Ki lesz Magyarország legjobb sommelier-je?

Holnap este eldől, hogy ki Magyarország legjobb sommelier-je. A sommelier (pohárnok) a csúcsgasztronómia főszereplője, aki a borok és ételek párosításának nagymestere. A ma és holnap – 2010. augusztus 26-27-én – zajló XVII. Sommelier Magyar Bajnokság pénteki döntőjén dől el, hogy ma ki Magyarország legjobb sommelier-je.

A Magyar Sommelier Szövetség és a soproni Bormarketing Műhely Nonprofit Kft. együttműködésének eredményeképp idén Sopronban, a Hotel Lővérben rendezik a Sommelier Magyar Bajnokságot.

A megmérettetésen induló sommelier-knek komoly, nemzetközi szintű követelményeknek kell megfelelniük (borfelismerés – termőhely, szőlőfajta, pincészet, évjárat pontos meghatározása – idegen nyelven is, étel-bor párosítás, dekantálás, párlatfelismerés stb.).

A professzionális verseny mellett az amatőr borszeretők is számot adhatnak tudásukról pénteken délelőtt az I. Pannon Borkedvelő Kupa keretében.

Mindkét verseny mellé számos borhoz és gasztronómiához kapcsolódó cég állt szponzorként, így a leendő sommelier bajnok fődíjként részt vehet egy study touron a Stölzle-Lausitz kristálypohár gyárban a németországi Wiesswasserben. A Pannon Borkedvelő Kupa fődíja egy kétfős tokaji bortúra a Tokaj Reneszánsz Egyesület felajánlásával. Valamennyi döntős versenyző egy gyönyörű Herendi vázával lesz gazdagabb.

Péntek estére megtudjuk ki Magyarország legjobb sommelier-je!

 

A Sommelier Magyar Bajnokság 2010 versenyzői:

Angerman László

Cseke Gábor, Hotel Great Fosters-Egham, Surrey – London

Csitkovics Bence, Peter Schandl Weingut und Buschenschank – Rust

Faragó Dorottya, Spirit Hotel Thermal Spa Sárvár

Klemens Ádám, Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. - Budapest

Molnár György, Déryné Étterem és Bisztró – Budapest

Németh Ágnes, Hamu és Gyémánt Kiadó Kft. – Budapest

Sutus Attila, Corus Hotel Hyde Park – London

Varga Norbert, Prímás Pince – Esztergom

Waller Zoltán, Déryné Étterem és Bisztró – Budapest


Letisztult designnal Burger King-nyitás az Omszki-tónál

Letisztult designnal Burger King-nyitás az Omszki-tónál 

Budakalászon nyitotta meg 59. magyarországi egységét a gyorsétteremlánc.
Zöld lámpa a  szupermarketlánc első bolti kocsmájának

Zöld lámpa a szupermarketlánc első bolti kocsmájának 

A tervek szerint a kocsma a dundonaldi üzletben kap helyet, amely a Lidl reményei szerint új vásárlókat vonz majd az üzletbe.
Michelin-ajánlás Szatmár-Bereg egyik éttermének

Michelin-ajánlás Szatmár-Bereg egyik éttermének 

A két ikonikus piros tábla mellett a harmadik is ott „tündököl” a Stílusos Vidéki Éttermiségivel (SVÉT-tel) együtt.
Megvan, ki kapta 2024-ben az Év Vendéglőse címet

Megvan, ki kapta 2024-ben az Év Vendéglőse címet 

A díjat 2001-ben alapította az MVI, a győztes kiválasztásakor az általa végzett munka minősége, szakmai magatartása és közéleti tevékenysége számít.
Újult elemekkel gazdagítva rendezik idén a derecskei disznótort

Újult elemekkel gazdagítva rendezik idén a derecskei disznótort 

Főleg az „új elemek” hangzik izgalmasnak ebben a hírben.
Beszáll a Coca-Cola a személyzet nélküli boltnyitásos üzletágba

Beszáll a Coca-Cola a személyzet nélküli boltnyitásos üzletágba 

Mintegy 250 millió forintot fordítanak erre Magyarországon. A bolt működésében az MI kiemelt szerephez jut.
Ha február, akkor Kávébár Bazár

Ha február, akkor Kávébár Bazár 

A jubileumi, tizenötödik KávéBár Bazár rendezvénynek a Millenáris B épülete, a nagycsarnok ad otthont.
Üdítőket hív vissza a multicég Európában

Üdítőket hív vissza a multicég Európában 

Európa néhány országában visszahívott bizonyos üdítőitalokat a Coca-Cola, mert „magasabb szintű” klórátot tartalmaznak.
A Lidl csökkenti a tojás árát

A Lidl csökkenti a tojás árát 

A lépés nem meglepő.
Gasztrorendezvény Szlovákiában

Gasztrorendezvény Szlovákiában 

Új ételek, élő főzés és technológiák a HoReCa szegmens számára – ételek és italok széles választéka Szlovákiából és külföldről, technológiák és konyhai berendezések.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.