Jobb lesz az étel, ha lát minket a séf

A The Daily Meal beszámolója szerint a Harvard Egyetem kutatói arra jutottak, hogy az étel objektíve finomabb lesz, ha elkészítése közben a szakács látóterén belül maradunk.

A Harvard Business School és a University College London kutatói egy kávézóban folytatott, két hetes vizsgálat során megállapították, hogy ha a szakácsok látják a kiszolgálandó fogyasztókat, akkor jobb minőségű ételeket is fognak készíteni a számukra.

„A vendég és a szolgáltató közötti ,átláthatóság’ láthatóan ténylegesen javít a szolgáltatás színvonalán” – fogalmazott a Harvard Business Review-nek az egyik kutató, Ryan Buell, a Harvard Business School adjunktusa.

„Az eredmények felettébb meggyőzőek voltak: az ügyfelek 10 százalékkal elégedettebbek voltak, amikor a szakácsok látták őket, még ha a fogyasztók nem is látták a séfeket. Ellenkező esetben az elégedettség mértéke nem nőtt az alaphelyzetben tapasztaltakhoz képest, vagyis amikor az egyik csoport sem láthatta másikat. Még beszédesebb volt az a szituáció, amikor mind az ügyfelek, mind a szakácsok látták a másik csoportot; ebben az esetben az elégedettség 17,3 százalékkal magasabb, a kiszolgálás pedig 13,2 százalékkal gyorsabb volt.”

De vajon miért változtat ekkorát ez a vizuális viszony a végeredményen?

„Azt tapasztaltuk, hogy a fogyasztók láttán az alkalmazottak értékesebbnek érzik magukat, elégedettebbek lesznek a munkájukkal, és bizonyos erőfeszítések megtételére is hajlandóbbakká válnak” – mondta Buell. „Fontos megjegyezni, hogy nem csupán a ,minőség érzetében’ történt javulás, hanem az ételek is effektíve jobb kvalitásúak voltak. A kísérlet alatt egy megfigyelőt is kihelyeztünk a konyhába, aki jegyzeteket készített, illetve a kiszolgálás idejét is mérte. A szakácsok normális esetben a grillen már előre elkészítették a tojást, és szükség esetén a tányérra tették, és emellett gyakran túlsütötték őket. A képernyők bekapcsolásával, amikor a séfek látták a vendégeket, a tojások egyre gyakrabban már csak rendelésre készültek el.”


Fordítás/szerkesztés: Zamaróczy Ádám

Forrás: Élelmiszer Online/The Daily Meal


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.