Jelentés a konyhából

Egy budapesti szakács arról, honnan indult, miképp dolgozott különböző konyhákon a járvány előtti időkben, és milyen tervei vannak az elkövetkezendő időszakra. Bár ez egyetlen ember története, de akár lehetne többé is, mert esete nem egyedi, hanem manapság nagyon is általános.

Ez volt eddig. Zoli – nevezzük Zolinak – 16 éve dolgozik szakácsként a legkülönfélébb helyeken, és álmában nem gondolta volna, hogy most kénytelen otthon tölteni a nap 24 óráját. Melózott különböző éttermek konyháján - volt köztük csárda, üzemi konyha, fine dining hely, á la carte vendéglátás -, azt mondja, nem azért vándorolt egyik helyről a másikra, mert másutt jobb fizetést ajánlottak volna, hanem, ha megunta az adott munkát, szedte a sátorfáját és továbbállt. Általában mindig az adott séf határozta meg a feladatát, azt, hogy milyen munkafolyamatot végezzen – tőle függött. A konyhatechnológia nagyjából mindenütt hasonló volt, az is, hogy hol egy pincében, hol a vendégtér szintjén, hol mindkettőben dolgozott. Átlagban napi 12-14 órát melózott, 5 napot egy hét alatt. Mindenütt bejelentették ugyan a hatóságoknak, azonban az óraszám sehol sem stimmelt. Első kanyarban vagy a hidegkonyhára vagy a rosthoz került – rendszerint e helyek valamelyikéről ment másik konyhára tovább. A legutolsó helyére két éve jött – itt hamarosan konyhafőnöki pozíciót kapott –, innen került most otthonába, a négy fal közé.

Ez van most. Utolsó helyén „álommelóba” érkezett: 8 óra munka (...8 óra pihenés, 8 óra szórakozás), szabad hétvégék, szóval minden adott volt ahhoz, hogy békésebb életet éljen, mint a korábbi években. Csakhogy náluk is – akárcsak másutt – beütött a válság. Ugyan a vendéglátóhelyük később érezte meg a gondokat, mint azok a helyek, ahol gyakorlatilag a turistákra építenek, mert náluk a vendégkör a környező hivatalokból, irodákból, minisztériumok dolgozóiból állt. Azonban amikor beállt a nagy pangás – ez a kijárási korlátozás bevezetésével egy időben történt – azóta beállt a pangás. Próbálkoztak ugyan – ki nem? – ételkiszállítással, de mivel nem sikerült bekerülniük hamar egyik ételrendelő cég hatáskörébe sem, így a napi egy-két saját megrendelés még a hideg vízre valót sem fedezte – most bizonytalan ideig szünetelteti a hely működését a tulaj. Zoli pedig a családjával otthon tölti a napjait. Főz a szeretteire, ápolja a társasház rájuk eső részén a növényeket - zöldséget, gyümölcsöt nevel, füvet nyír.

Mi lesz ezután? Ha vége ennek az őrületnek, reméli, hogy visszatérhet oda, ahonnan eljött, addig is új munka után néz, mert valamiből meg kell élniük. Alternatív megoldásként elmegy jövő héttől raktárt pakolni – feltéve persze, ha felveszik, mert manapság elég kapós lett ez a lehetőség is. Ugyan van 1-2 hónapnyi anyagi tartaléka, de nem akarja felélni, mert nem tudja, mit hoz a jövő. Abban bízik, hogy a járvány tombolása alábbhagy, és ismét minden a helyére kerül.

Forrás: Turizmus Online


NGM: decemberben a magyar lakosság inkább külföldön vásárolt, mintsem itthon

NGM: decemberben a magyar lakosság inkább külföldön vásárolt, mintsem itthon 

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a kiskereskedelmi forgalom 2024-ben a megelőző évhez viszonyítva összességében 2,6 százalékkal növekedett.
Guinness-rekord: megsütötték Magyarország legtöbb szeletből álló Dobostortáját

Guinness-rekord: megsütötték Magyarország legtöbb szeletből álló Dobostortáját 

A kísérletre Dobos C. József cukrász halálának 100. évfordulójának tiszteletére került sor.
Nápolyi pizza a pesti Michelin-ajánlott olasz étteremtől

Nápolyi pizza a pesti Michelin-ajánlott olasz étteremtől 

Közös pizzázással támogatja a Virtuózok fiatal tehetségeit az Alelí Budapest étterem.
Végéhez közeledik a koreai influenszer budapesti gasztrotúrája

Végéhez közeledik a koreai influenszer budapesti gasztrotúrája 

A fináléban hat darab lángost fogyasztott el a korai mokpang influenszer.
Letisztult designnal Burger King-nyitás az Omszki-tónál

Letisztult designnal Burger King-nyitás az Omszki-tónál 

Budakalászon nyitotta meg 59. magyarországi egységét a gyorsétteremlánc.
Zöld lámpa a  szupermarketlánc első bolti kocsmájának

Zöld lámpa a szupermarketlánc első bolti kocsmájának 

A tervek szerint a kocsma a dundonaldi üzletben kap helyet, amely a Lidl reményei szerint új vásárlókat vonz majd az üzletbe.
Michelin-ajánlás Szatmár-Bereg egyik éttermének

Michelin-ajánlás Szatmár-Bereg egyik éttermének 

A két ikonikus piros tábla mellett a harmadik is ott „tündököl” a Stílusos Vidéki Éttermiségivel (SVÉT-tel) együtt.
Megvan, ki kapta 2024-ben az Év Vendéglőse címet

Megvan, ki kapta 2024-ben az Év Vendéglőse címet 

A díjat 2001-ben alapította az MVI, a győztes kiválasztásakor az általa végzett munka minősége, szakmai magatartása és közéleti tevékenysége számít.
Újult elemekkel gazdagítva rendezik idén a derecskei disznótort

Újult elemekkel gazdagítva rendezik idén a derecskei disznótort 

Főleg az „új elemek” hangzik izgalmasnak ebben a hírben.
Beszáll a Coca-Cola a személyzet nélküli boltnyitásos üzletágba

Beszáll a Coca-Cola a személyzet nélküli boltnyitásos üzletágba 

Mintegy 250 millió forintot fordítanak erre Magyarországon. A bolt működésében az MI kiemelt szerephez jut.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.