Ki lesz Magyarország legjobb sommelier-je?

Holnap este eldől, hogy ki Magyarország legjobb sommelier-je. A sommelier (pohárnok) a csúcsgasztronómia főszereplője, aki a borok és ételek párosításának nagymestere. A ma és holnap – 2010. augusztus 26-27-én – zajló XVII. Sommelier Magyar Bajnokság pénteki döntőjén dől el, hogy ma ki Magyarország legjobb sommelier-je.

A Magyar Sommelier Szövetség és a soproni Bormarketing Műhely Nonprofit Kft. együttműködésének eredményeképp idén Sopronban, a Hotel Lővérben rendezik a Sommelier Magyar Bajnokságot.

A megmérettetésen induló sommelier-knek komoly, nemzetközi szintű követelményeknek kell megfelelniük (borfelismerés – termőhely, szőlőfajta, pincészet, évjárat pontos meghatározása – idegen nyelven is, étel-bor párosítás, dekantálás, párlatfelismerés stb.).

A professzionális verseny mellett az amatőr borszeretők is számot adhatnak tudásukról pénteken délelőtt az I. Pannon Borkedvelő Kupa keretében.

Mindkét verseny mellé számos borhoz és gasztronómiához kapcsolódó cég állt szponzorként, így a leendő sommelier bajnok fődíjként részt vehet egy study touron a Stölzle-Lausitz kristálypohár gyárban a németországi Wiesswasserben. A Pannon Borkedvelő Kupa fődíja egy kétfős tokaji bortúra a Tokaj Reneszánsz Egyesület felajánlásával. Valamennyi döntős versenyző egy gyönyörű Herendi vázával lesz gazdagabb.

Péntek estére megtudjuk ki Magyarország legjobb sommelier-je!

 

A Sommelier Magyar Bajnokság 2010 versenyzői:

Angerman László

Cseke Gábor, Hotel Great Fosters-Egham, Surrey – London

Csitkovics Bence, Peter Schandl Weingut und Buschenschank – Rust

Faragó Dorottya, Spirit Hotel Thermal Spa Sárvár

Klemens Ádám, Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. - Budapest

Molnár György, Déryné Étterem és Bisztró – Budapest

Németh Ágnes, Hamu és Gyémánt Kiadó Kft. – Budapest

Sutus Attila, Corus Hotel Hyde Park – London

Varga Norbert, Prímás Pince – Esztergom

Waller Zoltán, Déryné Étterem és Bisztró – Budapest


Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer  kijelentése kiverte a biztosítékot

Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer kijelentése kiverte a biztosítékot 

A borásztársadalom nem nézi jó szemmel az alkoholmentességre buzdító kampányt – szerintük ezzel a hazai borkultúra hitelessége is sérül.
Időutazás a Folly Arborétumban

Időutazás a Folly Arborétumban 

A badacsonyörsi arborétum a nyári hónapokban is ideális úti cél.
Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista

Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista 

Június 16-án, hétfőn este rendezték a hazai gasztronómiai élet legrangosabb eseményét, a Dining Guide Év Étterme Gálát.
Hétvégén Somlói Borgála

Hétvégén Somlói Borgála 

Borkultúra, hagyomány és élmény egyetlen hétvégén.
Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak

Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak 

Közös célért – 6 millió forint adomány gyűlt össze.
Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben 

Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.
Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség

Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség 

Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány minden segítséget megad, mondta a miniszter egy csütörtöki balatoni nyitóeseményen.
Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től 

A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.
Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk 

Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.
Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja 

Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.