Jobb lesz az étel, ha lát minket a séf

A The Daily Meal beszámolója szerint a Harvard Egyetem kutatói arra jutottak, hogy az étel objektíve finomabb lesz, ha elkészítése közben a szakács látóterén belül maradunk.

A Harvard Business School és a University College London kutatói egy kávézóban folytatott, két hetes vizsgálat során megállapították, hogy ha a szakácsok látják a kiszolgálandó fogyasztókat, akkor jobb minőségű ételeket is fognak készíteni a számukra.

„A vendég és a szolgáltató közötti ,átláthatóság’ láthatóan ténylegesen javít a szolgáltatás színvonalán” – fogalmazott a Harvard Business Review-nek az egyik kutató, Ryan Buell, a Harvard Business School adjunktusa.

„Az eredmények felettébb meggyőzőek voltak: az ügyfelek 10 százalékkal elégedettebbek voltak, amikor a szakácsok látták őket, még ha a fogyasztók nem is látták a séfeket. Ellenkező esetben az elégedettség mértéke nem nőtt az alaphelyzetben tapasztaltakhoz képest, vagyis amikor az egyik csoport sem láthatta másikat. Még beszédesebb volt az a szituáció, amikor mind az ügyfelek, mind a szakácsok látták a másik csoportot; ebben az esetben az elégedettség 17,3 százalékkal magasabb, a kiszolgálás pedig 13,2 százalékkal gyorsabb volt.”

De vajon miért változtat ekkorát ez a vizuális viszony a végeredményen?

„Azt tapasztaltuk, hogy a fogyasztók láttán az alkalmazottak értékesebbnek érzik magukat, elégedettebbek lesznek a munkájukkal, és bizonyos erőfeszítések megtételére is hajlandóbbakká válnak” – mondta Buell. „Fontos megjegyezni, hogy nem csupán a ,minőség érzetében’ történt javulás, hanem az ételek is effektíve jobb kvalitásúak voltak. A kísérlet alatt egy megfigyelőt is kihelyeztünk a konyhába, aki jegyzeteket készített, illetve a kiszolgálás idejét is mérte. A szakácsok normális esetben a grillen már előre elkészítették a tojást, és szükség esetén a tányérra tették, és emellett gyakran túlsütötték őket. A képernyők bekapcsolásával, amikor a séfek látták a vendégeket, a tojások egyre gyakrabban már csak rendelésre készültek el.”


Fordítás/szerkesztés: Zamaróczy Ádám

Forrás: Élelmiszer Online/The Daily Meal


NGM: decemberben a magyar lakosság inkább külföldön vásárolt, mintsem itthon

NGM: decemberben a magyar lakosság inkább külföldön vásárolt, mintsem itthon 

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a kiskereskedelmi forgalom 2024-ben a megelőző évhez viszonyítva összességében 2,6 százalékkal növekedett.
Guinness-rekord: megsütötték Magyarország legtöbb szeletből álló Dobostortáját

Guinness-rekord: megsütötték Magyarország legtöbb szeletből álló Dobostortáját 

A kísérletre Dobos C. József cukrász halálának 100. évfordulójának tiszteletére került sor.
Nápolyi pizza a pesti Michelin-ajánlott olasz étteremtől

Nápolyi pizza a pesti Michelin-ajánlott olasz étteremtől 

Közös pizzázással támogatja a Virtuózok fiatal tehetségeit az Alelí Budapest étterem.
Végéhez közeledik a koreai influenszer budapesti gasztrotúrája

Végéhez közeledik a koreai influenszer budapesti gasztrotúrája 

A fináléban hat darab lángost fogyasztott el a korai mokpang influenszer.
Letisztult designnal Burger King-nyitás az Omszki-tónál

Letisztult designnal Burger King-nyitás az Omszki-tónál 

Budakalászon nyitotta meg 59. magyarországi egységét a gyorsétteremlánc.
Zöld lámpa a  szupermarketlánc első bolti kocsmájának

Zöld lámpa a szupermarketlánc első bolti kocsmájának 

A tervek szerint a kocsma a dundonaldi üzletben kap helyet, amely a Lidl reményei szerint új vásárlókat vonz majd az üzletbe.
Michelin-ajánlás Szatmár-Bereg egyik éttermének

Michelin-ajánlás Szatmár-Bereg egyik éttermének 

A két ikonikus piros tábla mellett a harmadik is ott „tündököl” a Stílusos Vidéki Éttermiségivel (SVÉT-tel) együtt.
Megvan, ki kapta 2024-ben az Év Vendéglőse címet

Megvan, ki kapta 2024-ben az Év Vendéglőse címet 

A díjat 2001-ben alapította az MVI, a győztes kiválasztásakor az általa végzett munka minősége, szakmai magatartása és közéleti tevékenysége számít.
Újult elemekkel gazdagítva rendezik idén a derecskei disznótort

Újult elemekkel gazdagítva rendezik idén a derecskei disznótort 

Főleg az „új elemek” hangzik izgalmasnak ebben a hírben.
Beszáll a Coca-Cola a személyzet nélküli boltnyitásos üzletágba

Beszáll a Coca-Cola a személyzet nélküli boltnyitásos üzletágba 

Mintegy 250 millió forintot fordítanak erre Magyarországon. A bolt működésében az MI kiemelt szerephez jut.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.