Íme az Év Borásza cím jelöltjei

A Magyar Bor Akadémia úgy döntött, hogy idén szélesíti azok körét, akik leadhatják jelölésüket arra vonatkozóan, hogy ki legyen az Év Bortermelője 2011-ben. Az elmúlt években kifejezetten a borász szakemberek, szakmabeliek, étteremvezetők, chefek, sommelier-k véleménye számított, tavaly azonban jelentősen szélesedett a kör: a legismertebb borszakmai magazinok 100-100 előfizetője is leadhatta voksát. Idén a borkedvelők, borfogyasztók egy jelentős része is jelölhetett, de a lehetőség bárki számára adott volt: elég volt a Budavári Borfesztivál közösségi oldalához csatlakozni, és már küldhettük is a jelölésünket. Idén összesen közel ezren adták le jelölésüket.

Túl nagy meglepetés nem érte az Akadémiát, miután az 5 legtöbb jelölést kapott borász közül 4 már tavaly is bemutatkozhatott. A tavalyi nyertes, Légli Ottó helyett pedig egy nagyszerű szekszárdi borász jutott a döntőbe. Úgy tűnik, újabban Szekszárd a legkedveltebb borvidékünk. De lássuk a névsort ABC sorrendben:

Áts Károly, tősgyökeres Tokaj-hegyaljai. Kedves megjelenésének, göndör fürtjeinek köszönhetően mindenki tudja, kiről van szó. A borkészítés mesterségét édesapjától tanulta. Mi sem bizonyítja jobban rátermettségét, elismertségét, mint hogy a Royal Tokaji Borászat róla, mint főborászról nevezte el egyik termékét (Áts Cuvée). Idén második alkalommal került be az 5 legjobb közé.

Dúzsi Tamás, a Szekszárdon tevékenykedő koronázatlan rosékirályunk szintén második alaklommal került a döntőbe. Közvetlen, mosolygós, rendkívül elhivatott és mindemellett nagyszerű ember. Borai a világon mindenhol megállnák a helyüket, egyszerűen így kell csinálni. Ahogy ő is mondja: a titok az, hogy nincs titok.

Heimann Zoltán az új versenyző. Számára ismeretlen még az élmény, milyen ott állni az öt legjobb között, várni, hogy talán idén sikerül. Családjában már a 10. generáció foglalkozik Szekszárdon borkészítéssel, szőlőműveléssel. A tradíció, a gyökerek, és az élet szeretete zsigereikben él. Idén ő kapta a Németországban alapított „Év Európai Borszakértője” díjat.

Gálné Dignisz Éva a Kunsági borvidék és Magyarország első és eddig egyetlen hölgy jelöltje. Már harmadik alakommal került az öt legjobb közé. Talán idén úgy határoznak az Akadémia tagjai, hogy egy kedves, őszinte mosolyú hölgyet tüntetnének ki figyelmükkel. Éva kitartó és alapos. Folyamatos minőséggel, újdonságokkal, szeretettel készült borokkal kápráztatja el rajongóit egész évben.

Vida Péter a maga különleges titokzatosságával várja vendégeit szekszárdi pincéjében. Borait nem lehet egyszerűen lenyelni, nem lehet csak úgy továbblépni rajtuk. Minden egyes korty gondolkodásra, elmélkedésre ösztönöz. A borász senkit nem enged haza felejthetetlen élmények és szellemi útravaló nélkül. Sokan szurkolnak azért, hogy az idén negyedik alakommal jelölt borász végre megkapja a legnagyobb szakmai elismerést.

A jelölt borászok a már hagyományosnak számító „Borest a Bor Akadémián” rendezvényen mutatkoznak be boraikkal november 18-án a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban. A boresten szabad borkóstolás, ízes, magyaros hideg falatkák, sajtok várják az érdeklődőket. A rendezvényre a www.magyarborakademia.hu oldalon lehet regisztrálni.

A megmérettetés második fordulójában a Magyar Bor Akadémia tagjai döntik el szavazással, hogy az öt jelölt közül ki legyen 2011. Év Bortermelője. A sajtótájékoztatóval egybekötött eredményhirdetésre december 2-án kerül sor.


Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer  kijelentése kiverte a biztosítékot

Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer kijelentése kiverte a biztosítékot 

A borásztársadalom nem nézi jó szemmel az alkoholmentességre buzdító kampányt – szerintük ezzel a hazai borkultúra hitelessége is sérül.
Időutazás a Folly Arborétumban

Időutazás a Folly Arborétumban 

A badacsonyörsi arborétum a nyári hónapokban is ideális úti cél.
Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista

Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista 

Június 16-án, hétfőn este rendezték a hazai gasztronómiai élet legrangosabb eseményét, a Dining Guide Év Étterme Gálát.
Hétvégén Somlói Borgála

Hétvégén Somlói Borgála 

Borkultúra, hagyomány és élmény egyetlen hétvégén.
Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak

Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak 

Közös célért – 6 millió forint adomány gyűlt össze.
Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben 

Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.
Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség

Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség 

Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány minden segítséget megad, mondta a miniszter egy csütörtöki balatoni nyitóeseményen.
Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től 

A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.
Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk 

Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.
Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja 

Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.