Kétszázezren torkoskodtak 2011-ben

Mintegy 200 ezer vendég torkoskodott 1200-nál is több hazai étteremben az idén március 10-én megrendezett Torkos Csütörtökön - közölte a szervező Magyar Turizmus Zrt. saját felmérésére hivatkozva.

A hatodik alkalommal meghirdetett akció a vendégek és a vendéglátók körében is nagy sikert aratott - írták a közleményben. - Minden 100 válaszadó étteremből 92 a jövőben is szívesen venne részt hasonló akcióban, és a vendégek visszajelzései is döntően pozitívak voltak, egyedül a hosszabb várakozási időre panaszkodtak néhányan.

A vendéglők nagyrészt a vendégkör hosszú távú bővülésében bízva csatlakozott a kezdeményezéshez: e reménynek alapot adhat, hogy a már "tapasztalt" éttermek mintegy fele valóban forgalombővülést érzékelt a korábbi Torkos Csütörtökök hatására.

Az akciós nap ismertségét jelzi, hogy a vendégek többsége - 85,9 százaléka - az étterembe érkezéskor már tudott a kedvezményekről. A vendéglők átlagosan 164 torkoskodót fogadtak, tízből nyolcan előzetesen bejelentkeztek.

Minden 100 étteremből 73 jóval nagyobb, további 23 nagyobb vendégforgalomról adott számot, mint ami egy átlagos márciusi napon várható. A bevétel alakulásáról a nyújtott kedvezmények ellenére is kedvezően nyilatkoztak: az éttermek 41,6 százaléka számára a bevételek jóval kedvezőbben, további 44 százaléka számára kedvezőbben alakultak ezen a napon.

Az akcióhoz mindazok az éttermek és vendéglátóipari egységek csatlakozhattak, amelyek vállalták, hogy teljes nyitva tartási idejük alatt á la carte kínálatukból 50 százalékos kedvezményt biztosítanak a helyben fogyasztásra.

A magyar néphagyomány szerint a farsang "farkát" jelölő három jeles nap a húshagyókedd, a hamvazószerda és a torkos csütörtök. Torkos csütörtökön - annak ellenére, hogy a 40 napos húsvéti böjt kezdetét jelentő hamvazószerda utánra esik - ismét szabad volt húst fogyasztani, sőt bizonyos területeken a csütörtöki torkoskodás "kötelező" volt, már csak a farsangi maradékok elfogyasztása céljából is.

A következő Torkos Csütörtököt 2012. február 23-án rendezik meg. (MTI)


Megnyílt a Dobay Cukrászda és Pékség a BudaParton

Megnyílt a Dobay Cukrászda és Pékség a BudaParton 

Harmadik cukrászdáját nyitotta a gasztronómia területén két évtizedes tapasztalattal rendelkező VakVarjú Csoport Budapest egyik legmenőbb, legdinamikusabban fejlődő részén, a festői és egyben lazulós hangulatú BudaParton.
Nagy hazai borravaló-körkép: kinek és mennyit jattolnak a magyarok?

Nagy hazai borravaló-körkép: kinek és mennyit jattolnak a magyarok?  

 A digitális fizetés és a számlába beépített szervizdíj terjedésével folyamatosan átalakul a borravaló intézménye is.
Friss felmérés növényi alapú italok fogyasztásáról

Friss felmérés növényi alapú italok fogyasztásáról 

A Danone Magyarország 2024-ben részt vett az öt kelet-közép-európai országban végzett régiós kutatásban, amely a fogyasztók étkezési szokásait mérte fel.
Megdőlt a világ leghosszabb bagettjének rekordja

Megdőlt a világ leghosszabb bagettjének rekordja 

A rekordot idáig Olaszország tartotta egy több, mint 132 méteres bagettel.  
Főszerepben a nők az idei Gourmet Fesztiválon

Főszerepben a nők az idei Gourmet Fesztiválon 

A „sétáló országkóstoló” ezúttal is nagyot merít a hazai kulináris kínálatból.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Business Superbrands-díjas a METRO Nagykereskedelem és a METRO Gasztroakadémia

Business Superbrands-díjas a METRO Nagykereskedelem és a METRO Gasztroakadémia 

A METRO Nagykereskedelem és a METRO Magyarország tudásközpontja, a METRO Gasztroakadémia is elnyerte idén a megtisztelő címet.
Rangos nemzetközi építészeti díjat nyert a Zazie Bistro & Bar

Rangos nemzetközi építészeti díjat nyert a Zazie Bistro & Bar  

A BigSEE ljubljanai nemzetközi design díj Winner kategóriájának nyertese lett az eddig csak délben nyitva tartó, mostantól azonban már esténként is vendégeit váró, BudaParton lévő topvendéglátóhely.
Meghalt Brindás János "Papi", a híres mesterszakács

Meghalt Brindás János "Papi", a híres mesterszakács 

A Békés Megyei Culinary Team Olimpiai és Világbajnoki csapatának felkészülésében is nagy szerepet töltött be.
Málna mennyország és egy különleges újdonság: indul a Kürtőskalács Vigalom

Málna mennyország és egy különleges újdonság: indul a Kürtőskalács Vigalom 

Az egyik főszereplő a Bejglibon lesz!

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.