Két-háromszáz település a borászokért

Már az osztrákok is magyar bort palackoznak. Az ilyen “közös” borok segíthetnek abban, hogy több turista jöjjön a magyar városokba. Évente két-háromszáz magyar településen tartanak “város bora ” választást. A diplomáciai tárgyalásokon, a gazdasági megbeszéléseken és a turisztika fellendítésében is segítségünkre lehet egy-egy jól kiválasztott magyar bor- állítja Mahr Tivadar, Sárvár alpolgármestere.

A település a napokban mutatta be a „város borát”. Az alpolgármester szerint: az osztrák-magyar együttműködésben készülő bor reklámozása hozzájárulhat ahhoz, hogy az évente több mint négyszázezer vendégéjszakát magáénak mondható településen több turista legyen.

A magyar városok egy-egy bor kiemelésével segíthetik a szőlőtermesztési és borászati hagyományok ápolását, a város nevéhez kapcsolható termék népszerűsítését. A nemzetközi kapcsolatok erősítésében is szerepet játszhatnak a borok. Reprezentatív ajándékként felhívhatják a testvérvárosok, nemzetközi delegációk, stb. figyelmét is arra, milyen minőségi boraik vannak Magyarországnak. – nyilatkozta Mahr Tivadar, Sárvár alpolgármestere.
Az alpolgármester szerint: a helyi győztes gazda borértékesítésének és bormarketingjének segítése is célja a város bora választásnak. A győztes többnyire egy évig viselheti a megtisztelő címet, a pincészetektől általában 300-500 palack bort rendelnek az önkormányzatok reprezentatív célra, emellett a település rendezvényein ingyenes kitelepülési engedélyt adnak a borászatnak annak érdekében, hogy a helybéliekkel és a turistákkal is megismertessék a pincészet borait.
A kisebb borrégiókra különösen ráfér a települések segítsége, statisztikai adatok szerint: turisták csak két százaléka jár bortúrákra. Ennek növelésében segíthetnek azok a városok, amelyek egy-egy borrégió közelében működnek. – mondta az alpolgármester.

Idén Sárvár az osztrák határtól néhány kilométerre található vaskeresztesi Garger Pincészet 2009 – es kékfrankosát népszerűsíti. Az igazi száraz vörösbor érdekessége, hogy magyar szőlőből készült, de már Ausztriában palackozták és mára burgenlandi lakosok is szívesen fogyasztják. Az osztrák – magyar együttműködésben készült bortól azt is várják a sárváriak, hogy a határ túloldaláról nyaralni, utazni indulók közül többen
tervezzék vakációjukat azokra a magyar területekre, ahol jóféle magyar bort is kóstolhatnak.
A soproni borvidéken található Vaskeresztesen nagy hagyományai vannak a szőlőművelésnek, Vashegyen (K. e. 300 körül) a kelták honosították meg a szőlő- és borkultúrát. 158 hektáron művelnek szőlőt. Az első írásos emlékek a környékről I. András 1221-ben kelt oklevelében találhatóak, 158 hektáron művelnek szőlőt. Kétezer parcellán több mint 310 vendégfogadásra alkalmas prés- és hétvégi ház áll, és közel ötven helyen értékesítenek bort. Máhr Tivadar mindezekhez hozzátette: az interneten található tudósítások alapján két-háromszázra tehető azoknak a településeknek a
száma, amelyek a tavalyi évben választottak maguknak saját bort. (Van saját bora például Fertődnek, Győrnek, Kecskemétnek, Miskolcnak, de még a főváros IV. kerületének, Újpestnek is.) Mindez a több mint háromezer településszámhoz képest viszonylag kevés, így a jövőben minden bizonnyal nőhet azoknak az  önkormányzatoknak a száma, amelyek saját bort választanak maguknak, ezzel segítve egy-egy pincészet népszerűsítését.


Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.
Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben

Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben 

A Török Konyha Hetének ünnepe , amikor a kultúra egy este alkalmával a tányérra kerül.
 Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken

Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken 

Június 7-én és 8-án harmincegyedik alkalommal nyitja meg kapuit a Palkonyai Pünkösdi Nyitott Pincék.
Gasztrohétvége Cserkeszőlőn

Gasztrohétvége Cserkeszőlőn 

A kunsági település ad otthont egy új gasztro-kulturális fesztiválnak. 
Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban

Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban 

Az év legnagyobb kéknyelű kóstolója Badacsonyban.
Hamburger – mindenek felett?

Hamburger – mindenek felett? 

Felmérés a hazai fogyasztói szokásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.