Ki lesz Magyarország legjobb sommelier-je?

Holnap este eldől, hogy ki Magyarország legjobb sommelier-je. A sommelier (pohárnok) a csúcsgasztronómia főszereplője, aki a borok és ételek párosításának nagymestere. A ma és holnap – 2010. augusztus 26-27-én – zajló XVII. Sommelier Magyar Bajnokság pénteki döntőjén dől el, hogy ma ki Magyarország legjobb sommelier-je.

A Magyar Sommelier Szövetség és a soproni Bormarketing Műhely Nonprofit Kft. együttműködésének eredményeképp idén Sopronban, a Hotel Lővérben rendezik a Sommelier Magyar Bajnokságot.

A megmérettetésen induló sommelier-knek komoly, nemzetközi szintű követelményeknek kell megfelelniük (borfelismerés – termőhely, szőlőfajta, pincészet, évjárat pontos meghatározása – idegen nyelven is, étel-bor párosítás, dekantálás, párlatfelismerés stb.).

A professzionális verseny mellett az amatőr borszeretők is számot adhatnak tudásukról pénteken délelőtt az I. Pannon Borkedvelő Kupa keretében.

Mindkét verseny mellé számos borhoz és gasztronómiához kapcsolódó cég állt szponzorként, így a leendő sommelier bajnok fődíjként részt vehet egy study touron a Stölzle-Lausitz kristálypohár gyárban a németországi Wiesswasserben. A Pannon Borkedvelő Kupa fődíja egy kétfős tokaji bortúra a Tokaj Reneszánsz Egyesület felajánlásával. Valamennyi döntős versenyző egy gyönyörű Herendi vázával lesz gazdagabb.

Péntek estére megtudjuk ki Magyarország legjobb sommelier-je!

 

A Sommelier Magyar Bajnokság 2010 versenyzői:

Angerman László

Cseke Gábor, Hotel Great Fosters-Egham, Surrey – London

Csitkovics Bence, Peter Schandl Weingut und Buschenschank – Rust

Faragó Dorottya, Spirit Hotel Thermal Spa Sárvár

Klemens Ádám, Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. - Budapest

Molnár György, Déryné Étterem és Bisztró – Budapest

Németh Ágnes, Hamu és Gyémánt Kiadó Kft. – Budapest

Sutus Attila, Corus Hotel Hyde Park – London

Varga Norbert, Prímás Pince – Esztergom

Waller Zoltán, Déryné Étterem és Bisztró – Budapest


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.