Kihirdették a Magyar Sommelier Szövetség díjait

A Par Excellence díjat a Masosz tagságának szavazatai alapján lehet elnyerni. A jelöltekről a végső döntést az elnökségi tagok hozzák meg egyhangúlag, annak figyelembe vételével, hogy a maga területén kiválóan teljesítő vállalkozások, illetve szakemberek tevékenysége mennyire járul hozzá a szervezet alapszabályában megfogalmazott célkitűzések megvalósulásához – tájékoztatta az MTI-t kedden a Magyar Sommelier Szövetség.

Termelő kategóriában Koch Csaba lett a kitüntetett. A méltatás szerint a Hajós-Bajai és a Villányi borvidéken is gazdálkodó termelő (aki jelenleg a Magyar Bor Akadémia elnöke) napjainkra a hazai borászat emblematikus figurájává vált, szinte nincs olyan kitüntetés, amit ne érdemelt volna ki, miközben a vajdasági temerini, valamint a Pécsi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézettel együttműködve kutatja rezisztens szőlőfajtákkal a jövő útjait. Borotai birtoka mellett már a Villány melletti Diósviszlón is rendelkezik egy 65 hektáros területtel.

Kereskedő kategóriában a Drop Shop Borkereskedés és Borbár érdemesült a díjra. A budapesti vállalkozás 2009-ben indult, azzal a céllal, hogy a világ legizgalmasabb klasszikus és új borvidékeinek borait elérhetővé tegye a hazai közönség számára. A Drop Shop az angolszász fine wine merchantek mintájára építi választékát, több mint ezerféle boruk Európa és a világ nagy, klasszikus borvidékeinek ismert és kevésbé ismert remekei – áll az indoklásban.

Vendéglátó kategóriában a tatai Platán Gourmet étterem részesült az elismerésben.

A méltatás emlékeztet: az étterem immár harmadik éve büszkélkedhet azzal, hogy Magyarország első vidéki éttermeként érdemelte ki a két Michelin-csillagot. Pesti István séf irányításával a Platán Gourmet egyedi és kifinomult konyhát képvisel, borlapja pedig kiemelkedő minőségű magyar és nemzetközi borokat kínál.


Fotó: Magyar Sommelier Szövetség

Oktató kategóriában Petzold Attila az idei Par Excellence-díjazott. A közlemény szerint egész karrierjét végigkísérte az edukáció. A Magyar Borok Házában külföldi vendégeket oktatott a magyar bor szépségeire, majd az Eszencia Magazin szakmai szerkesztőjeként szintén sok edukatív tartalmat készített.

Független bor- és párlatoktatóként igyekszik hangsúlyt fektetni a könnyed, szellemes előadásmódra, mivel meggyőződése, hogy egy jó nevetés mellett az ismeretek is könnyebben hasznosulnak

- méltatták Petzold Attilát.

Szakíró kategóriában Németi Sándor lett a díjazott, aki a WineArtCulture bor-és gasztronómiai online portál alapítója, főszerkesztője és tulajdonosa. 2013 óta rendszeresen publikál bor, gasztronómia és kultúra témákban számos online és print magazinban, ezen kívül marketing- és PR kommunikációval is foglalkozik.

Harmadik alkalommal kerül sor a Dr. Kosárka emlékdíj kiadására;

ezt a díjat az a borász érdemli ki, aki a legtöbbet tette a magyar bor kiemelkedő külföldi sikereiért.

Az elismerést ezúttal a „rozékirályként” is ismert, szekszárdi Dúzsi Tamás kapja, aki a cannes-i rozé világbajnokságon a kezdetektől napjainkig 46 érmet nyert el. Ezzel a korszakos teljesítményével a világ élvonalába tartozik, ő nyerte eddig a legtöbb érmet, megelőzve a franciaországi borászatokat is

 

- áll a közleményben.


Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.
Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén

Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén 

A Zelna Borászat Peregrina vörösbora aranyérmet nyert a Decanter World Wine Awards-on.
Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás

Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás 

Megkezdődtek a 2026-os Südback előkészületei.
Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek

Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek 

Négy évtized különleges fogásai a Matild Palotában – egy estén felszolgálva.
Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében

Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében 

Idén 22. alkalommal rendezték meg a világ legnagyobb, egyben legjelentősebb hatású borversenyét.
Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen

Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen 

A tokaji Minaro Hotel bármenedzsere két koktéllal aratott győzelmet a Magyarország Itala 2025 versenyen.
Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról

Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról 

Rizs a magyar alföldről, a Körösök völgyéből.
Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép

Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép  

Egy friss felmérésből kiderült, ahol van lehetőség digitális borravalóadásra, ott a vendégek szívesebben honorálják a színvonalas kiszolgálást.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.