Jobb lesz az étel, ha lát minket a séf

A The Daily Meal beszámolója szerint a Harvard Egyetem kutatói arra jutottak, hogy az étel objektíve finomabb lesz, ha elkészítése közben a szakács látóterén belül maradunk.

A Harvard Business School és a University College London kutatói egy kávézóban folytatott, két hetes vizsgálat során megállapították, hogy ha a szakácsok látják a kiszolgálandó fogyasztókat, akkor jobb minőségű ételeket is fognak készíteni a számukra.

„A vendég és a szolgáltató közötti ,átláthatóság’ láthatóan ténylegesen javít a szolgáltatás színvonalán” – fogalmazott a Harvard Business Review-nek az egyik kutató, Ryan Buell, a Harvard Business School adjunktusa.

„Az eredmények felettébb meggyőzőek voltak: az ügyfelek 10 százalékkal elégedettebbek voltak, amikor a szakácsok látták őket, még ha a fogyasztók nem is látták a séfeket. Ellenkező esetben az elégedettség mértéke nem nőtt az alaphelyzetben tapasztaltakhoz képest, vagyis amikor az egyik csoport sem láthatta másikat. Még beszédesebb volt az a szituáció, amikor mind az ügyfelek, mind a szakácsok látták a másik csoportot; ebben az esetben az elégedettség 17,3 százalékkal magasabb, a kiszolgálás pedig 13,2 százalékkal gyorsabb volt.”

De vajon miért változtat ekkorát ez a vizuális viszony a végeredményen?

„Azt tapasztaltuk, hogy a fogyasztók láttán az alkalmazottak értékesebbnek érzik magukat, elégedettebbek lesznek a munkájukkal, és bizonyos erőfeszítések megtételére is hajlandóbbakká válnak” – mondta Buell. „Fontos megjegyezni, hogy nem csupán a ,minőség érzetében’ történt javulás, hanem az ételek is effektíve jobb kvalitásúak voltak. A kísérlet alatt egy megfigyelőt is kihelyeztünk a konyhába, aki jegyzeteket készített, illetve a kiszolgálás idejét is mérte. A szakácsok normális esetben a grillen már előre elkészítették a tojást, és szükség esetén a tányérra tették, és emellett gyakran túlsütötték őket. A képernyők bekapcsolásával, amikor a séfek látták a vendégeket, a tojások egyre gyakrabban már csak rendelésre készültek el.”


Fordítás/szerkesztés: Zamaróczy Ádám

Forrás: Élelmiszer Online/The Daily Meal


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.