Kihúzták a gyufát: nézegessen különleges koncepciójú éttermet!

Neve: Robba. És egyedi megjelenésének köszönhetően sokan keresték fel, amíg a világjárvány okán nem zárták be ideiglenesen, ahogy az összes többit a városban.

A Robba egy különleges megjelenésű étterem és kávézó, Ljubljana központjában, a Fő téren, közvetlenül a város híres szökőkútjának közelében, a „Három folyó kútja” mellett. Mivel a szökőkutat Francesco Robba, híres olasz szobrászművész készítette még a 18. században, és ez a szlovén Ljubljana egyik fő találkozóközpontja is, nem véletlen tehát, hogy így nevezik a AKSL architekt építészcsoport által tervezett vendéglátóegységet.

A hely belső dizájn-jának megjelenése a gyufásdoboz elvén alapul. Héja, azaz a doboza fehér, amelyben egy tálcán csúsznak ki a gyufafejek, saját történetüket elmesélve, ezek a "tálcán" álló bútorok. A helyiség mintája nagy háromszög geometriai részeiből áll: pasztell rózsaszín, fekete, fehér és természetes faszínben. A grafikai tervezésben elsősorban Francesco Robba barokk mester művészetére alapoztak, őt választották a belsőépítészek a Robba étterem főszereplőjének.

AKSL tervezői csapata: "A csillag alakú nagy méretek és a merész, figyelemfelkeltő színek mindenképpen összefüggenek a barokkra jellemző túlzott és gazdag megjelenéssel. Bár a Robbában felhasznált panelelemek egyszerű és költséghatékony megoldás, a Robba étterem esetében bebizonyosodott, hogy milyen nehéz volt összeilleszteni, akárcsak a szokásos parketta elemeket. Maga a tér keskeny és hosszú, több szint és magasság osztja meg a teret az étterem bejáratától a hátsó részig. A háromdimenziós mintázatú alkalmazása optikailag megváltoztatja a benyomást a valódi térbeli dimenziókról."

Különös figyelmet fordítottak a helyiségben a világításra. Az egész térben szétszórt fekete fali lámpákat helyeztek el, amelyek mintegy "jönnek-mennek" a barokk múlt és a jelen között - a Robba fehérsége és színei között. A három szintes belső teret különféle hangulatok szerint rendezték be, ezt a  különböző székekkel, asztalok elhelyezésével érték el. A központi helyre tett kandalló különleges hangulatot nyújt télen a Robbában.

Projekt neve: Robba étterem

Projekt típusa: bár + bisztró

Befektető: privát

Fotós: Janez Marolt

Helyszín: Ljubljana, Szlovénia

A projekt éve: 2015

A kivitelezés éve: 2016

Szerző: AKSL arhitekti d.o.o.

A projekt csapata: Špela Leskovic, Aleš Košak, Maja Pečar

 

 

 

Forrás: AKSL / Turizmus Online


Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.