Illés Zoltán: A kadarka újra a főváros szimbóluma lehet

A budai vörösbor nemcsak régen volt legendás hírű, de a Kadarka újra a főváros szimbóluma lehet, a gasztro-kultúra továbbfejlesztésének eszközévé válhat - hangoztatta Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) környezetügyért felelős államtitkára pénteken Budapesten, a Jókai-kertben.

Az államtitkár a Budapesti Városvédő Egyesület, a Duna-Ipoly Nemzeti Park és a Kadarka Kör közös rendezvényén beszélt, ahol a Jókai-kertben - ez most természetvédelmi terület - ünnepélyes keretek között elültették, az itt kialakított történelmi szőlőtábla első gyökeres kadarka-oltványait. Ezzel kívánták jelezni az esemény szervezői, hogy a fővárosban a budai hegyekben, ahol az lehetséges ismét szeretnék meghonosítani a szőlő-, azaz a kadarkatermelést. - adta hírül az MTI.
Lenkovics Barnabás - alkotmánybíró - a Kadarka Kör kadarnagya, az eseményen megjelenteket üdvözölve arról beszélt, hogy a kadarka a magyar történelem része, kicsit a magyarság metaforája is. Ezért szeretnék, ha Jókai Mór szőlőskertje újra éledne. Majd ezt a példát követve Óbudától Budafokig - ahol ez még lehetséges - újra művelnék a kialakítandó budai szőlőültetvényeket.
Buza Péter, a Kadarka Kör főkadarnagya, kultúrhistorikus az MTI-nek elmondta: a híres budai vörös bor - a Budai Vörös - alapbora kadarka volt. Most a Jókai-kertben 0,2 hektáron kívánják ezt a szőlő fajtát ismét telepíteni.
Ez az ültetvény várhatóan 3-4 év múlva fordul majd termőre. A számítások szerint a termése 2.000-2.500 0,375 literes palack megtöltésére lesz elegendő. A múlt század közepém a magyar kék szőlő termés 60 százaléka még kadarka volt. Most 5-10 százaléka. De ez a mennyiség emelkedik - tette hozzá. A magyar szőlőtermés mintegy 25 százaléka kék szőlő. (MTI)


Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer  kijelentése kiverte a biztosítékot

Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer kijelentése kiverte a biztosítékot 

A borásztársadalom nem nézi jó szemmel az alkoholmentességre buzdító kampányt – szerintük ezzel a hazai borkultúra hitelessége is sérül.
Időutazás a Folly Arborétumban

Időutazás a Folly Arborétumban 

A badacsonyörsi arborétum a nyári hónapokban is ideális úti cél.
Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista

Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista 

Június 16-án, hétfőn este rendezték a hazai gasztronómiai élet legrangosabb eseményét, a Dining Guide Év Étterme Gálát.
Hétvégén Somlói Borgála

Hétvégén Somlói Borgála 

Borkultúra, hagyomány és élmény egyetlen hétvégén.
Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak

Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak 

Közös célért – 6 millió forint adomány gyűlt össze.
Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben 

Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.
Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség

Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség 

Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány minden segítséget megad, mondta a miniszter egy csütörtöki balatoni nyitóeseményen.
Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től 

A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.
Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk 

Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.
Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja 

Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.