Jelentés a konyhából

Egy budapesti szakács arról, honnan indult, miképp dolgozott különböző konyhákon a járvány előtti időkben, és milyen tervei vannak az elkövetkezendő időszakra. Bár ez egyetlen ember története, de akár lehetne többé is, mert esete nem egyedi, hanem manapság nagyon is általános.

Ez volt eddig. Zoli – nevezzük Zolinak – 16 éve dolgozik szakácsként a legkülönfélébb helyeken, és álmában nem gondolta volna, hogy most kénytelen otthon tölteni a nap 24 óráját. Melózott különböző éttermek konyháján - volt köztük csárda, üzemi konyha, fine dining hely, á la carte vendéglátás -, azt mondja, nem azért vándorolt egyik helyről a másikra, mert másutt jobb fizetést ajánlottak volna, hanem, ha megunta az adott munkát, szedte a sátorfáját és továbbállt. Általában mindig az adott séf határozta meg a feladatát, azt, hogy milyen munkafolyamatot végezzen – tőle függött. A konyhatechnológia nagyjából mindenütt hasonló volt, az is, hogy hol egy pincében, hol a vendégtér szintjén, hol mindkettőben dolgozott. Átlagban napi 12-14 órát melózott, 5 napot egy hét alatt. Mindenütt bejelentették ugyan a hatóságoknak, azonban az óraszám sehol sem stimmelt. Első kanyarban vagy a hidegkonyhára vagy a rosthoz került – rendszerint e helyek valamelyikéről ment másik konyhára tovább. A legutolsó helyére két éve jött – itt hamarosan konyhafőnöki pozíciót kapott –, innen került most otthonába, a négy fal közé.

Ez van most. Utolsó helyén „álommelóba” érkezett: 8 óra munka (...8 óra pihenés, 8 óra szórakozás), szabad hétvégék, szóval minden adott volt ahhoz, hogy békésebb életet éljen, mint a korábbi években. Csakhogy náluk is – akárcsak másutt – beütött a válság. Ugyan a vendéglátóhelyük később érezte meg a gondokat, mint azok a helyek, ahol gyakorlatilag a turistákra építenek, mert náluk a vendégkör a környező hivatalokból, irodákból, minisztériumok dolgozóiból állt. Azonban amikor beállt a nagy pangás – ez a kijárási korlátozás bevezetésével egy időben történt – azóta beállt a pangás. Próbálkoztak ugyan – ki nem? – ételkiszállítással, de mivel nem sikerült bekerülniük hamar egyik ételrendelő cég hatáskörébe sem, így a napi egy-két saját megrendelés még a hideg vízre valót sem fedezte – most bizonytalan ideig szünetelteti a hely működését a tulaj. Zoli pedig a családjával otthon tölti a napjait. Főz a szeretteire, ápolja a társasház rájuk eső részén a növényeket - zöldséget, gyümölcsöt nevel, füvet nyír.

Mi lesz ezután? Ha vége ennek az őrületnek, reméli, hogy visszatérhet oda, ahonnan eljött, addig is új munka után néz, mert valamiből meg kell élniük. Alternatív megoldásként elmegy jövő héttől raktárt pakolni – feltéve persze, ha felveszik, mert manapság elég kapós lett ez a lehetőség is. Ugyan van 1-2 hónapnyi anyagi tartaléka, de nem akarja felélni, mert nem tudja, mit hoz a jövő. Abban bízik, hogy a járvány tombolása alábbhagy, és ismét minden a helyére kerül.

Forrás: Turizmus Online


Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.
Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben

Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben 

A Török Konyha Hetének ünnepe , amikor a kultúra egy este alkalmával a tányérra kerül.
 Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken

Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken 

Június 7-én és 8-án harmincegyedik alkalommal nyitja meg kapuit a Palkonyai Pünkösdi Nyitott Pincék.
Gasztrohétvége Cserkeszőlőn

Gasztrohétvége Cserkeszőlőn 

A kunsági település ad otthont egy új gasztro-kulturális fesztiválnak. 
Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban

Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban 

Az év legnagyobb kéknyelű kóstolója Badacsonyban.
Hamburger – mindenek felett?

Hamburger – mindenek felett? 

Felmérés a hazai fogyasztói szokásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.