Ki lesz a világ legjobb konyhafőnök hölgye?

A budapesti Onyx étterem Michein csillagjával hatalmas elismerés érte a női séfek társadalmát. A kitüntetett vendéglátóhely konyhafőnöke ugyanis Szulló Szabina, aki évek óta a talán legmagasabb színvonalon képviseli a hölgyeket a csúcsgasztronómiában. De azt se felejtsük el, hogy az alig egy esztendővel ezelőtti televíziós „Szakácskirály” versengésben is egy hölgy, az Arany Kaviár konyháján dolgozó Sára Zsuzsa végzett az élen.

Nemzetközi szinten is meglehetősen ritka a csúcséttermek konyhájának élén a „gyengébb” nem, bár Magyarországon nem cseng rosszul a luxemburgi Lea Linster, vagy a hazánkban is hosszabb időt töltő Donatella Zampoli neve. Éppen ezért lehet hatalmas áttörés, hogy az idei S.Pellegrino Worlds 50 Best Awards díjátadásán első ízben rangsorolják majd külön kategóriában a világ legjobb konyhafőnök hölgyeit is.

A híradások szerint a három lehetséges „besztof” Elena Arzak, a spanyolországi Arzak tuajdonos-konyhafőnöke (étterme tavaly 9. helyezett volt az listán), Anne-Sophie Pic, a franciaországi Maison Pic irányítója (tavaly 51.), valamint Nadia Santini, aki a mantovai Dal Pescatore tulajdonos-séfje (tavaly 36.).

A győztes személye az Electrolux World’s 50 Best Restaurants Academy 806 tagjának szavazatai alapján dől majd el. A díjat a pezsgő nagyasszonyáról, Madame Cliquot-ról nevezték el, aki a legendás champagnei pezsgőgyáros, Philippe Cliquot halála után (27 éves volt, mikor megözvegyült) sikeresen vitte tovább annak vállalkozását, és tette világhírűvé a „Veuve Cliquot” (magyarul: Cliquot özvegyen) márkát. Az üzleti életben a XVIII. századi hölgyet tartják az első igazi üzletasszonynak.

 


Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.
Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme

Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme 

Május végén nyitja meg kapuit Alsóörsön az Y by Rácz Jenő étterem, amely a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő vezetésével várja a vendégeket.
Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.