Az államtitkár a Budapesti Városvédő Egyesület, a Duna-Ipoly Nemzeti Park és a Kadarka Kör közös rendezvényén beszélt, ahol a Jókai-kertben - ez most természetvédelmi terület - ünnepélyes keretek között elültették, az itt kialakított történelmi szőlőtábla első gyökeres kadarka-oltványait. Ezzel kívánták jelezni az esemény szervezői, hogy a fővárosban a budai hegyekben, ahol az lehetséges ismét szeretnék meghonosítani a szőlő-, azaz a kadarkatermelést. - adta hírül az MTI.
Lenkovics Barnabás - alkotmánybíró - a Kadarka Kör kadarnagya, az eseményen megjelenteket üdvözölve arról beszélt, hogy a kadarka a magyar történelem része, kicsit a magyarság metaforája is. Ezért szeretnék, ha Jókai Mór szőlőskertje újra éledne. Majd ezt a példát követve Óbudától Budafokig - ahol ez még lehetséges - újra művelnék a kialakítandó budai szőlőültetvényeket.
Buza Péter, a Kadarka Kör főkadarnagya, kultúrhistorikus az MTI-nek elmondta: a híres budai vörös bor - a Budai Vörös - alapbora kadarka volt. Most a Jókai-kertben 0,2 hektáron kívánják ezt a szőlő fajtát ismét telepíteni.
Ez az ültetvény várhatóan 3-4 év múlva fordul majd termőre. A számítások szerint a termése 2.000-2.500 0,375 literes palack megtöltésére lesz elegendő. A múlt század közepém a magyar kék szőlő termés 60 százaléka még kadarka volt. Most 5-10 százaléka. De ez a mennyiség emelkedik - tette hozzá. A magyar szőlőtermés mintegy 25 százaléka kék szőlő. (MTI)
Illés Zoltán: A kadarka újra a főváros szimbóluma lehet
A budai vörösbor nemcsak régen volt legendás hírű, de a Kadarka újra a főváros szimbóluma lehet, a gasztro-kultúra továbbfejlesztésének eszközévé válhat - hangoztatta Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) környezetügyért felelős államtitkára pénteken Budapesten, a Jókai-kertben.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás
A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban
Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak
Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely
A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj
A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja
Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán
A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?
A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?
Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban
Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.
Interjú
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket
Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.