A jelentős mértékben szalmonellás magyarországi baromfiállományra és az ezzel kapcsolatos, egy éve múlva életbe lépő uniós kötelezettségeinkre hívta fel a figyelmet Kern József kutató vegyész, a Diagon-csoport vezetője és Bárány László, a Baromfi Termék Tanács elnöke hétfői sajtótájékoztatójukon. A tájékoztatót megelőzően nyilvános laboratóriumi vizsgálatra is sor került: tíz, különböző helyen vásárolt csirkéből a Diagon új, kétórás tesztelési eljárásával hét állatban mutatták ki a szalmonella jelenlétét. Kern József a cége által fejlesztett, a jelenlegi, négy-öt napos teszteknél sokkal gyorsabb, már két óra alatt eredményt produkáló, és sokkal pontosabb teszttel vizsgált meg tíz, Budapesten vásárolt csirkét. Az állatokat mindenki számára nyitva álló, különböző méretű és típusú kereskedelmi egységekben vásárolták, hipermarkettől a piaci őstermelőig. (A sajtótájékoztatót követően az újságírók megtekinthették az erről szóló számlákat is.) A megvizsgált állatok közül végül hét esetében volt kimutatható a szalmonella-szennyezettség - írja a hvg.hu.
A baromfitenyésztők érdekképviseletének vezetője figyelmeztetett: ha nem változik a helyzet, egy év múlva a hipermarketek polcairól eltűnhetnek a magyar csirkék, befagyhat az export, súlyos gazdasági károkat okozhat a készületlenül bekövetkező korlátozás. Ahhoz azonban, hogy elkerüljük a magyar baromfiágazat krízisét, alapvető változásokra van szükség: radikálisan csökkenteni kell a szalmonella jelenlétét, a jelenlegi tesztek átfutási idejét, hatékonyan kell felhasználni a mentesítésre szánt uniós és kormányzati forrásokat, melyek egyharmad-egyharmad arányban fedezik az eljárás költségeit – a harmadik harmadot a tenyésztők vállalták kifizetni, és ki kell alakítani az ezt koordináló módszertani központokat.
A jelenlévő szakemberek szerint az új teszt nem csupán a gyorsabb informálódást segíti, de alkalmazásával és a szakmai protokoll kidolgozásával hamarabb és hatékonyabban lehet izolálni a szalmonellás egyedeket, megvédeni az egészséges állományt és segíteni a tenyésztőket, megjelölve a fontosabb beavatkozási pontokat, részletes útmutatóval szolgálva az ilyenkor szükséges eljárások, a fertőtlenítés és elkülönítés módozatairól, a fertőzés izolálásáról. (hvg.hu)
Jövőre kitilthatják a magyar csirkéket a boltokból
Baromfi szalmonella miatt 2010. december 12-től kétséges a magyar csirkék forgalomba hozatala a hazai boltokban. Nyilvános szalmonellateszt során ugyanis tíz, különböző helyen vásárolt csirkéből hét bizonyult szalmonellásnak.

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc
A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata
Új séf, új étlap, új élmények.

Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme
Május végén nyitja meg kapuit Alsóörsön az Y by Rácz Jenő étterem, amely a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő vezetésével várja a vendégeket.

Szigorítás az energiaitalok piacán
A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén
Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják
A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás
Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója
Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.

A világ tíz legjobb kávézója
Egy ausztráliai kávézó került a dobogó tetejére. Az olaszok labdába sem rúgnak.

Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre
Az 1000-2000 fő közötti települések italüzletei is pályázhatnak a 3 milliós támogatásra.
Interjú

Nagybor vagy semmi
A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.