Kihúzták a gyufát: nézegessen különleges koncepciójú éttermet!

Neve: Robba. És egyedi megjelenésének köszönhetően sokan keresték fel, amíg a világjárvány okán nem zárták be ideiglenesen, ahogy az összes többit a városban.

A Robba egy különleges megjelenésű étterem és kávézó, Ljubljana központjában, a Fő téren, közvetlenül a város híres szökőkútjának közelében, a „Három folyó kútja” mellett. Mivel a szökőkutat Francesco Robba, híres olasz szobrászművész készítette még a 18. században, és ez a szlovén Ljubljana egyik fő találkozóközpontja is, nem véletlen tehát, hogy így nevezik a AKSL architekt építészcsoport által tervezett vendéglátóegységet.

A hely belső dizájn-jának megjelenése a gyufásdoboz elvén alapul. Héja, azaz a doboza fehér, amelyben egy tálcán csúsznak ki a gyufafejek, saját történetüket elmesélve, ezek a "tálcán" álló bútorok. A helyiség mintája nagy háromszög geometriai részeiből áll: pasztell rózsaszín, fekete, fehér és természetes faszínben. A grafikai tervezésben elsősorban Francesco Robba barokk mester művészetére alapoztak, őt választották a belsőépítészek a Robba étterem főszereplőjének.

AKSL tervezői csapata: "A csillag alakú nagy méretek és a merész, figyelemfelkeltő színek mindenképpen összefüggenek a barokkra jellemző túlzott és gazdag megjelenéssel. Bár a Robbában felhasznált panelelemek egyszerű és költséghatékony megoldás, a Robba étterem esetében bebizonyosodott, hogy milyen nehéz volt összeilleszteni, akárcsak a szokásos parketta elemeket. Maga a tér keskeny és hosszú, több szint és magasság osztja meg a teret az étterem bejáratától a hátsó részig. A háromdimenziós mintázatú alkalmazása optikailag megváltoztatja a benyomást a valódi térbeli dimenziókról."

Különös figyelmet fordítottak a helyiségben a világításra. Az egész térben szétszórt fekete fali lámpákat helyeztek el, amelyek mintegy "jönnek-mennek" a barokk múlt és a jelen között - a Robba fehérsége és színei között. A három szintes belső teret különféle hangulatok szerint rendezték be, ezt a  különböző székekkel, asztalok elhelyezésével érték el. A központi helyre tett kandalló különleges hangulatot nyújt télen a Robbában.

Projekt neve: Robba étterem

Projekt típusa: bár + bisztró

Befektető: privát

Fotós: Janez Marolt

Helyszín: Ljubljana, Szlovénia

A projekt éve: 2015

A kivitelezés éve: 2016

Szerző: AKSL arhitekti d.o.o.

A projekt csapata: Špela Leskovic, Aleš Košak, Maja Pečar

 

 

 

Forrás: AKSL / Turizmus Online


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.