Ízek, élmények és magyar borok várják a látogatókat Rádpusztán

Látványos turisztikai és idegenforgalmi központ megvalósult elemeit mutatták be július 31-én a Balatonlelle-Rádpuszta Csárda és Szabadidő Centrum kiemelt, dél-balatoni turisztikai központban, rövidebb nevén a Gasztro élménybirtokon.

A Balatonlelle és Balatonszemes közötti Rádpusztán családi vállalkozásban működtetett élménybirtokon egy lovas pálya és szabadtéri rendezvénytér, a Magyar Nemzeti Borok Pincéje, valamint egy több mint 300 férőhelyes rendezvényház épült meg az elmúlt két évben. A fejlesztés 656 millió forintból, 70 százalékos uniós támogatással készült el.

Gelencsér Attila (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő elmondta, hogy ezekre a beruházásokra azért van nagy szükség, mert Magyarország többet költ, mint amit megtermel, és olyan projektekre kell pályázati pénz adni, amelyek hozzák a pénzt és nem viszik.

Az eseményen több Balaton parti település polgármestere is megjelent, és Sitányi László, a Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezetője a velük való együttműködést vélte összetartó erőnek, mert mint mondta, az összefogásban amúgy nem vagyunk erősek. „Az együttműködés nem gyengíti, hanem erősíti a turizmust, nem egymás elől veszik el a vendégeket” – tette hozzá az ügyvezető.

Fekete Tamás, a Balatoni Regionális TDM Szövetség alelnöke is egyetértett abban, hogy a minőségi szolgáltatásokat a Balatonon csak összefogással lehet teljesíteni, ezért ők is minden segítséget megadnak ahhoz, hogy minél több vendég érkezzen a régióba.

Nosztalgiahajón is utazhatunk

Kollár József, a BAHART (Balatoni Hajózási Zrt) vezérigazgatója arról tájékoztatta a jelenlévőket, hogy szerződést kötöttek az élménybirtok tulajdonosával, így közös szolgáltatási csomaggal várják az érdeklődőket. Keddenként a vendégek Rádpusztáról kisvasúttal Lellére mennek, majd a Csongor nevű nosztalgiahajóval balatoni körutat tesznek. Negyedórás kisvonatozással ismét az élménybirtokra térnek vissza, ahol különböző rendezvények várják őket.

A tájékoztatón megtudtuk, hogy egy civil kezdeményezés – amely a BalaTown nevet viseli – fő célja a térség turisztikai vonzerejének növelése, és ez egy szigorú követelményrendszerrel párosul majd, ennek a kidolgozásán fáradoznak most. Tagjai közt van az élménybirtok tulajdonosa és több balatoni civil szervezet is.

A rádpusztai idegenforgalmi központ tulajdonosa, Fekete Zoltán többek között azt is elmondta, hogy a projekt során még forgalomba állítottak egy gumikerekes városnéző kisvonatot is, amely a környező települések között közlekedik a szezonban, és megkönnyíti az esős időben programot keresők utazását.

A fejlesztés munkahelyeket is teremtett Rádpusztán, és még többet is tehetnének, ha több pénzt rejtett volna az a program, amely az iskolás gyerekek lovas tanítását garantálta volna a testnevelési órák keretében. Mire a vállalkozó tulajdonos mindent megteremetett, hogy pályázni tudjon, már „kiürült a kassza”. A világszínvonalú lovarda a Magyar Lovas Turisztikai Közhasznú Szövetség rendszerében ötpatkós minősítést ért el.

22 hazai borvidék egy helyen

A támogatás részeként alakították át mintegy 80 millió forintból a Tihanyi apátság egykori, 180 éves pincéjét, amelyet borkóstolással egybekötve Urbán Ferenc pohárnok mutatott be. A hatalmas hordókban kialakított vitrinekben mutatják be a 22 hazai borvidéket és a legjellemzőbb borokat, a legnevesebb pincészetek különleges nedűit. Bortrezorokat is találunk a pincében, a visszatérő vendégek itt tarthatják boraikat.

Az épületet, az éttermet és a sportpályákat mozgáskorlátozottak is igénybe vehetik, az épület első emeletén a rajzpályázat nyerteseinek képeit állították ki.


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.