Két-háromszáz település a borászokért

Már az osztrákok is magyar bort palackoznak. Az ilyen “közös” borok segíthetnek abban, hogy több turista jöjjön a magyar városokba. Évente két-háromszáz magyar településen tartanak “város bora ” választást. A diplomáciai tárgyalásokon, a gazdasági megbeszéléseken és a turisztika fellendítésében is segítségünkre lehet egy-egy jól kiválasztott magyar bor- állítja Mahr Tivadar, Sárvár alpolgármestere.

A település a napokban mutatta be a „város borát”. Az alpolgármester szerint: az osztrák-magyar együttműködésben készülő bor reklámozása hozzájárulhat ahhoz, hogy az évente több mint négyszázezer vendégéjszakát magáénak mondható településen több turista legyen.

A magyar városok egy-egy bor kiemelésével segíthetik a szőlőtermesztési és borászati hagyományok ápolását, a város nevéhez kapcsolható termék népszerűsítését. A nemzetközi kapcsolatok erősítésében is szerepet játszhatnak a borok. Reprezentatív ajándékként felhívhatják a testvérvárosok, nemzetközi delegációk, stb. figyelmét is arra, milyen minőségi boraik vannak Magyarországnak. – nyilatkozta Mahr Tivadar, Sárvár alpolgármestere.
Az alpolgármester szerint: a helyi győztes gazda borértékesítésének és bormarketingjének segítése is célja a város bora választásnak. A győztes többnyire egy évig viselheti a megtisztelő címet, a pincészetektől általában 300-500 palack bort rendelnek az önkormányzatok reprezentatív célra, emellett a település rendezvényein ingyenes kitelepülési engedélyt adnak a borászatnak annak érdekében, hogy a helybéliekkel és a turistákkal is megismertessék a pincészet borait.
A kisebb borrégiókra különösen ráfér a települések segítsége, statisztikai adatok szerint: turisták csak két százaléka jár bortúrákra. Ennek növelésében segíthetnek azok a városok, amelyek egy-egy borrégió közelében működnek. – mondta az alpolgármester.

Idén Sárvár az osztrák határtól néhány kilométerre található vaskeresztesi Garger Pincészet 2009 – es kékfrankosát népszerűsíti. Az igazi száraz vörösbor érdekessége, hogy magyar szőlőből készült, de már Ausztriában palackozták és mára burgenlandi lakosok is szívesen fogyasztják. Az osztrák – magyar együttműködésben készült bortól azt is várják a sárváriak, hogy a határ túloldaláról nyaralni, utazni indulók közül többen
tervezzék vakációjukat azokra a magyar területekre, ahol jóféle magyar bort is kóstolhatnak.
A soproni borvidéken található Vaskeresztesen nagy hagyományai vannak a szőlőművelésnek, Vashegyen (K. e. 300 körül) a kelták honosították meg a szőlő- és borkultúrát. 158 hektáron művelnek szőlőt. Az első írásos emlékek a környékről I. András 1221-ben kelt oklevelében találhatóak, 158 hektáron művelnek szőlőt. Kétezer parcellán több mint 310 vendégfogadásra alkalmas prés- és hétvégi ház áll, és közel ötven helyen értékesítenek bort. Máhr Tivadar mindezekhez hozzátette: az interneten található tudósítások alapján két-háromszázra tehető azoknak a településeknek a
száma, amelyek a tavalyi évben választottak maguknak saját bort. (Van saját bora például Fertődnek, Győrnek, Kecskemétnek, Miskolcnak, de még a főváros IV. kerületének, Újpestnek is.) Mindez a több mint háromezer településszámhoz képest viszonylag kevés, így a jövőben minden bizonnyal nőhet azoknak az  önkormányzatoknak a száma, amelyek saját bort választanak maguknak, ezzel segítve egy-egy pincészet népszerűsítését.


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.