Japán konyha, magyar bor: igazi nyerő páros

A magyar bor és a japán ételek nagyon jól működhetnek együtt – derült ki a 150 éves japán-magyar diplomáciai kapcsolatokat ünneplő „Hungarian Wine Grand Tasting Tokyo” eseményen, ahol a Bognár Pincészet Villányi válogatása nagy sikert aratott. A Tokióban megrendezett workshopokon többek között arra is fény derült Elizabeth Gabay Master of Wine segítségével, hogy milyen borokkal érdemes párosítani a jellegzetes japán ételeket.

A japán konyha sokszínű és izgalmas, sokszor szigorúan tradicionálisnak tűnik. Sok étel megtévesztően egyszerű, néha csak egy-két összetevőt tartalmaznak. Az ázsiai fogások kedvelőinek most összegyűjtöttük, hogy mik a legütősebb ízkombinációk, melyek garantáltan feldobják az esti vacsorát.

Sushi és sashimi

Semmi nem hasonlítható össze a frissen vágott, minőségi nyers hal ízével és érzésével. A sushi és a sashimi tiszta ízei hasonlóan tiszta és könnyed borízt igényelnek, így legjobb kiegészítőjük egy könnyű pezsgő vagy gyöngyözőbor lehet. Ha valaki ódzkodik a buborékoktól, tökéletes választás egy gyümölcsös irsai olivér.

Katsu és karaage

A katsu (a rántott hús japán megfelelője) és a karaage (japán frittírozott csirkefalatok) típusú ételek lágy és barátságos ízeit aromás és teltebb fehérborral, például chardonnay-vel ajánlott kiegészíteni. Kiváló lehet azonban egy könnyedebb, gyümölcsösebb vörösbor - például az aszalt szilvás aromával rendelkező Merlot - is melléjük.

Sunomono

A nagy népszerűségnek örvendő japán uborkasaláta összetevői (daikon retek, gyömbér, uborka) igazi frissítő és tisztító hatással rendelkeznek. Tökéletes választás melléjük egy ropogós savtartalmú, friss és citrusos olaszrizling vagy egy komplexebb zamatú, fehérvirágos-citrusos sauvignon blanc.

Japán levesek

A japán konyha kiemelt ételei közé soroljuk a leveseket, melyeket – eltérően az általunk megszokottól – sokszor az étkezés végén fogyasztanak. Az általunk legismertebb leves a miso leves, ami halalapléből

(dashi), valamint miso pasztából készül. A bor és az umami párosítása nem könnyű feladat, ám egy közepes testű, gyümölcshangsúlyos cabernet sauvignon-nal nem lőhetünk mellé.

Ha valakinek meghoztuk a kedvét a japán-magyar ízkombinációhoz, ajánljuk hozzá a „Hungarian Wine Grand Tasting Tokyo” eseményen is bemutatott borokat a Bognár Pincészettől.

Forrás: Store insider


Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel

Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel 

Három magyar résztvevő a mikulovi Nemzetközi Borturizmus Konferencián.
Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére

Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére 

Az Etyeki Pezsgő hivatalosan eredetvédett státuszt kapott.
Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban

Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban 

Hagyományteremtő„Balaton Expo”-n jelent meg a régió kínálata a Balaton asztalán.
Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek

Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek 

Új névvel és telephelyen, kibővített termékportfólióval és nemzetközi terjeszkedéssel folytatja működését Magyarország vezető újrahasználati rendszere, a Cup Revolution.
Felvásárolták az albán Spar-hálózatot

Felvásárolták az albán Spar-hálózatot 

Koszovó legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, a Viva Fresh Store felvásárolta a Spar Albánia üzleteit a helyi Balfin befektetési csoporttól.
Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben

Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben 

Ki mondta, hogy a balatonfüredi borvidék kizárólag fehérborok készítéséhez kiváló terület?
Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás

Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás 

Az első tünetek kedden jelentkeztek a Levél településen található, 3000 egyedet számláló szarvasmarha-állományban.
Jön egy stílusos villásreggeli

Jön egy stílusos villásreggeli 

Stílusos Vidéki Villásreggeli Fesztivál és majális- egy igazán ragyogó program a gasztronómia és az utazás szerelmeseinek.
Megújult étlappal vár az etyeki birtok

Megújult étlappal vár az etyeki birtok 

Defend Márk séf és csapata tálalásában mutatják be a friss ötletekre és szezonális alapanyagokra épülő megújult étlapot.
Zenés-táncos estek a Gundelben

Zenés-táncos estek a Gundelben 

Hagyományélesztés modern köntösben: áprilistól zenés-táncos estek a Gundelben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.