Két bomba meglepetés: Auf Wiedersehen Stefan, Adios Nicolas!

Távozna Stefan Gebhardt, a Chateau Visz és Nicolas Rafael Delgado, a budapesti Mix konyhafőnöke?

Vendég & Hotel információ

Egyelőre még meg nem erősített hírek szerint elhagyja az "Év étterme" címmel néhány hete felruházott Chateau Visz-t Stefan Gebhardt. A német konyhafőnök, Erik Schröter tanítványaként, mestere után, alig egy esztendővel ezelőtt vette át a Somogy megyei kastélyszálló konyháját. Távozása még a bennfentesek számára is meglepetés, hiszen tavaly egy interjúban még így nyilatkozott: "…nagyon szeretek itt lenni, a magánéletben is stimmel most minden, nincs okom arra, hogy elmenjek. Maradok."

A Vendég & Hotel szaklap értesülései szerint távozása összefüggésben lehet azzal a hírrel, hogy a Hertelendy Kastélyszálló szintén tavaly hivatalba lépő konyhafőnöke, Richard Nussel az utóbbi néhány hónapban a kastély helvét tulajdonosának svájci hoteljében dolgozott, és onnan már nem is tér vissza. Ezt a hírt az illetékesek sem cáfolni, sem megerősíteni nem tudták. Az biztos, hogy a konyhafőnök néhány napon belül ismét Magyarországra érkezik, és részt vállal a Hertelendy téli szünet utáni újraindításában. Az azt követő időszakról néhány napon belül kaphat a közvélemény információt.

Richard Nussel alig egy esztendeje érkezett a Hertelendy Kastélyszállóba, érkezését követően távozott a korábbi konyhafőnok, Kostyál Gábor, aki néhány hét múlva megnyerte a Bocuse d'Or Selection Hungaryt, és így képviselhette Magyarországot a júniusi európai versenyen.

Szerda délelőtt lapunk megkeresésére Hidvéghy Melinda, a Chateau Visz tulajdonosa határozottan cáfolta a Stefan Gebhardttal kapcsolatos híreszteléseket. Elmondta, hogy nincs tudomása arról, hogy a konyhafőnök felmondott volna a kastélyszállóban. "Minden évben szárnyra kel valami pletyka, ezzel nem lehet mit kezdeni. Tavaly az a hír terjedt el, hogy bezárunk... " - mondta munaktársunknak Hidvéghy Melinda.

A fenti értesüléseinknél konkrétabb információ, hogy hétfőn bejelentette távozását a Mix étteremből Nicolas Rafael Delgado, a Michelin-csillaggal jutalmazott argentin séf. (Csak remélni tudjuk, hogy bejelentésének nincs köze ahhoz, hogy épp ezen az ominózus napon tartotta a Mix étteremben februári összejövetelét a Vendég & Hotel Business Klub). Delgado tavaly érkezett Magyarországra, és három hónapon át a Costes étterem konyhafőnöke volt. Az ő konyhafőnöksége idején kapta meg az étterem első magyar vendéglátóhelyként a legnagyobb szakmai elismerést jelentő Michelin csillagot. A korábbi portugál konyhafőnök sokak számára váratlan visszatérése után nyáron igazolt az újonnan nyíló Mix étterembe. Váratlan távozásának okairól nincsenek értesüléseink, de Biliczky Sándor, az étterem tulajdonosa elmondta, a megüresedett konyhát Mészáros Ádám séf veszi át, aki ugyancsak (akárcsak korábban Delgado) a Costesből érkezett.

A Vendég & Hotel következő, márciusi számában interjút olvashatnak Stefan Gebhardttal és Mészáros Ádámmal is.


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.