Az államtitkár a Budapesti Városvédő Egyesület, a Duna-Ipoly Nemzeti Park és a Kadarka Kör közös rendezvényén beszélt, ahol a Jókai-kertben - ez most természetvédelmi terület - ünnepélyes keretek között elültették, az itt kialakított történelmi szőlőtábla első gyökeres kadarka-oltványait. Ezzel kívánták jelezni az esemény szervezői, hogy a fővárosban a budai hegyekben, ahol az lehetséges ismét szeretnék meghonosítani a szőlő-, azaz a kadarkatermelést. - adta hírül az MTI.
Lenkovics Barnabás - alkotmánybíró - a Kadarka Kör kadarnagya, az eseményen megjelenteket üdvözölve arról beszélt, hogy a kadarka a magyar történelem része, kicsit a magyarság metaforája is. Ezért szeretnék, ha Jókai Mór szőlőskertje újra éledne. Majd ezt a példát követve Óbudától Budafokig - ahol ez még lehetséges - újra művelnék a kialakítandó budai szőlőültetvényeket.
Buza Péter, a Kadarka Kör főkadarnagya, kultúrhistorikus az MTI-nek elmondta: a híres budai vörös bor - a Budai Vörös - alapbora kadarka volt. Most a Jókai-kertben 0,2 hektáron kívánják ezt a szőlő fajtát ismét telepíteni.
Ez az ültetvény várhatóan 3-4 év múlva fordul majd termőre. A számítások szerint a termése 2.000-2.500 0,375 literes palack megtöltésére lesz elegendő. A múlt század közepém a magyar kék szőlő termés 60 százaléka még kadarka volt. Most 5-10 százaléka. De ez a mennyiség emelkedik - tette hozzá. A magyar szőlőtermés mintegy 25 százaléka kék szőlő. (MTI)
Illés Zoltán: A kadarka újra a főváros szimbóluma lehet
A budai vörösbor nemcsak régen volt legendás hírű, de a Kadarka újra a főváros szimbóluma lehet, a gasztro-kultúra továbbfejlesztésének eszközévé válhat - hangoztatta Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) környezetügyért felelős államtitkára pénteken Budapesten, a Jókai-kertben.

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert
A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester
A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar
A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.

Új trendek a gin piacon
A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás
Tippek a séftől.

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon
Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.

Furmintok csatája Franciaországban
A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.

Bajban a hazai sörfőzdék
A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.

Fesztiválozik a MOHU új automatája
A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja
Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.
Interjú

Nagybor vagy semmi
A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.