A jelentős mértékben szalmonellás magyarországi baromfiállományra és az ezzel kapcsolatos, egy éve múlva életbe lépő uniós kötelezettségeinkre hívta fel a figyelmet Kern József kutató vegyész, a Diagon-csoport vezetője és Bárány László, a Baromfi Termék Tanács elnöke hétfői sajtótájékoztatójukon. A tájékoztatót megelőzően nyilvános laboratóriumi vizsgálatra is sor került: tíz, különböző helyen vásárolt csirkéből a Diagon új, kétórás tesztelési eljárásával hét állatban mutatták ki a szalmonella jelenlétét. Kern József a cége által fejlesztett, a jelenlegi, négy-öt napos teszteknél sokkal gyorsabb, már két óra alatt eredményt produkáló, és sokkal pontosabb teszttel vizsgált meg tíz, Budapesten vásárolt csirkét. Az állatokat mindenki számára nyitva álló, különböző méretű és típusú kereskedelmi egységekben vásárolták, hipermarkettől a piaci őstermelőig. (A sajtótájékoztatót követően az újságírók megtekinthették az erről szóló számlákat is.) A megvizsgált állatok közül végül hét esetében volt kimutatható a szalmonella-szennyezettség - írja a hvg.hu.
A baromfitenyésztők érdekképviseletének vezetője figyelmeztetett: ha nem változik a helyzet, egy év múlva a hipermarketek polcairól eltűnhetnek a magyar csirkék, befagyhat az export, súlyos gazdasági károkat okozhat a készületlenül bekövetkező korlátozás. Ahhoz azonban, hogy elkerüljük a magyar baromfiágazat krízisét, alapvető változásokra van szükség: radikálisan csökkenteni kell a szalmonella jelenlétét, a jelenlegi tesztek átfutási idejét, hatékonyan kell felhasználni a mentesítésre szánt uniós és kormányzati forrásokat, melyek egyharmad-egyharmad arányban fedezik az eljárás költségeit – a harmadik harmadot a tenyésztők vállalták kifizetni, és ki kell alakítani az ezt koordináló módszertani központokat.
A jelenlévő szakemberek szerint az új teszt nem csupán a gyorsabb informálódást segíti, de alkalmazásával és a szakmai protokoll kidolgozásával hamarabb és hatékonyabban lehet izolálni a szalmonellás egyedeket, megvédeni az egészséges állományt és segíteni a tenyésztőket, megjelölve a fontosabb beavatkozási pontokat, részletes útmutatóval szolgálva az ilyenkor szükséges eljárások, a fertőtlenítés és elkülönítés módozatairól, a fertőzés izolálásáról. (hvg.hu)
Jövőre kitilthatják a magyar csirkéket a boltokból
Baromfi szalmonella miatt 2010. december 12-től kétséges a magyar csirkék forgalomba hozatala a hazai boltokban. Nyilvános szalmonellateszt során ugyanis tíz, különböző helyen vásárolt csirkéből hét bizonyult szalmonellásnak.
Újdonság: pizza és bor egy palackban
Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás
A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak
Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely
A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj
A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja
Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán
A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?
A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?
Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban
Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.
Interjú
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket
Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.