Ki lesz a világ legjobb konyhafőnök hölgye?

A budapesti Onyx étterem Michein csillagjával hatalmas elismerés érte a női séfek társadalmát. A kitüntetett vendéglátóhely konyhafőnöke ugyanis Szulló Szabina, aki évek óta a talán legmagasabb színvonalon képviseli a hölgyeket a csúcsgasztronómiában. De azt se felejtsük el, hogy az alig egy esztendővel ezelőtti televíziós „Szakácskirály” versengésben is egy hölgy, az Arany Kaviár konyháján dolgozó Sára Zsuzsa végzett az élen.

Nemzetközi szinten is meglehetősen ritka a csúcséttermek konyhájának élén a „gyengébb” nem, bár Magyarországon nem cseng rosszul a luxemburgi Lea Linster, vagy a hazánkban is hosszabb időt töltő Donatella Zampoli neve. Éppen ezért lehet hatalmas áttörés, hogy az idei S.Pellegrino Worlds 50 Best Awards díjátadásán első ízben rangsorolják majd külön kategóriában a világ legjobb konyhafőnök hölgyeit is.

A híradások szerint a három lehetséges „besztof” Elena Arzak, a spanyolországi Arzak tuajdonos-konyhafőnöke (étterme tavaly 9. helyezett volt az listán), Anne-Sophie Pic, a franciaországi Maison Pic irányítója (tavaly 51.), valamint Nadia Santini, aki a mantovai Dal Pescatore tulajdonos-séfje (tavaly 36.).

A győztes személye az Electrolux World’s 50 Best Restaurants Academy 806 tagjának szavazatai alapján dől majd el. A díjat a pezsgő nagyasszonyáról, Madame Cliquot-ról nevezték el, aki a legendás champagnei pezsgőgyáros, Philippe Cliquot halála után (27 éves volt, mikor megözvegyült) sikeresen vitte tovább annak vállalkozását, és tette világhírűvé a „Veuve Cliquot” (magyarul: Cliquot özvegyen) márkát. Az üzleti életben a XVIII. századi hölgyet tartják az első igazi üzletasszonynak.

 


Csődöt jelentett a Hooters

Csődöt jelentett a Hooters 

A csirkeszárnyairól híres Hooters étteremlánc hétfőn csődöt jelentett, de a márka továbbra is megmarad.
Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket

Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket 

A miniszter közlése szerint Szlovákiából, Magyarországról, Alsó Ausztriából és Burgenlandból hétfő éjféltől tilos lesz egyes állati termékek behozatala.
Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel

Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel 

Három magyar résztvevő a mikulovi Nemzetközi Borturizmus Konferencián.
Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére

Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére 

Az Etyeki Pezsgő hivatalosan eredetvédett státuszt kapott.
Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban

Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban 

Hagyományteremtő„Balaton Expo”-n jelent meg a régió kínálata a Balaton asztalán.
Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek

Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek 

Új névvel és telephelyen, kibővített termékportfólióval és nemzetközi terjeszkedéssel folytatja működését Magyarország vezető újrahasználati rendszere, a Cup Revolution.
Felvásárolták az albán Spar-hálózatot

Felvásárolták az albán Spar-hálózatot 

Koszovó legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, a Viva Fresh Store felvásárolta a Spar Albánia üzleteit a helyi Balfin befektetési csoporttól.
Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben

Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben 

Ki mondta, hogy a balatonfüredi borvidék kizárólag fehérborok készítéséhez kiváló terület?
Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás

Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás 

Az első tünetek kedden jelentkeztek a Levél településen található, 3000 egyedet számláló szarvasmarha-állományban.
Jön egy stílusos villásreggeli

Jön egy stílusos villásreggeli 

Stílusos Vidéki Villásreggeli Fesztivál és majális- egy igazán ragyogó program a gasztronómia és az utazás szerelmeseinek.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.