Kétszázezren torkoskodtak 2011-ben

Mintegy 200 ezer vendég torkoskodott 1200-nál is több hazai étteremben az idén március 10-én megrendezett Torkos Csütörtökön - közölte a szervező Magyar Turizmus Zrt. saját felmérésére hivatkozva.

A hatodik alkalommal meghirdetett akció a vendégek és a vendéglátók körében is nagy sikert aratott - írták a közleményben. - Minden 100 válaszadó étteremből 92 a jövőben is szívesen venne részt hasonló akcióban, és a vendégek visszajelzései is döntően pozitívak voltak, egyedül a hosszabb várakozási időre panaszkodtak néhányan.

A vendéglők nagyrészt a vendégkör hosszú távú bővülésében bízva csatlakozott a kezdeményezéshez: e reménynek alapot adhat, hogy a már "tapasztalt" éttermek mintegy fele valóban forgalombővülést érzékelt a korábbi Torkos Csütörtökök hatására.

Az akciós nap ismertségét jelzi, hogy a vendégek többsége - 85,9 százaléka - az étterembe érkezéskor már tudott a kedvezményekről. A vendéglők átlagosan 164 torkoskodót fogadtak, tízből nyolcan előzetesen bejelentkeztek.

Minden 100 étteremből 73 jóval nagyobb, további 23 nagyobb vendégforgalomról adott számot, mint ami egy átlagos márciusi napon várható. A bevétel alakulásáról a nyújtott kedvezmények ellenére is kedvezően nyilatkoztak: az éttermek 41,6 százaléka számára a bevételek jóval kedvezőbben, további 44 százaléka számára kedvezőbben alakultak ezen a napon.

Az akcióhoz mindazok az éttermek és vendéglátóipari egységek csatlakozhattak, amelyek vállalták, hogy teljes nyitva tartási idejük alatt á la carte kínálatukból 50 százalékos kedvezményt biztosítanak a helyben fogyasztásra.

A magyar néphagyomány szerint a farsang "farkát" jelölő három jeles nap a húshagyókedd, a hamvazószerda és a torkos csütörtök. Torkos csütörtökön - annak ellenére, hogy a 40 napos húsvéti böjt kezdetét jelentő hamvazószerda utánra esik - ismét szabad volt húst fogyasztani, sőt bizonyos területeken a csütörtöki torkoskodás "kötelező" volt, már csak a farsangi maradékok elfogyasztása céljából is.

A következő Torkos Csütörtököt 2012. február 23-án rendezik meg. (MTI)


Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.
Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme

Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme 

Május végén nyitja meg kapuit Alsóörsön az Y by Rácz Jenő étterem, amely a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő vezetésével várja a vendégeket.
Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.