Kétszázezren torkoskodtak 2011-ben

Mintegy 200 ezer vendég torkoskodott 1200-nál is több hazai étteremben az idén március 10-én megrendezett Torkos Csütörtökön - közölte a szervező Magyar Turizmus Zrt. saját felmérésére hivatkozva.

A hatodik alkalommal meghirdetett akció a vendégek és a vendéglátók körében is nagy sikert aratott - írták a közleményben. - Minden 100 válaszadó étteremből 92 a jövőben is szívesen venne részt hasonló akcióban, és a vendégek visszajelzései is döntően pozitívak voltak, egyedül a hosszabb várakozási időre panaszkodtak néhányan.

A vendéglők nagyrészt a vendégkör hosszú távú bővülésében bízva csatlakozott a kezdeményezéshez: e reménynek alapot adhat, hogy a már "tapasztalt" éttermek mintegy fele valóban forgalombővülést érzékelt a korábbi Torkos Csütörtökök hatására.

Az akciós nap ismertségét jelzi, hogy a vendégek többsége - 85,9 százaléka - az étterembe érkezéskor már tudott a kedvezményekről. A vendéglők átlagosan 164 torkoskodót fogadtak, tízből nyolcan előzetesen bejelentkeztek.

Minden 100 étteremből 73 jóval nagyobb, további 23 nagyobb vendégforgalomról adott számot, mint ami egy átlagos márciusi napon várható. A bevétel alakulásáról a nyújtott kedvezmények ellenére is kedvezően nyilatkoztak: az éttermek 41,6 százaléka számára a bevételek jóval kedvezőbben, további 44 százaléka számára kedvezőbben alakultak ezen a napon.

Az akcióhoz mindazok az éttermek és vendéglátóipari egységek csatlakozhattak, amelyek vállalták, hogy teljes nyitva tartási idejük alatt á la carte kínálatukból 50 százalékos kedvezményt biztosítanak a helyben fogyasztásra.

A magyar néphagyomány szerint a farsang "farkát" jelölő három jeles nap a húshagyókedd, a hamvazószerda és a torkos csütörtök. Torkos csütörtökön - annak ellenére, hogy a 40 napos húsvéti böjt kezdetét jelentő hamvazószerda utánra esik - ismét szabad volt húst fogyasztani, sőt bizonyos területeken a csütörtöki torkoskodás "kötelező" volt, már csak a farsangi maradékok elfogyasztása céljából is.

A következő Torkos Csütörtököt 2012. február 23-án rendezik meg. (MTI)


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.