Kihirdették a Magyar Sommelier Szövetség díjait

A Par Excellence díjat a Masosz tagságának szavazatai alapján lehet elnyerni. A jelöltekről a végső döntést az elnökségi tagok hozzák meg egyhangúlag, annak figyelembe vételével, hogy a maga területén kiválóan teljesítő vállalkozások, illetve szakemberek tevékenysége mennyire járul hozzá a szervezet alapszabályában megfogalmazott célkitűzések megvalósulásához – tájékoztatta az MTI-t kedden a Magyar Sommelier Szövetség.

Termelő kategóriában Koch Csaba lett a kitüntetett. A méltatás szerint a Hajós-Bajai és a Villányi borvidéken is gazdálkodó termelő (aki jelenleg a Magyar Bor Akadémia elnöke) napjainkra a hazai borászat emblematikus figurájává vált, szinte nincs olyan kitüntetés, amit ne érdemelt volna ki, miközben a vajdasági temerini, valamint a Pécsi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézettel együttműködve kutatja rezisztens szőlőfajtákkal a jövő útjait. Borotai birtoka mellett már a Villány melletti Diósviszlón is rendelkezik egy 65 hektáros területtel.

Kereskedő kategóriában a Drop Shop Borkereskedés és Borbár érdemesült a díjra. A budapesti vállalkozás 2009-ben indult, azzal a céllal, hogy a világ legizgalmasabb klasszikus és új borvidékeinek borait elérhetővé tegye a hazai közönség számára. A Drop Shop az angolszász fine wine merchantek mintájára építi választékát, több mint ezerféle boruk Európa és a világ nagy, klasszikus borvidékeinek ismert és kevésbé ismert remekei – áll az indoklásban.

Vendéglátó kategóriában a tatai Platán Gourmet étterem részesült az elismerésben.

A méltatás emlékeztet: az étterem immár harmadik éve büszkélkedhet azzal, hogy Magyarország első vidéki éttermeként érdemelte ki a két Michelin-csillagot. Pesti István séf irányításával a Platán Gourmet egyedi és kifinomult konyhát képvisel, borlapja pedig kiemelkedő minőségű magyar és nemzetközi borokat kínál.


Fotó: Magyar Sommelier Szövetség

Oktató kategóriában Petzold Attila az idei Par Excellence-díjazott. A közlemény szerint egész karrierjét végigkísérte az edukáció. A Magyar Borok Házában külföldi vendégeket oktatott a magyar bor szépségeire, majd az Eszencia Magazin szakmai szerkesztőjeként szintén sok edukatív tartalmat készített.

Független bor- és párlatoktatóként igyekszik hangsúlyt fektetni a könnyed, szellemes előadásmódra, mivel meggyőződése, hogy egy jó nevetés mellett az ismeretek is könnyebben hasznosulnak

- méltatták Petzold Attilát.

Szakíró kategóriában Németi Sándor lett a díjazott, aki a WineArtCulture bor-és gasztronómiai online portál alapítója, főszerkesztője és tulajdonosa. 2013 óta rendszeresen publikál bor, gasztronómia és kultúra témákban számos online és print magazinban, ezen kívül marketing- és PR kommunikációval is foglalkozik.

Harmadik alkalommal kerül sor a Dr. Kosárka emlékdíj kiadására;

ezt a díjat az a borász érdemli ki, aki a legtöbbet tette a magyar bor kiemelkedő külföldi sikereiért.

Az elismerést ezúttal a „rozékirályként” is ismert, szekszárdi Dúzsi Tamás kapja, aki a cannes-i rozé világbajnokságon a kezdetektől napjainkig 46 érmet nyert el. Ezzel a korszakos teljesítményével a világ élvonalába tartozik, ő nyerte eddig a legtöbb érmet, megelőzve a franciaországi borászatokat is

 

- áll a közleményben.


Megjelent az árrésstopról a rendelet – a kisboltokra nem vonatkozik

Megjelent az árrésstopról a rendelet – a kisboltokra nem vonatkozik 

Ötmillió forintos bírságra számíthatnak azok a boltok, ahol megszegik az árrésstopot.
Szlovák óvintézkedések a Magyarországon is előforduló járvány miatt

Szlovák óvintézkedések a Magyarországon is előforduló járvány miatt 

Szigorú intézkedéseket vezetettek be a száj- és körömfájás magyarországi megjelenése miatt, hogy megakadályozzák a fertőzés átterjedését az országba.
A Vár lábánál a múlt ikonikus fogásaival ünnepelnek

A Vár lábánál a múlt ikonikus fogásaival ünnepelnek 

Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepli fennállásának 35. évfordulóját.
Megválasztották Siófokon a Város borát

Megválasztották Siófokon a Város borát 

Garamvári Szőlőbirtok és Androsics Szőlészet borai nyerték az idei Siófok Város Bora díjakat.
Itt az árrésstop, ha ez nem lesz elég – jön az árstop

Itt az árrésstop, ha ez nem lesz elég – jön az árstop  

Március 17-től harminc alapvető élelmiszer esetében a kereskedők árrése nem haladhatja meg a 10 százalékot.  A rendelkezés május 31-éig van érvényben.  
Új nemzetközi borászati szervezet született

Új nemzetközi borászati szervezet született 

. A partnerek közti tapasztalatcserével és jó kapcsolat ápolásával egymást erősítve tudnak fejlődni a résztvevő borvidékek.
Új adó a franciáknál – kiakadtak a helyi pékek

Új adó a franciáknál – kiakadtak a helyi pékek 

A bagettek és a péksütemények csomagolópapírjára és kartondobozaira új adót vetett ki a hatóság.
GVH: Pontosan mit is jelent az önök értelmezésében az, hogy „teljes kiőrlésű”?

GVH: Pontosan mit is jelent az önök értelmezésében az, hogy „teljes kiőrlésű”? 

Versenyfelügyeleti eljárást indított a GVH három élelmiszer-kiskereskedelmi láncnál.
Füredi és budapesti kávéházakban versekkel is fizethet

Füredi és budapesti kávéházakban versekkel is fizethet 

Budapesten a felnőttek is szavalhatnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.