főkadarnagya, kultúrhistorikus az MTI-nek elmondta: a híres budai vörös bor - a Budai Vörös - alapbora kadarka volt. Most a Jókai-kertben 0,2 hektáron kívánják ezt a szőlő fajtát ismét telepíteni.
Ez az ültetvény várhatóan 3-4 év múlva fordul majd termőre. A számítások szerint a termése 2.000-2.500 0,375 literes palack megtöltésére lesz elegendő. A múlt század közepém a magyar kék szőlő termés 60 százaléka még kadarka volt. Most 5-10 százaléka. De ez a mennyiség emelkedik - tette hozzá. A magyar szőlőtermés mintegy 25 százaléka kék szőlő. (MTI)


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.