Ízek, élmények és magyar borok várják a látogatókat Rádpusztán

Látványos turisztikai és idegenforgalmi központ megvalósult elemeit mutatták be július 31-én a Balatonlelle-Rádpuszta Csárda és Szabadidő Centrum kiemelt, dél-balatoni turisztikai központban, rövidebb nevén a Gasztro élménybirtokon.

A Balatonlelle és Balatonszemes közötti Rádpusztán családi vállalkozásban működtetett élménybirtokon egy lovas pálya és szabadtéri rendezvénytér, a Magyar Nemzeti Borok Pincéje, valamint egy több mint 300 férőhelyes rendezvényház épült meg az elmúlt két évben. A fejlesztés 656 millió forintból, 70 százalékos uniós támogatással készült el.

Gelencsér Attila (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő elmondta, hogy ezekre a beruházásokra azért van nagy szükség, mert Magyarország többet költ, mint amit megtermel, és olyan projektekre kell pályázati pénz adni, amelyek hozzák a pénzt és nem viszik.

Az eseményen több Balaton parti település polgármestere is megjelent, és Sitányi László, a Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezetője a velük való együttműködést vélte összetartó erőnek, mert mint mondta, az összefogásban amúgy nem vagyunk erősek. „Az együttműködés nem gyengíti, hanem erősíti a turizmust, nem egymás elől veszik el a vendégeket” – tette hozzá az ügyvezető.

Fekete Tamás, a Balatoni Regionális TDM Szövetség alelnöke is egyetértett abban, hogy a minőségi szolgáltatásokat a Balatonon csak összefogással lehet teljesíteni, ezért ők is minden segítséget megadnak ahhoz, hogy minél több vendég érkezzen a régióba.

Nosztalgiahajón is utazhatunk

Kollár József, a BAHART (Balatoni Hajózási Zrt) vezérigazgatója arról tájékoztatta a jelenlévőket, hogy szerződést kötöttek az élménybirtok tulajdonosával, így közös szolgáltatási csomaggal várják az érdeklődőket. Keddenként a vendégek Rádpusztáról kisvasúttal Lellére mennek, majd a Csongor nevű nosztalgiahajóval balatoni körutat tesznek. Negyedórás kisvonatozással ismét az élménybirtokra térnek vissza, ahol különböző rendezvények várják őket.

A tájékoztatón megtudtuk, hogy egy civil kezdeményezés – amely a BalaTown nevet viseli – fő célja a térség turisztikai vonzerejének növelése, és ez egy szigorú követelményrendszerrel párosul majd, ennek a kidolgozásán fáradoznak most. Tagjai közt van az élménybirtok tulajdonosa és több balatoni civil szervezet is.

A rádpusztai idegenforgalmi központ tulajdonosa, Fekete Zoltán többek között azt is elmondta, hogy a projekt során még forgalomba állítottak egy gumikerekes városnéző kisvonatot is, amely a környező települések között közlekedik a szezonban, és megkönnyíti az esős időben programot keresők utazását.

A fejlesztés munkahelyeket is teremtett Rádpusztán, és még többet is tehetnének, ha több pénzt rejtett volna az a program, amely az iskolás gyerekek lovas tanítását garantálta volna a testnevelési órák keretében. Mire a vállalkozó tulajdonos mindent megteremetett, hogy pályázni tudjon, már „kiürült a kassza”. A világszínvonalú lovarda a Magyar Lovas Turisztikai Közhasznú Szövetség rendszerében ötpatkós minősítést ért el.

22 hazai borvidék egy helyen

A támogatás részeként alakították át mintegy 80 millió forintból a Tihanyi apátság egykori, 180 éves pincéjét, amelyet borkóstolással egybekötve Urbán Ferenc pohárnok mutatott be. A hatalmas hordókban kialakított vitrinekben mutatják be a 22 hazai borvidéket és a legjellemzőbb borokat, a legnevesebb pincészetek különleges nedűit. Bortrezorokat is találunk a pincében, a visszatérő vendégek itt tarthatják boraikat.

Az épületet, az éttermet és a sportpályákat mozgáskorlátozottak is igénybe vehetik, az épület első emeletén a rajzpályázat nyerteseinek képeit állították ki.


Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.
Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás  

Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.
Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója 

Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.
A világ tíz legjobb kávézója

A világ tíz legjobb kávézója 

Egy ausztráliai kávézó került a dobogó tetejére. Az olaszok labdába sem rúgnak.
Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre

Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre 

Az 1000-2000 fő közötti települések italüzletei is pályázhatnak a 3 milliós támogatásra.
Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában

Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában 

Fényfestés, zene, borok és gasztroélmények a Miskolci Soho-ban.
Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.