Japán konyha, magyar bor: igazi nyerő páros

A magyar bor és a japán ételek nagyon jól működhetnek együtt – derült ki a 150 éves japán-magyar diplomáciai kapcsolatokat ünneplő „Hungarian Wine Grand Tasting Tokyo” eseményen, ahol a Bognár Pincészet Villányi válogatása nagy sikert aratott. A Tokióban megrendezett workshopokon többek között arra is fény derült Elizabeth Gabay Master of Wine segítségével, hogy milyen borokkal érdemes párosítani a jellegzetes japán ételeket.

A japán konyha sokszínű és izgalmas, sokszor szigorúan tradicionálisnak tűnik. Sok étel megtévesztően egyszerű, néha csak egy-két összetevőt tartalmaznak. Az ázsiai fogások kedvelőinek most összegyűjtöttük, hogy mik a legütősebb ízkombinációk, melyek garantáltan feldobják az esti vacsorát.

Sushi és sashimi

Semmi nem hasonlítható össze a frissen vágott, minőségi nyers hal ízével és érzésével. A sushi és a sashimi tiszta ízei hasonlóan tiszta és könnyed borízt igényelnek, így legjobb kiegészítőjük egy könnyű pezsgő vagy gyöngyözőbor lehet. Ha valaki ódzkodik a buborékoktól, tökéletes választás egy gyümölcsös irsai olivér.

Katsu és karaage

A katsu (a rántott hús japán megfelelője) és a karaage (japán frittírozott csirkefalatok) típusú ételek lágy és barátságos ízeit aromás és teltebb fehérborral, például chardonnay-vel ajánlott kiegészíteni. Kiváló lehet azonban egy könnyedebb, gyümölcsösebb vörösbor - például az aszalt szilvás aromával rendelkező Merlot - is melléjük.

Sunomono

A nagy népszerűségnek örvendő japán uborkasaláta összetevői (daikon retek, gyömbér, uborka) igazi frissítő és tisztító hatással rendelkeznek. Tökéletes választás melléjük egy ropogós savtartalmú, friss és citrusos olaszrizling vagy egy komplexebb zamatú, fehérvirágos-citrusos sauvignon blanc.

Japán levesek

A japán konyha kiemelt ételei közé soroljuk a leveseket, melyeket – eltérően az általunk megszokottól – sokszor az étkezés végén fogyasztanak. Az általunk legismertebb leves a miso leves, ami halalapléből

(dashi), valamint miso pasztából készül. A bor és az umami párosítása nem könnyű feladat, ám egy közepes testű, gyümölcshangsúlyos cabernet sauvignon-nal nem lőhetünk mellé.

Ha valakinek meghoztuk a kedvét a japán-magyar ízkombinációhoz, ajánljuk hozzá a „Hungarian Wine Grand Tasting Tokyo” eseményen is bemutatott borokat a Bognár Pincészettől.

Forrás: Store insider


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.