Jó lesz az idei bor

A meleg ősznek köszönhetően jó az idei évjárat, és magasak lesznek a mustfokok is. Az idén 2,5 millió hektoliter bor kerül a pincékbe - mondta Czerván György nyitóbeszédében a III. Jubileumi Márton Napi Újbor-ünnepen Soltvadkerten.

Az agrárgazdasági államtitkár hangsúlyozta: a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) kiemelten foglalkozik a borágazatot érintő jövedéki szabályozással, a támogatásokkal, az adózási és foglalkoztatási előírásokkal és az import térnyerésével.

(Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter éppen tegnap rendelte el az import borok kiemelt ellenőrzését. A fokozott ellenőrzést a hazánkba érkező külföldi borok nagy mennyisége indokolta. A hatóság a borok első magyarországi tárolási helyén: nagy- és kiskereskedelmi egységekben, elosztó központokban, hűtőházakban és előállító létesítményekben ellenőrzi, hogy a borok megfelelnek-e az élelmiszerjog előírásainak.)

Czerván György a rendezvényen elmondta, hogy a minisztérium kidolgozta a mezőgazdasági kockázatok kezeléséről szóló törvénytervezetet, melyről most tárgyal az Országgyűlés. A jelenleginél stabilabb, átláthatóbb, önfenntartó és öngondoskodásra ösztönző rendszer célja, hogy megossza a kockázatot a szereplők között, és a termelők szélesebb körének fedezze a kárát, mint eddig.

Mint ismert, a tavaszi fagyok ezer hektáron károsították a szőlőültetvényeket is, de az idei terméskilátások így is közel egymillió hektoliterrel meghaladják a tavalyi 1,6 milliós bortermést.

Az államtitkár elmondta azt is, hogy az Agrármarketing Centrum újra meghirdette a magyar borok népszerűsítésére kiírt pályázatot, amelynek segítségével a hazai borok, borászok, és borkultúra kap támogatást. A Bormarketing Bizottság döntése alapján 125 millió forint áll a pályázók rendelkezésére. A vissza nem térítendő utófinanszírozású támogatás mértéke akár 70 százalék is lehet.

Czerván György megerősítette, december közepéig lehet pályázni borászati gépek beruházásának támogatására. Az egymilliárd forintos keretet – a tavalyihoz hasonlóan - továbbra is a közösségi forrásból finanszírozott nemzeti támogatásból teremti elő a tárca.

A VM nyári rendeletmódosításának értelmében a kisebbek után az idei szüreten már azok a borászatok is maguk választhatják meg, hogy milyen módszerrel semmisítik meg a törkölyt, amelyek 1000 hektoliter felett termelnek bort. Az Európai Unió borreformját követően már nem szükséges a melléktermékeket lepárolni, hanem minden tagállam saját hatáskörben dönthet a kivonás módszereiről. (Forrás: VM Sajtóirodája)


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.