Jó lesz az idei bor

A meleg ősznek köszönhetően jó az idei évjárat, és magasak lesznek a mustfokok is. Az idén 2,5 millió hektoliter bor kerül a pincékbe - mondta Czerván György nyitóbeszédében a III. Jubileumi Márton Napi Újbor-ünnepen Soltvadkerten.

Az agrárgazdasági államtitkár hangsúlyozta: a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) kiemelten foglalkozik a borágazatot érintő jövedéki szabályozással, a támogatásokkal, az adózási és foglalkoztatási előírásokkal és az import térnyerésével.

(Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter éppen tegnap rendelte el az import borok kiemelt ellenőrzését. A fokozott ellenőrzést a hazánkba érkező külföldi borok nagy mennyisége indokolta. A hatóság a borok első magyarországi tárolási helyén: nagy- és kiskereskedelmi egységekben, elosztó központokban, hűtőházakban és előállító létesítményekben ellenőrzi, hogy a borok megfelelnek-e az élelmiszerjog előírásainak.)

Czerván György a rendezvényen elmondta, hogy a minisztérium kidolgozta a mezőgazdasági kockázatok kezeléséről szóló törvénytervezetet, melyről most tárgyal az Országgyűlés. A jelenleginél stabilabb, átláthatóbb, önfenntartó és öngondoskodásra ösztönző rendszer célja, hogy megossza a kockázatot a szereplők között, és a termelők szélesebb körének fedezze a kárát, mint eddig.

Mint ismert, a tavaszi fagyok ezer hektáron károsították a szőlőültetvényeket is, de az idei terméskilátások így is közel egymillió hektoliterrel meghaladják a tavalyi 1,6 milliós bortermést.

Az államtitkár elmondta azt is, hogy az Agrármarketing Centrum újra meghirdette a magyar borok népszerűsítésére kiírt pályázatot, amelynek segítségével a hazai borok, borászok, és borkultúra kap támogatást. A Bormarketing Bizottság döntése alapján 125 millió forint áll a pályázók rendelkezésére. A vissza nem térítendő utófinanszírozású támogatás mértéke akár 70 százalék is lehet.

Czerván György megerősítette, december közepéig lehet pályázni borászati gépek beruházásának támogatására. Az egymilliárd forintos keretet – a tavalyihoz hasonlóan - továbbra is a közösségi forrásból finanszírozott nemzeti támogatásból teremti elő a tárca.

A VM nyári rendeletmódosításának értelmében a kisebbek után az idei szüreten már azok a borászatok is maguk választhatják meg, hogy milyen módszerrel semmisítik meg a törkölyt, amelyek 1000 hektoliter felett termelnek bort. Az Európai Unió borreformját követően már nem szükséges a melléktermékeket lepárolni, hanem minden tagállam saját hatáskörben dönthet a kivonás módszereiről. (Forrás: VM Sajtóirodája)


Valentin-nap a város felett

Valentin-nap a város felett 

Valentin-napi élmények a Matild Palotában.
Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől

Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől 

Immár hivatalosan is bejelentették: végleg eltűnik Magyarországról a Tupperware – az az amerikai cég, amelynek neve egybeforrt a konyhai műanyag tárolódobozokkal.
Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme

Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme 

A kazincbarcikai Borsod Burger étterem másfél évnyi működés után bezárja kapuit.
Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék

Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék 

A fiatal pék célja, hogy friss péksüteményeivel segítse a helyi közösséget, különösen azokat, akik nehéz anyagi körülmények között élnek.
NGM: decemberben a magyar lakosság inkább külföldön vásárolt, mintsem itthon

NGM: decemberben a magyar lakosság inkább külföldön vásárolt, mintsem itthon 

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a kiskereskedelmi forgalom 2024-ben a megelőző évhez viszonyítva összességében 2,6 százalékkal növekedett.
Guinness-rekord: megsütötték Magyarország legtöbb szeletből álló Dobostortáját

Guinness-rekord: megsütötték Magyarország legtöbb szeletből álló Dobostortáját 

A kísérletre Dobos C. József cukrász halálának 100. évfordulójának tiszteletére került sor.
Nápolyi pizza a pesti Michelin-ajánlott olasz étteremtől

Nápolyi pizza a pesti Michelin-ajánlott olasz étteremtől 

Közös pizzázással támogatja a Virtuózok fiatal tehetségeit az Alelí Budapest étterem.
Végéhez közeledik a koreai influenszer budapesti gasztrotúrája

Végéhez közeledik a koreai influenszer budapesti gasztrotúrája 

A fináléban hat darab lángost fogyasztott el a korai mokpang influenszer.
Letisztult designnal Burger King-nyitás az Omszki-tónál

Letisztult designnal Burger King-nyitás az Omszki-tónál 

Budakalászon nyitotta meg 59. magyarországi egységét a gyorsétteremlánc.
Zöld lámpa a  szupermarketlánc első bolti kocsmájának

Zöld lámpa a szupermarketlánc első bolti kocsmájának 

A tervek szerint a kocsma a dundonaldi üzletben kap helyet, amely a Lidl reményei szerint új vásárlókat vonz majd az üzletbe.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.