Két-háromszáz település a borászokért

Már az osztrákok is magyar bort palackoznak. Az ilyen “közös” borok segíthetnek abban, hogy több turista jöjjön a magyar városokba. Évente két-háromszáz magyar településen tartanak “város bora ” választást. A diplomáciai tárgyalásokon, a gazdasági megbeszéléseken és a turisztika fellendítésében is segítségünkre lehet egy-egy jól kiválasztott magyar bor- állítja Mahr Tivadar, Sárvár alpolgármestere.

A település a napokban mutatta be a „város borát”. Az alpolgármester szerint: az osztrák-magyar együttműködésben készülő bor reklámozása hozzájárulhat ahhoz, hogy az évente több mint négyszázezer vendégéjszakát magáénak mondható településen több turista legyen.

A magyar városok egy-egy bor kiemelésével segíthetik a szőlőtermesztési és borászati hagyományok ápolását, a város nevéhez kapcsolható termék népszerűsítését. A nemzetközi kapcsolatok erősítésében is szerepet játszhatnak a borok. Reprezentatív ajándékként felhívhatják a testvérvárosok, nemzetközi delegációk, stb. figyelmét is arra, milyen minőségi boraik vannak Magyarországnak. – nyilatkozta Mahr Tivadar, Sárvár alpolgármestere.
Az alpolgármester szerint: a helyi győztes gazda borértékesítésének és bormarketingjének segítése is célja a város bora választásnak. A győztes többnyire egy évig viselheti a megtisztelő címet, a pincészetektől általában 300-500 palack bort rendelnek az önkormányzatok reprezentatív célra, emellett a település rendezvényein ingyenes kitelepülési engedélyt adnak a borászatnak annak érdekében, hogy a helybéliekkel és a turistákkal is megismertessék a pincészet borait.
A kisebb borrégiókra különösen ráfér a települések segítsége, statisztikai adatok szerint: turisták csak két százaléka jár bortúrákra. Ennek növelésében segíthetnek azok a városok, amelyek egy-egy borrégió közelében működnek. – mondta az alpolgármester.

Idén Sárvár az osztrák határtól néhány kilométerre található vaskeresztesi Garger Pincészet 2009 – es kékfrankosát népszerűsíti. Az igazi száraz vörösbor érdekessége, hogy magyar szőlőből készült, de már Ausztriában palackozták és mára burgenlandi lakosok is szívesen fogyasztják. Az osztrák – magyar együttműködésben készült bortól azt is várják a sárváriak, hogy a határ túloldaláról nyaralni, utazni indulók közül többen
tervezzék vakációjukat azokra a magyar területekre, ahol jóféle magyar bort is kóstolhatnak.
A soproni borvidéken található Vaskeresztesen nagy hagyományai vannak a szőlőművelésnek, Vashegyen (K. e. 300 körül) a kelták honosították meg a szőlő- és borkultúrát. 158 hektáron művelnek szőlőt. Az első írásos emlékek a környékről I. András 1221-ben kelt oklevelében találhatóak, 158 hektáron művelnek szőlőt. Kétezer parcellán több mint 310 vendégfogadásra alkalmas prés- és hétvégi ház áll, és közel ötven helyen értékesítenek bort. Máhr Tivadar mindezekhez hozzátette: az interneten található tudósítások alapján két-háromszázra tehető azoknak a településeknek a
száma, amelyek a tavalyi évben választottak maguknak saját bort. (Van saját bora például Fertődnek, Győrnek, Kecskemétnek, Miskolcnak, de még a főváros IV. kerületének, Újpestnek is.) Mindez a több mint háromezer településszámhoz képest viszonylag kevés, így a jövőben minden bizonnyal nőhet azoknak az  önkormányzatoknak a száma, amelyek saját bort választanak maguknak, ezzel segítve egy-egy pincészet népszerűsítését.


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.