Itt vannak a krízishelyzetben is helytálló felelős vendéglátóhelyek

A Felelős Gasztrohős Alapítvány a Netpincér támogatásával február elején elindította a Gasztrohős és Netpincér Díj 2021 - Felelősen a krízishelyzetben versenyét. A díjjal olyan vendéglátóhelyeket jutalmaznak, amelyek a nehéz helyzet ellenére is környezetileg, társadalmilag felelős megoldásokkal, kreatív ötletekkel vészelik át ezt az időszakot. Március 1. és 14. között a  jelentkezők közül a vendégek is kiválaszthatják kedvencüket, dönthetnek, ki legyen a közönségszavazás nyertese.

A díjra több mint 50 nevezés érkezett, számtalan jobbnál-jobb ötletettel, az ország minden szegletéből. “Megtisztelő és örömteli, hogy a Gasztrohős és a NetPincér díjának zsűritagja lehetek - csupa általam nagyra becsült szakember és barát oldalán, akikkel közösen választottuk ki a leginnovatívabb kulináris kezdeményezéseket. Inspiráló volt látni, milyen sokan vannak, akiket ez a mindannyiunkat megviselő pandémia arra sarkall, hogy kreatív, és a közösséget szolgáló innovációkkal keltsék új életre az éttermüket ”- mondta Steiner Kristóf, a zsűri egyik tagja.

Losits Gábor, a Piqniq Budapest társalapítója is élvezte a zsűrizést, döntését alapos kutatómunka előzte meg, számára is felemelő volt, hogy ennyi remek kezdeményést indítottak a hazai éttermek, kávézók. “Hosszú
út áll előttünk, hogy lépésről lépésre, magasabb szintre lépjünk a környezetvédelem, az innováció és a társadalmi felelősségvállalás területén, de nagyon sokan elkezdték a tudatos munkát" - mondta.

A jelentkezők közül a zsűri egy Szakmai nyertest, egy Zsűri különdíjast és a Top10, közönségdíjra
esélyest választotta ki. “Az elbírálás szempontjai a környezetvédelem mellett a társadalmi felelősségvállalás, és az innovatív, kreatív megküzdési stratégiák alkalmazása volt. Mindannyiunk nevében mondhatom, nem volt egyszerű dolga a zsűrinek, öröm volt olvasni a jelentkezési lapokat.”- mondta el Varga Judit, a Felelős Gasztrohős Alapítvány igazgatója, a zsűri elnöke.

“A nevezések szinte mindegyike előremutató és kreatív megoldásokkal tett azért, hogy vendéglátóhelye ne csak rentábilis, hanem mindannyiunk számára példaértékű és előremutató legyen. Szívem szerint mindenkinek járna a pont, aki elindult ezen az úton. Végül a pontozás során számomra a kiemelten fontos szempontok között volt a társadalmi felelősségvállalás és a szociális szempontból is felelős koncepciók értékelése, melyek hűen tükrözik azt, hogy egy ilyen embert próbáló időszakban is mekkora ereje és értéke van a közösségnek,
az emberi kapcsolatoknak és összetartásnak. Az erre irányuló lépésekhez pedig a legkevesebb financiális eszköz szükséges, hiszen egy, a gondolatiságot támogató koncepció mellett akár egy kis pékség, akár egy megüresedett tér is képes új élettel és új lehetőségekkel felemelni mindennapjait. Jó érzés ezeket látni, és persze ha tehetjük, vegyük igénybe szolgáltatásaikat, ezzel támogatva őket a kihívásokkal teli időszakukban.”
- tette hozzá Hering András a NoSalty főszerkesztője.

Támogatásunkat pedig most egy szavazattal is kifejezhetjük, így hozzásegítve az alábbi, top10-es
listára került éttermeket, kávézókat a több mint 800 000 Ft értékű nyereménycsomaghoz.

A szavazatokra számító vendéglátóhelyek:

Almalomb

Csillaghegyi Megálló

Jedermann Kávézó

KIOSK Budapest

KÖZÖS Kávézó és Konyha

MENZA

Reggeli

Szabad Bisztró

Szőlőskert Étterem

Vivina Café

Ráadásul a szervezők a szavazókra is gondoltak; az első 100 szavazót a RAKUN Dobozközösség garantált
ajándékkal jutalmazza, emellett pedig a GreenGo Budapest, a Felelős Gasztrohős, a Fajszi Paprika és a HVG Könyvek  által felajánlott nyereményeket rejtő kalapba is bekerül a nevük.

A közönségszavazás március 14-ig tart, az eredményeket pedig a március 18-án megrendezésre kerülő
online díjátadón tudhatják meg az érdeklődők. Az est házigazdája Fiala Borcsa lesz.


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.