Ízek, élmények és magyar borok várják a látogatókat Rádpusztán

Látványos turisztikai és idegenforgalmi központ megvalósult elemeit mutatták be július 31-én a Balatonlelle-Rádpuszta Csárda és Szabadidő Centrum kiemelt, dél-balatoni turisztikai központban, rövidebb nevén a Gasztro élménybirtokon.

A Balatonlelle és Balatonszemes közötti Rádpusztán családi vállalkozásban működtetett élménybirtokon egy lovas pálya és szabadtéri rendezvénytér, a Magyar Nemzeti Borok Pincéje, valamint egy több mint 300 férőhelyes rendezvényház épült meg az elmúlt két évben. A fejlesztés 656 millió forintból, 70 százalékos uniós támogatással készült el.

Gelencsér Attila (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő elmondta, hogy ezekre a beruházásokra azért van nagy szükség, mert Magyarország többet költ, mint amit megtermel, és olyan projektekre kell pályázati pénz adni, amelyek hozzák a pénzt és nem viszik.

Az eseményen több Balaton parti település polgármestere is megjelent, és Sitányi László, a Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezetője a velük való együttműködést vélte összetartó erőnek, mert mint mondta, az összefogásban amúgy nem vagyunk erősek. „Az együttműködés nem gyengíti, hanem erősíti a turizmust, nem egymás elől veszik el a vendégeket” – tette hozzá az ügyvezető.

Fekete Tamás, a Balatoni Regionális TDM Szövetség alelnöke is egyetértett abban, hogy a minőségi szolgáltatásokat a Balatonon csak összefogással lehet teljesíteni, ezért ők is minden segítséget megadnak ahhoz, hogy minél több vendég érkezzen a régióba.

Nosztalgiahajón is utazhatunk

Kollár József, a BAHART (Balatoni Hajózási Zrt) vezérigazgatója arról tájékoztatta a jelenlévőket, hogy szerződést kötöttek az élménybirtok tulajdonosával, így közös szolgáltatási csomaggal várják az érdeklődőket. Keddenként a vendégek Rádpusztáról kisvasúttal Lellére mennek, majd a Csongor nevű nosztalgiahajóval balatoni körutat tesznek. Negyedórás kisvonatozással ismét az élménybirtokra térnek vissza, ahol különböző rendezvények várják őket.

A tájékoztatón megtudtuk, hogy egy civil kezdeményezés – amely a BalaTown nevet viseli – fő célja a térség turisztikai vonzerejének növelése, és ez egy szigorú követelményrendszerrel párosul majd, ennek a kidolgozásán fáradoznak most. Tagjai közt van az élménybirtok tulajdonosa és több balatoni civil szervezet is.

A rádpusztai idegenforgalmi központ tulajdonosa, Fekete Zoltán többek között azt is elmondta, hogy a projekt során még forgalomba állítottak egy gumikerekes városnéző kisvonatot is, amely a környező települések között közlekedik a szezonban, és megkönnyíti az esős időben programot keresők utazását.

A fejlesztés munkahelyeket is teremtett Rádpusztán, és még többet is tehetnének, ha több pénzt rejtett volna az a program, amely az iskolás gyerekek lovas tanítását garantálta volna a testnevelési órák keretében. Mire a vállalkozó tulajdonos mindent megteremetett, hogy pályázni tudjon, már „kiürült a kassza”. A világszínvonalú lovarda a Magyar Lovas Turisztikai Közhasznú Szövetség rendszerében ötpatkós minősítést ért el.

22 hazai borvidék egy helyen

A támogatás részeként alakították át mintegy 80 millió forintból a Tihanyi apátság egykori, 180 éves pincéjét, amelyet borkóstolással egybekötve Urbán Ferenc pohárnok mutatott be. A hatalmas hordókban kialakított vitrinekben mutatják be a 22 hazai borvidéket és a legjellemzőbb borokat, a legnevesebb pincészetek különleges nedűit. Bortrezorokat is találunk a pincében, a visszatérő vendégek itt tarthatják boraikat.

Az épületet, az éttermet és a sportpályákat mozgáskorlátozottak is igénybe vehetik, az épület első emeletén a rajzpályázat nyerteseinek képeit állították ki.


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.