Kihúzták a gyufát: nézegessen különleges koncepciójú éttermet!

Neve: Robba. És egyedi megjelenésének köszönhetően sokan keresték fel, amíg a világjárvány okán nem zárták be ideiglenesen, ahogy az összes többit a városban.

A Robba egy különleges megjelenésű étterem és kávézó, Ljubljana központjában, a Fő téren, közvetlenül a város híres szökőkútjának közelében, a „Három folyó kútja” mellett. Mivel a szökőkutat Francesco Robba, híres olasz szobrászművész készítette még a 18. században, és ez a szlovén Ljubljana egyik fő találkozóközpontja is, nem véletlen tehát, hogy így nevezik a AKSL architekt építészcsoport által tervezett vendéglátóegységet.

A hely belső dizájn-jának megjelenése a gyufásdoboz elvén alapul. Héja, azaz a doboza fehér, amelyben egy tálcán csúsznak ki a gyufafejek, saját történetüket elmesélve, ezek a "tálcán" álló bútorok. A helyiség mintája nagy háromszög geometriai részeiből áll: pasztell rózsaszín, fekete, fehér és természetes faszínben. A grafikai tervezésben elsősorban Francesco Robba barokk mester művészetére alapoztak, őt választották a belsőépítészek a Robba étterem főszereplőjének.

AKSL tervezői csapata: "A csillag alakú nagy méretek és a merész, figyelemfelkeltő színek mindenképpen összefüggenek a barokkra jellemző túlzott és gazdag megjelenéssel. Bár a Robbában felhasznált panelelemek egyszerű és költséghatékony megoldás, a Robba étterem esetében bebizonyosodott, hogy milyen nehéz volt összeilleszteni, akárcsak a szokásos parketta elemeket. Maga a tér keskeny és hosszú, több szint és magasság osztja meg a teret az étterem bejáratától a hátsó részig. A háromdimenziós mintázatú alkalmazása optikailag megváltoztatja a benyomást a valódi térbeli dimenziókról."

Különös figyelmet fordítottak a helyiségben a világításra. Az egész térben szétszórt fekete fali lámpákat helyeztek el, amelyek mintegy "jönnek-mennek" a barokk múlt és a jelen között - a Robba fehérsége és színei között. A három szintes belső teret különféle hangulatok szerint rendezték be, ezt a  különböző székekkel, asztalok elhelyezésével érték el. A központi helyre tett kandalló különleges hangulatot nyújt télen a Robbában.

Projekt neve: Robba étterem

Projekt típusa: bár + bisztró

Befektető: privát

Fotós: Janez Marolt

Helyszín: Ljubljana, Szlovénia

A projekt éve: 2015

A kivitelezés éve: 2016

Szerző: AKSL arhitekti d.o.o.

A projekt csapata: Špela Leskovic, Aleš Košak, Maja Pečar

 

 

 

Forrás: AKSL / Turizmus Online


Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.
Bazalt Napok Badacsonytördemicen

Bazalt Napok Badacsonytördemicen  

A július 4-től 6-ig zajló Bazalt Napok eseménysorozat három napra megtölti a falut zenével, irodalommal, gasztronómiával és művészettel.
Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka

Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka 

A Żabka eddig 89 üzletet nyitott Romániában, de a vállalat szerint akár 4000 üzletet is elbír a piac.
Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.
Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén

Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén 

A Zelna Borászat Peregrina vörösbora aranyérmet nyert a Decanter World Wine Awards-on.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.